- Під час травневих свят я перебував у щорічній відпустці. Після виходу на роботу керівник повідомив, що у найближчу суботу на підприємстві буде робочий день у зв'язку з необхідністю відпрацювання робочих днів, які були перенесені з метою створення сприятливих умов для використання святкових та неробочих днів.

Чи справді я маю відпрацьовувати такі дні, адже в цей час я перебував у відпустці?

- Відповідно до частини четвертої статті 67 Кодексу законів про працю України з метою створення сприятливих умов для використання святкових та неробочих днів (стаття 73 Кодексу), а також раціонального використання робочого часу Кабінет Міністрів України не пізніше ніж за три місяці до таких днів може рекомендувати керівникам підприємств, установ та організацій перенести вихідні та робочі дні у порядку і на умовах, установлених законодавством, для працівників, яким встановлено п'ятиденний робочий тиждень з двома вихідними днями.

Так, згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів України від 19.12.2012 р.
№ 1043-р «Про перенесення робочих днів у 2013 році» керівникам підприємств, установ і організацій рекомендовано перенести у порядку і на умовах, установлених законодавством робочі дні з п'ятниці 3 травня - на суботу 18 травня та з п'ятниці 10 травня - на суботу 1 червня.

Слід звернути увагу, що зазначене розпорядження Уряду має рекомендаційний характер. Рішення про перенесення робочих днів приймається роботодавцем самостійно шляхом видання наказу чи іншого розпорядчого документа.

Прийняте роботодавцем рішення про перенесення робочих днів змінює графік роботи підприємства, установи, організації та норму тривалості робочого часу у місяцях, в яких запроваджено перенесення робочих днів.

Проте зазначене рішення не призводить до зменшення тривалості робочого часу впродовж року, а відтак і до зміни розміру оплати праці, тривалості відпустки та ін.

Відповідно до частини четвертої статті 5 Закону України «Про відпустки» тривалість відпусток визначається цим Законом та іншими нормативно-правовими актами України і незалежно від режимів та графіків роботи розраховується в календарних днях.

А відтак, якщо на підприємстві встановлені вихідні дні, то ці дні входять до тривалості відпустки працівника, оскільки при визначенні тривалості щорічних відпусток не враховуються лише святкові та неробочі дні (а не вихідні).

Враховуючи викладене, працівник, який перебував у відпустці в період, у якому декілька робочих днів були оголошені вихідними та перенесені на інший період, після закінчення відпустки повинен працювати за графіком роботи підприємства з відповідною оплатою робочих днів.

Департамент правового захисту