IMG 20230707 110909

 

7 липня на засіданні Спільного представницького органу репрезентативних всеукраїнських об’єднань профспілок на національному рівні, що відбулося у Будинку профспілок у Києві,  розглянуто наступні питання порядку денного:

- про зміни у складі Спільного представницького органу об’єднань профспілок;

- про проєкт Закону України «Про колективні трудові спори»;

- про пропозиції СПО об’єднань профспілок до проєкту Державного бюджету України на 2024 рік, а також

- питання щодо активізації ключових площадок ведення соціального діалогу.

IMG 20230707 110819

Після обговорення зазначених питань члени СПО ухвалили низку рішень, зокрема, проаналізувавши зміст законопроєкту «Про колективні трудові спори» та результати його опрацювання робочою групою, яка була утворена при Національній службі посередництва і примирення (НСПП), і до складу якої увійшли представники профспілок, було вирішено запропонувати представникам СПО в тижневий строк внести свої пропозиції до зазначеного документу, опрацювати їх згідно із необхідним процедурами і 20 липня ц.р. ухвалити рішення щодо консолідованої позиції профспілок  стосовно цього важливого законопроекту.

Членам профспілкової сторони робочої групи доручено продовжити відстоювати інтереси працівників у рамках подальшої роботи над законопроектом.

IMG 20230707 113953

Серед завдань, які обстоює профспілкова сторона, і які частково знайшли відображення у ньому, було названо наступні:

- про необхідність чіткого розподілу колективних трудових спорів на спори про інтереси та спори про права та визначення особливостей процесів вирішення таких спорів, - максимальне спрощення процесів вирішення спорів та скорочення можливих термінів і процедур оголошення легітимного страйку, - запровадження медіаційних процедур у практику вирішення спорів про інтереси, - введення обов’язковості виконання рішень трудових арбітражів у спорах про права, - запровадження можливості застосування сторонами колективного трудового спору альтернативного механізму його вирішення, спільно визначеного в переговорах, а також: - ліквідація існуючих галузевих заборон та обмежень права на страйк в різних сферах праці (на даний час 22 галузеві закони забороняють або обмежують право на страйк для українських працівників різних галузей), - підвищення рівня захисту прав страйкарів, - закріплення пріоритетної ролі профспілок у процесах трудових конфліктів та страйків на підприємствах, де існує профспілкове членство.

IMG 20230707 111138

Профспілки також запропонували запровадити механізм локауту у максимально безпечному для страйкуючих варіанті та запровадити інститут «попереджувального страйку».

Іншим рішенням СПО об’єднань профспілок було схвалення Профспілкових пропозицій до проєкту Державного бюджету України на 2024 рік.

Під час обговорення акцентувалось на тому, що вони спрямовані на формування оптимальної соціальної складової головного кошторису країни, а також забезпечення необхідного фінансування галузей, які визначено пріоритетними та які є надважливими для економіки України.

Реалізація профспілкових пропозицій забезпечить належний рівень соціального захисту громадян, зокрема шляхом підвищення розмірів основних державних соціальних стандартів та гарантій щонайменше на рівень інфляції,  підвищення платоспроможності населення, що сприятиме економічному відновленню України в післявоєнний період. Крім того, профспілкові пропозиції до Держбюджету – 2024 узгоджуються з нормами європейського законодавства, зокрема Угоди про асоціацію України з ЄС та Директиви ЄС 2022/2041 щодо адекватної мінімальної заробітної плати в Європейському Союзі.

IMG 20230707 114028

Рішенням СПО керівництву СПО об’єднань профспілок доручено  надіслати Профспілкові пропозиції до Кабінету Міністрів України, Міністерства економіки України, Міністерству фінансів України та Міністерства соціальної політики України для їх врахування у проєкті Державного бюджету України на 2024 рік, а також поінформувати про них Сторону роботодавців та секретаріат НТСЕР.

Також СПО запропонувало розглянути проєкт Державного бюджету України на 2024 рік на засіданні НТСЕР до його схвалення Урядом і на цьому засіданні заслухати представників Сторони органів виконавчої влади щодо рівня врахування пропозицій сторін профспілок і роботодавців до проєкту Держбюджету на 2024 рік.

IMG 20230707 110523

Звернутися до комітетів Верховної Ради України з питань бюджету та з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, народних депутатів України - представників профспілок у Верховній Раді України щодо підтримки Профспілкових пропозицій. Членам СПО об’єднань профспілок та членам постійно діючої тристоронньої робочої групи з питань проведення консультацій на всіх стадіях бюджетного процесу доручено відстоювати Профспілкові пропозиції та сприяти їх просуванню та врахуванню у проєкті Державного бюджету України на 2024 рік.

У різному було заслухано: інформацію про стан підтвердження репрезентативності профоб’єднань, термін дії свідоцтв яких закінчився, інформацію про участь представника СПО об’єднань профспілок у 111-й сесії Міжнародної конференції праці, яка відбулась з 5 по 16 червня 2023 року у Швейцарії.

IMG 20230707 114111

IMG 20230707 110727

Пресцентр ФПУ