1580976360 1497253441 1

СПО об'єднань профспілок не погодив проект постанови Кабінету Міністрів України „Про внесення змін до деяких актів Кабінету Міністрів України", що розглядався Урядом 8 липня, і яким передбачаються чергові обмеження діяльності державних інспекторів праці

Попередньо СПО об'єднань профспілок опрацював зазначений проект постанови, підготовлений Мініекономіки, та вніс до нього низку суттєвих зауважень та пропозицій. Однак, профільним урядовим Комітетом позиція профспілок була грубо проігнорована, жодна з профспілкових пропозицій не була врахована, а лише взяті до відома.

Які ж зміни запропоновані Постановою Уряду?

Насамперед, - це обмеження:

1) повноважень державних інспекторів праці на здійснення ними інспекційних відвідувань підприємств та реагування на порушення законодавства про працю, у т.ч. і на звернення громадян за результатами громадського контролю профспілок;

2) здійснення позапланових перевірок (відповідно до закону «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності»);

3) періодичності проведення зазначених заходів та проведення перевірок лише з питань виявлення неоформлених трудових відносин.

Слід окремо зазначити, що постанова виключає з загального переліку, підстави для здійснення інспекційних перевірок:

- за даними Держстату України щодо наявності на підприємстві заборгованості із заробітної плати;

- за інформацією Пенсійного фонду щодо роботодавців, які нараховують заробітну плату менше мінімальної, або не нараховують її протягом звітного місяця та не проводять індексацію зарплат.

Зважаючи  на ці фактори, на засіданні Уряду Голова СПО Григорій Осовий  у своєму виступі нагадав присутнім, що Урядом у попередні роки було внесено цілу низку поправок до постанов та Порядку здійснення державного контролю за додержанням законодавства у сфері праці. Але цими змінами фактично було знівельовано діяльність інспекторів щодо проведення ними перевірок умов праці на підприємствах.

- Саме зараз, у період боротьби з пандемією коронавірусу, спостерігаємо значну кількість порушень роботодавцями умов праці, - підкреслив лідер профспілок. – Попри заборону, працівників звільнюють з роботи, відправляють у безоплатні відпустки або не виплачують зарплати. І такі випадки непоодинокі. - Тому у цей складний період послаблення повноважень єдиного у державі наглядового органу за дотриманням законодавства про працю – є алогічним та не відповідає вимогам часу і реальній ситуації на ринку праці. Це може бути розціненим як намагання «прикрити» порушників законодавства, - наголосив Голова СПО профспілок.

- Куди ж звертатись працівникові у випадку порушення його прав? Якщо Держпраці здійснювати такі повноваження заборонені. А нам відомо, що десятки тисяч працівників потерпають від порушення їх трудових прав з боку роботодавців. Про це свідчить профспілковий моніторинг ситуації в трудових колективах.

Окрім загрози порушення трудових прав, сьогодні виникає ще один важливий аспект це - загроза порушення норм і правил безпеки в умовах поширення корона вірусної інфекції.

Там, де діє профспілкова організація, та у рамках колективно-договірних відносин, звісно, відбувається спонукання роботодавця до виконання належних йому обов’язків, а там, де немає профспілок, люди лишаються незахищеними. І відтепер з боку держави також знищується контроль в цій справі.

Тому, на переконання профспілок, внесені Урядом пропозиції виглядають як крок до послаблення з боку держави за дотриманням законодавства у сфері праці, що є неприпустимим.

Голова СПО об’єднань профспілок привернув увагу членів Уряду до факту того, що Україна через порушення нею прав державних інспекторів праці вже двічі - у 2017 і 2018 роках потрапляла до звіту Комітету Конференції із застосування стандартів МОП.

Крім того, Комітет експертів МОП (СЕАСR) в 2019 році «наполегливо закликав КМУ вжити необхідних заходів та провести відповідні реформи для приведення служб інспекції праці та національного законодавства України у відповідність до положень Конвенцій МОП №№ 81 та 129 і забезпечити неприйняття у подальшому додаткових обмежень на проведення безперешкодних перевірок.

- Я як кандидат від України брав участь у зазначеному засіданні Комітету і можу відповідально заявити, що українському Уряду фактично була показана жовта картка». І ось знову Уряд наступає на ті ж самі граблі, - наголосив Г.Осовий.

Тому, виступаючи на засіданні Уряду 8 липня, він наголосив: якщо проект постанови буде ухвалено у запропонованій редакції, то можна передбачити, що Уряду знову доведеться звітувати у Женеві з цього питання, що аж ніяк не додасть авторитету нашій країні.

Реагуючи на цей виступ, Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль доручив розробнику – Мінекономрозвитку у триденний термін доопрацювати зазначений проект постанови. Наразі експерти і повноважені члени СПО профспілок проводять консультації з метою, щоб голос профспілок був почутий і позиція в інтересах трудящих була врахована.

Профспілки наполягатимуть: якщо є скарга працівника, або звернення профспілки за результатами виявлених порушень умов праці, а також необхідність їх усунення за допомогою держінспектора, щоб ніяких заборон  для цього не чинилось.

Насамперед, ми маємо захистити людину!

ому профспілки пропонують: зміни до Порядку здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю, затвердженого постановою КМУ від 21.08.2019 № 823, опрацьовувати як окремий проект спільно з сторонами соціального діалогу та експертами Міжнародної організації праці.

Ми сподіваємось на конструктивну співпрацю з Урядом!

Прес-центр ФПУ