353765

Голова СПО об’єднань профспілок, Голова ФПУ Григорій Осовий на засіданні Уряду 5 серпня привернув увагу урядовців до ситуації з використанням в морських портах Одеси і Миколаєва буксирів, власником яких є офшорна компанія, зареєстрована у Гонконзі, 100 %  акцій якої належать російському ВАТ «Флот Новоросійський  морський торгівельний порт».

Данні про це містяться у офіційному зверненні Профспілки робітників морського транспорту морського порту Чорноморськ (Одеська область) до Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля та СПО об’єднань профспілок. Оскільки зазначена профспілка є членською організацією всеукраїнського об’єднання профспілок «Єдність», яке входить до СПО профспілок, і є суб’єктом чинної Генеральної угоди, інтереси спілчан потребують захисту.

Григорій Осовий наголосив, що саме зараз, під час засідання КМУ, під його стінами працівники морського порту Чорноморське проводять маніфестацію. Люди стурбовані тим, що використання суден іноземних компаній з дозволу керівництва Адміністрації морських портів України, спричиняє економічні втрати для нашої держави, оскільки кошти за оренду буксирів та їх стоянку в портах (а це десятки мільйонів доларів США) перераховуються на рахунки компанії судновласника і «течуть» повз бюджет України. З іншого боку це загрожує вивільненням працівників вітчизняних компаній (майже 3 тис. робочих місць), які надають ті ж самі послуги.

У листі йдеться про необхідність запровадження спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів відносно компаній, подібних ВАТ «Флот Новоросійський  морський торгівельний порт», або їх офшорів. Профспілка вважає, що в даному випадку простежується фактор корупції, адже, свого часу (ще у 2015 році) було пролобійоване заведення в Україну суден зазначених компаній, а тому питання потребує втручання з боку вищих органів влади та правоохоронних органів, оскільки це створює загрозу національній безпеці України.

Голова СПО профспілок запропонував провести розслідування наведених у зверненні Профспілки робітників морського транспорту морського порту Чорноморськ фактів та поінформувати про вжиті заходи та їх результати трудові колективи і членів Профспілки.

Офіційне звернення від профспілок з цього приводу було передано Уряду. Також Григорій Осовий провів перемовини з міністром інфраструктури України Владиславом Криклієм, який, реагуючи на виступ профспілок, зазначив, що очолюване ним Міністерство буде вживати необхідних заходів для створення рівних, прозорих та конкурентних умов для ведення в Україні усіх видів економічної діяльності, у тому числі і судноплавства.

Прес-центр ФПУ