456

На засіданні Уряду  22 липня були внесені зміни до порядку проведення конкурсу на зайняття посади керівника державного та комунального закладу охорони здоров’я.

 

Голова СПО Григорій Осовий зазначив, що попередня редакція урядової постанови, що надійшла на погодження СПО об’єднань профспілок, була ним розкритикована, оскільки в ній було дуже узагальнено прописано можливість участі у складі комісій з проведення конкурсу представників громадських об’єднань. Також практично ігнорувалось законодавче положення про те, що представницькою стороною в сфері соціально-трудових відносин виступають профспілки.

Тоді СПО об’єднань профспілок наполіг, щоб запропоновані ним зміни було враховано, а саму постанову доопрацьовано, про що наголошувалось на засіданні урядового комітету.

Таким чином, у прийнятій 22 липня постанові Уряд врахував профспілкові пропозиції і абзац 4 Порядку доповнено пунктом про те, що до складу комісій входять представники галузевих профспілок, громадських організацій та ін. І вони подають по чотири кандидатури до органів управління, які визначають представників до складу конкурсних комісій.

Що в результаті ми отримали?

Перше, - профспілки представлені у складі комісій і друге, – ми маємо квоту на представництво в цих комісіях. Таким чином, профспілки можуть донести своє бачення, внести пропозиції, або висловити заперечення при обговоренні керівних кандидатур у державних та комунальних закладах охорони здоров’я.

- Це є досягненням і нашої Профспілки працівників охорони здоров’я України і  СПО об’єднань профспіолок, який запевнив Уряд у правильності такого підходу, - наголосив Григорій Осовий. - У цій ситуації слід подякувати також міністру охорони здоров’я за розуміння у потребі  в соціальному діалозі з профспілками з таких важливих питань, що стосуються діяльності сфери охорони здоров’я.

Прес-центр ФПУ