0be0eff-opening-recent

 

Профспілки ініціюють встановлення чіткого порядку отримання страхувальником відомостей про страховий стаж застрахованої особи із системи Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування для спрощення отримання нею страхових виплат.

 

Нововведення, що вступили в дію з 1 жовтня 2018 року, відповідно до набуття чинності Порядку фінансування страхувальників для надання матеріального забезпечення застрахованим особам у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та окремих виплат потерпілим на виробництві за рахунок коштів Фонду соціального страхування України, затвердженого постановою правління Фонду від 19.07.2018 №12 призвели до складнощів в отриманні застрахованими особами таких страхових допомог як з тимчасової непрацездатності, по догляду за хворою дитиною тощо.

Страховий стаж для надання допомоги по тимчасовій непрацездатності обчислюється за даними персоніфікованого обліку відомостей про застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, а за періоди до його запровадження - у порядку та на умовах, передбачених законодавством, що діяло раніше. Проте жодним нормативним актом не визначено яким чином страхувальник має отримувати відомості про страховий стаж працівників із зазначеного Державного реєстру. На практиці питання вирішується по різному.  

Звернення працівників і страхувальників свідчить про те, що на місцях вимагають до розрахунків по кожному лікарняному листку додавати довідки з Пенсійного фонду з інформацією про страховий стаж застрахованої особи. При цьому, за цими довідками до Пенсійного фонду страхувальники направляють безпосередньо самих застрахованих осіб, незважаючи на норму пункту 9 Розділу V Положення про реєстр застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування», яка передбачає, що страхувальникам надаються із Реєстру застрахованих осіб відомості про страховий стаж застрахованих осіб, необхідні для призначення соціальних виплат.

Тому Федерація профспілок України 19 жовтня ц.р. звернулась до Мінсоцполітики з пропозицією передбачити нормативним актом конкретний механізм отримання страхувальником відомостей про страховий стаж застрахованої особи із системи Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування. Крім того, Мінсоцполітики запропоновано у засобах масової інформації надати детальне роз’яснення стосовно того як діяти при вирішенні порушеного питання страхувальникам, застрахованим особам та іншим учасникам системи соціального страхування.  

 

Управління соціального страхування

і пенсійного забезпечення