IMG 20230905 100620 800 

Федерацією профспілок України 5 вересня 2023 року проведено засідання круглого столу «Борги по зарплаті – проблеми та шляхи вирішення».

 

Олександр ШУБІН, заступник голови ФПУ у вступному слові зазначив, що виклики, які сьогодні постають перед ринком праці, його учасниками, взагалі перед соціально-економічним розвитком нашої країни є абсолютно унікальними. Соціальні проблеми, які існували раніше і формувались десятиліттями, в ситуації руйнувань, загибелі мирних мешканців та воїнів загострюються і потребують нових підходів та більш рішучих дій.

Одним з таких системних кризових явищ є заборгованість з виплати заробітної плати.

IMG 20230905 100702

Крім того, розв’язання цієї проблеми набуває особливої важливості в умовах євроінтеграційного руху держави.

У заході взяли участь науковці, експерти, представники профспілок (галузевих, територіальних профоб’єднань, членів СПО об’єднань профспілок), представники Верховної Ради України (Комітету ВРУ з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів), представники Міністерства економіки України (яке є профільним в регулюванні ринку праці).

IMG 20230905 103832 

Учасниками круглого столу обговорено:

- проблеми несвоєчасної виплати заробітної плати, шляхи їх вирішення у період дії воєнного стану, а також післявоєнного відновлення України як європейської країни на абсолютно інших, нових засадах;

- законодавчі ініціативи, які, зокрема, за сприяння Федерації профспілок України, профспілкових експертів, народних депутатів зареєстровані в Парламенті – проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення захисту вимог працівників щодо виплати заборгованості із заробітної плати, в тому числі у випадку неплатоспроможності роботодавця» (реєстр. № 9510 від 19.07.2023).

IMG 20230905 102021

З доповіддю на тему «На шляху до ліквідації заборгованості із заробітної плати – законопроект № 9510» виступила Ірина ЖИВОЛУП, завідувач відділу з питань оплати праці департаменту з питань бюджету та оплати праці апарату ФПУ.

Наукову оцінку поточній ситуації щодо заборгованості з виплати заробітної плати, а також законопроекту № 9510 представили:

IMG 20230905 103738

- Захарій ВАРНАЛІЙ, професор кафедри фінансів Київського національного університету імені Тараса Шевченка, заслужений діяч науки і техніки України, дійсний член Академії економічних наук України. Захарій ВАРНАЛІЙ зазначив, що невиплата заробітної плати – це неповага роботодавця до приватної власності; закони України не такі вже й погані, але прийняття законопроекту № 9510 покращить ситуацію на ринку праці, зокрема, сприятиме поверненню частини людей із «закордонного відрядження», адже, люди, знаючи, що в Україні не така велика зарплата, яку не вчасно сплачують та ще й борги не віддають, будуть довго думати чи повертатися. В умовах війни всі мають бути на своєму фронті: профспілки, освітяни, науковці тощо, тому що всі працюючі наближають перемогу.

IMG 20230905 113830

Тетяна ПЕРЕГУДОВА, старший науковий співробітник сектору економіки праці відділу соціоекономіки праці, кандидат економічних наук, доцент ДУ «Інститут економіки та прогнозування НАН України» також виступила в підтримку законопроекту № 9510 та вказала на його окремі положення, які потребують доопрацювання.

- Ольга ПИЩУЛІНА, кандидат соціологічних наук, провідний експерт соціальних і гендерних програм Українського Центру економічних та політичних досліджень ім. О.Разумкова зазначила, що навіть в умовах мирного часу норми чинного законодавства не забезпечували працівнику достатнього законодавчого захисту на своєчасне одержання винагороди працюючого, компенсацію збитків працівників, покарання роботодавців за несвоєчасну виплату заробітної плати були досить жорсткими (починаючи від адміністративної, закінчуючи кримінальною відповідальністю) і навіть це не дуже лякає бізнес та керівників підприємств. Разом з тим, було наголошено на необхідності прийняття законопроекту № 9510, яким передбачено, зокрема, створення в Україні гарантійної установи задля задоволення грошових вимог працівника у випадку неплатоспроможності роботодавця, що матиме переваги і для працівника, і для роботодавця.

IMG 20230905 111252

Під час панельної дискусії, зокрема, виступили:

- Богдан ОВЕРКОВСЬКИЙ, заступник Голови Профспілки трудящих металургійної і гірничодобувної промисловості, який висловив сподівання, що законопроект № 9510 має шанси на прийняття, адже чи не вперше є така підтримка через механізм європейської інтеграції. Україна зобов’язана створити гарантійну установу задля задоволення грошових вимог найманих працівників у разі неплатоспроможності роботодавця; форма цієї гарантійної установи для України не нав’язується; ця установа не вирішить всі проблеми підприємств-банкрутів (вона й в багатьох європейських країнах всіх проблем підприємств-банкрутів не вирішує), але створить систему коли працівник може отримати певну частину боргів;

IMG 20230905 105955

Каріна ПЛАХОВА, заступник Голови Профспілки працівників авіабудування та машинобудування України;

Олександр ЧЕГАНЕНКО, Голова Одеської обласної організації профспілки працівників хімічних та нафтохімічних галузей промисловості України;

Микола  МИЦЬКО, Голова Профспілка працівників хімічних та нафтохімічних галузей промисловості України;

Катерина МАРШАЛОК, голова профкому КП «ОБЛВОДОКАНАЛ» Запорізької облради;

Євген ЕЙСМОНТ, голова Профспілки працівників машинобудування та металообробки України;

Віталій СКУБА, голова профкому Державного підприємства «Східний гірничо-збагачувальний комбінат».

IMG 20230905 103803

Учасники круглого столу зупинилися на проблемних питаннях діяльності стратегічних підприємств та невиплати заробітної плати на них, зокрема Східний гірничо-збагачувальний комбінат, Запорізький титано-магнієвий комбінат, Одеський припортовий завод та інші підприємства хімічної галузі, Харківське державне авіаційне виробниче підприємство, Броварський завод порошкової металургії, Комунальне підприємство «Облводоканал» Запорізької обласної ради.

Формування заборгованості з виплати заробітної плати на подібних підприємствах є нівелюванням стратегічної цінності їх працівників та провокує відтік кваліфікованих робочих кадрів. Це потребує особливої уваги Президента, Верховної Ради України, Уряду задля забезпечення ефективної діяльності таких підприємств та мінімізації проблем ринку праці, оскільки у післявоєнний період внаслідок значної внутрішньої та зовнішньої міграції, руйнувань фізичних активів та загибелі наших громадян зазначена проблема ще більше загостриться.

IMG 20230905 103842

Учасники круглого столу одноголосно підтримали необхідність внесення змін до законодавства для посилення захисту заробітної плати працівникам, зокрема прийняття законопроекту № 9510, та рекомендували наступне:

1). Привернути увагу Президента, СПО роботодавців, парламентських груп та фракцій до необхідності вирішення проблеми заборгованості з виплати зарплати з метою збереження та відновлення трудового потенціалу країни, а також до переваг законопроекту реєстр. № 9510.

2). Кабінету Міністрів України терміново відновити роботу Міжвідомчої робочої групи з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), створеної на виконання ПКМУ від 28.10.2020 № 1007. Також, потребує вирішення питання державної статистики, а саме відновлення збору статистичних даних для моніторингу заборгованості із виплати заробітної плати.

IMG 20230905 113242

3). Комітету ВРУ з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів в порядку парламентського контролю запропоновано провести комітетські слухання і заслухати ключові державні органи, які допускають формування зарплатної заборгованості на підприємствах.

4). Профспілковим організаціям проводити постійний моніторинг своєчасності виплати заробітної плати. У разі виявлення фактів затримки виплати заробітної плати інформувати про них центральні та місцеві органи виконавчої влади, Федерацію профспілок України, Міжвідомчу робочу групу з питань погашення заборгованості із заробітної плати, Держпраці. Крім того, запропоновано звернутися до народних депутатів, до Голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, парламентських фракцій та груп щодо підтримки законопроекту реєстр. № 9510.

IMG 20230905 100415

Департамент з питань бюджету та оплати праці апарату ФПУ