-   Відповідно до статті 19 Закону України «Про відпустки» (далі – Закон) жінці, яка працює і має двох або більше дітей віком до 15 років, або дитину-інваліда, або яка усиновила дитину, одинокій матері, батьку, який виховує дитину без матері (у тому числі й у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі), а також особі, яка взяла дитину під опіку, чи одному із прийомних батьків надається щорічно додаткова оплачувана відпустка тривалістю 10 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів.

         Якщо працівник із будь-яких причин не скористався своїм правом на таку відпустку в році досягнення дитиною певного віку або ж за кілька попередніх років, він має право використати її, а у разі звільнення, незалежно від підстав, йому має бути виплачено компенсацію за всі невикористані дні відпусток. Чинним законодавством не передбачено строку давності, після якого втрачається право на додаткову відпустку працівникам, які мають дітей.

         Жінка, що має статус одинокої матері набула права на таку соціальну відпустку з 18.11.2004 року, у зв'язку з внесення відповідних змін до статті 19 Закону України «Про відпустки».

         Отже, одинока мати має право на відпустку, передбачену статтею 19 Закону, а також на компенсацію у разі її невикористання, починаючи з 2004 року.

 

Департамент правового захисту апарату ФПУ