Історія галузевої профспілки невід′ємна від історії суспільства і бере свій початок з 1919 року. Перший Всеросійський з’їзд транспортних робітників проходив у Москві з 12 по 18 вересня 1919 року. В ньому прийняли участь 124 делегати від 19 губернських спілок і 8 уїздних відділень, що представили біля 50 тисяч транспортників.

18 вересня 1919 року з’їзд обрав перший Центральний комітет в складі 15 чоловік. Від цієї дати і рахується початок професійної спілки транспортників. Головою Всеросійської виробничої спілки транспортників робітників був обраний Садовський А.Д.

Становлення профспілки походило на протязі десятиліть. Особливо складним був період на початку 30-х років і майже до кінця Великої Вітчизняної війни.

З 1933 року припинилась практика заключення колективних договорів, а на протязі 17 років з квітня 1932 р. по квітень 1949 року не проводились з′їзди профспілок.

Тільки з 1944 року почалось відродження профспілки. До цього часу по всій країні було 11 республіканських, 5 краєвих і 29 обласних комітетів, які на 1 жовтня 1944 р. об’єднували більше 90 тисяч членів профспілки. З 1947 року почалось відтворюватись заключення колективних договорів. До цього часу і відноситься народження республіканської профспілкової організації.

В 1953 р. після розформування профспілки робітників і службовців шосейного і гідротехнічного будівництва всі дорожні організації переходять в обслуговування профспілки автомобільного транспорту з назвою її «Професійна спілка робітників автомобільного транспорту і шосейних доріг».

В 1957 р. наша профспілка на 10 років об′єдналася з профспілкою працівників зв’язку.

28-29 серпня 1990 р. відбувся 1 з′їзд, на якому була створена профспілка працівників автомобільного транспорту та шляхового господарства України та прийнято її Статут.

З лютого 1962 р. головою Республіканського комітету працівників зв’язку, робітників автомобільного транспорту і шосейних доріг було обрано Давидовича Олександра Єгоровича, який очолював його 26 років до виходу на пенсію. З 1986 року по грудень 2010 року профспілку працівників автомобільного транспорту та шляхового господарства України очолював Король Анатолій Григорович. З грудня 2010 року по 2015 профспілку очолював Хмарний Олег Тимофійович. 

17 вересня 2015 року в м.Київі відбувся VI з’їзд профспілки працівників автомобільного транспорту та шляхового господарства України. На з'їзді обрано Головою Профспілки  Вакуленка Володимира Михайловича.

Основу структури профспілки складають 1171 первинна профспілкова організація 24 обласні, Київська міська та Кримська республіканська організації профспілки, 6 об′єднаних профспілкових організацій працівників шляхових господарства.

Основними документами, якими профспілка керується в своїй роботі є Статут професійної спілки працівників автомобільного транспорту та шляхового господарства України.

В Статуті профспілки закріплені норми відповідно до Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності».

Кожен рік укладаються Галузеві угоди з Міністерством інфраструктури України, Державним агентством автомобільних доріг України, в яких визначаються мінімальні розміри ставок (окладів) заробітної плати як мінімальні гарантії в оплаті праці по галузям, а також умови зростання фондів оплати праці.

Встановлені для застосування на підприємствах і в організаціях галузей перелік і розміри доплат і надбавок до тарифних ставок і посадових окладів працівників. Забезпечується контроль за дотриманням законодавства та норм галузевих Угод з питань оплати та охорони праці.

Для досягнення своїх завдань галузева профспілка співпрацює з органами державної влади, Федерацією профспілок України, Всеукраїнською асоціацією автоперевізників, Асоціацією міжнародних перевізників України, Федерацією роботодавців транспорту України.

Діяльність ЦК профспілки разом з організаційними ланками профспілки по захисту трудових, соціально-економічних прав і інтересів членів профспілки сприяла:

- збереженню профспілкового членства на більшості підприємств і організацій галузей та структури профспілки і її основних кадрів;

- підвищенню ролі та охопленню колективними договорами, укладеними на основі галузевих угод в більшості автотранспортних та дорожніх підприємств.

В прийнятих зверненнях до Верховної Ради та Кабінету Міністрів України було визначено коло питань які необхідно вирішити для подальшого існування автотранспортних підприємств та шляхових господарств:

- регулювання (встановлення) тарифів на перевезення пасажирів і багажу автобусами, які працюють у звичайному режимі руху в приміському та міжміському внутрішньо обласному сполученні;

- регулювання (встановлення) тарифів на перевезення пасажирів і вартість квитків у міському пасажирському транспорті – автобусі (який працює в звичайному режимі руху);

- перерахування субвенції з Державного бюджету України місцевим бюджетам на компенсацію збитків за пільгове перевезення окремих категорій громадян;

- формування розпису перерахування субвенції;

- виділення з загальної суми субвенції окремим рядком суму для автомобільного пасажирського транспорту;

- заміна механізму надання пільг, яка повинна надаватись через цільову адресну грошову виплату окремим категоріям громадян на оплату послуг автотранспорту у міському та приміському сполученні, на міжміському сполученні компенсацію вартості квитків (які компенсують вартість залізничних білетів).

ЦК профспілки представляє інтереси членів профспілки в органах ФПУ, делегувавши до них своїх представників, захищаючи разом з ними й інтереси у вищих органах державної влади, всеукраїнських організаціях роботодавців, міжнародних профспілкових та інших організаціях.

29 грудня 1999 р. наша профспілка зареєстрована Міністерством юстиції України (свідоцтво №1296) як Всеукраїнська, в грудні 2012 року її визнано такою, що відповідає критеріям репрезентативності на галузевому рівні для участі у колективних переговорах з укладання галузевих (міжгалузевих) угод та для делегування представників до органів соціального діалогу на відповідному рівні (Свідоцтво Національної Служби Посередництва і Примирення від 16.12.11 № 046-11-00Г). Станом на 1 січня 2012 року профспілка об’єднує 89308 членів профспілки.

 

 

Адреса профспілки: 01012,м.Київ, майдан Незалежності,2, кімн.816

Телефон: (044)205-76-98