20230224 133224 2 

24 лютого прогресивна світова громадськість, яка сповідує ідеали миру, процвітання та добра, провела заходи, присвячені річниці початку російської агресії проти України, демонструючи таким чином свою підтримку українському народу.

 

Цей день став для нас ще одним доказом профспілкової солідарності з Україною та українськими профспілками. Щоб продемонструвати своє відношення та підтримку Міжнародна конфедерація профспілок і Європейська конфедерація профспілок, до яких входить Федерація профспілок України,  зібрала представників своїх членських організацій з п’яти континентів, в режимі онлайн-конференції, щоб відобразити руйнівні наслідки російської агресії для життя працівників, а також для економічної, соціальної, енергетичної сфер та екологічної ситуації в Україні, вшанувати пам’ять жертв, а також зосередитися на нагальних викликах, з якими стикаються українські профспілки, і побудувати подальші дії солідарності на підтримку українських трудящих та біженців в інших країнах, використовуючи свідчення з України та всього світу.

20230224 150455

Модераторами на онлайн-заході: "День профспілкової солідарності з Україною та українськими профспілками, 24 лютого 2023 року" були Оуен Тюдор, заст. Генсекретаря МКП та Естер Лінч, Генсекретар ЄКП. А на підключенні майже 300 профспілкових активістів, які з зацікавленістю сприйняли інформативні ролики підготовлені Федерацією профспілок України і Конфедерацією вільних профспілок України. Перед присутніми в етері виступили Павло Прудніков, заст. голови Профспілки працівників атомної енергетики та промисловості України, який добровольцем із зброєю в руках став на захист країни, отримав бойову травму і проходить курс лікування в Німеччині, Юрій Дорошенко, голова профкому «Металургійного комбінату «Азовсталь», Євген Бураков, інженер турбіни РАЕС, голова молодіжної ради Профспілка працівників атомної енергетики та промисловості України, Анатолій Добровольський, голова Херсонської обласної міжгалузевої ради профспілок. Кожний з них розповів, чим для нього особисто є російська агресія, скільки горя і сліз вона принесла рідним їм людям, тим з яким вони працювали і працюють, взагалі всім українцям, які колосальні втрати понесла держава. І не зважаючи на це всі вони переконані, що настане день великої Перемоги  України та її відбудови як частини європейської спільноти.

20230224 150440

З підтримкою України виступили представники національних профцентрів: Польщі, Молдови, Франції, Швейцарії, Німеччини, Італії, США, Турції.

На завершення голова ФПУ Григорій Осовий у своєму виступі подякував за прекрасну ініціативу керівникам МКП і ЕКП, за можливість ще раз відчути неймовірну солідарність, яка відчувалась протягом усього року війни, підтримки, співчуття і реальної допомоги, яку вони надавали на політичній арені, економічному сенсі, гуманітарній допомозі і просто добрим словом. Він наголосив, що «Така підтримка надихає і налаштовує на впевненість в тому, що ми обов’язково подолаємо всі виклики, які постали перед нашою країною і нам залишилося зробити ще один важливий крок, – це перемогти, і Перемога обов’язково буде за українським народом. Ми хочемо бути в цивілізованій європейській сім’ї народів і країн світу і будемо!».

Григорій Осовий закликав профспілковців із різних країн світу не боятися приїжджати до України, навівши як приклад робочі візити Урсули фон дер Ляєн і президента США Джозефа Байдена та керівників інших держав до м. Києва. Він запросив керівників національних профцентрів, МКП і ЕКП на зустріч профспілок  до України, яку планується провести у квітні ц.р. у м. Києві, щоб поспілкуватися не лише в онлайн режимі, а наживо, в змістовній дискусії, обмінятися думками та накреслити плани майбутньої співпраці.   

20230224 143945

20230224 133252

Пресцентр ФПУ