IMG 20200930 103554

Під таким гаслом 30 вересня відбувся VIІІ-й з’їзд Профспілки працівників будівництва і промисловості будівельних матеріалів України у Києві, який прийняв  Програму діяльності Профспілки на 2021-2025 роки, ухвалив Резолюцію солідарності  щодо шахтарських протестів на ПАТ «Криворізький залізорудний комбінат”, вніс зміни до Статуту Профспілки і обрав  її керівництво на наступний період.

Делегатів з’їзду привітали партнери міжнародних професійних об’єднань та організацій, керівники членських організацій ФПУ, а також Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков, перший заступник Міністра Міністерства розвитку громад та територій України Василь Лозинський,  Президент Будівельної Палати України Петро Шилюк, голова Національної служби посередництва і примирення Олександр Окіс, координатор Міжнародної організації праці в Україні Сергій Савчук та  ін.

20200930 103339

У своїй доповіді щодо роботи Центрального комітету Профспілки в період з 2016  по 2020 рр. голова Профспілки будівельників України Василь Андреєв окреслив проблеми, виклики і завдання, які стоять перед Профспілкою. Він наголосив, що Профспілка послідовно захищає інтереси більш ніж 675 тис. працівників галузі, використовуючи такі інструменти як галузева угода з Міністерством та колективні договори на підприємствах з метою забезпечення охорони праці працівників та її належної оплати.

З’їзд ухвалив Програму діяльності Профспілки працівників будівництва і промисловості будівельних матеріалів України на 2021-2025 роки. У ній зазначено, що Профспілка буде й надалі послідовно захищати права людини та трудові права. Основним у її діяльності є поліпшення умов праці та життя працівників-будівельників, зміцнення профспілок та забезпечення сталого розвитку галузі.

Профспілка «Профбуд», її представники у 500 первинних профспілкових організаціях по всій Україні зобов’язуються боротись за безпечну працю будівельників, підвищувати стабільний і високий рівень зайнятості в галузі будівництва і промисловості будівельних матеріалів, захищати права та інтереси робітників, а також прав профспілок, сприяти зміцненню сили профспілкових структур.

IMG 20200930 101746 

У Резолюції солідарності з шахтарськими протестами на ПАТ “Криворізький залізорудний комбінат” зазначається, що делегати VIIІ-го з’їзду Профспілки будівельників солідарні з працівниками ПАТ “КЗК”, де з 3 вересня 2020 року триває підземна акція протесту шахтарів з вимогами підвищення заробітної плати до 1000 євро за роботу в шкідливих умовах, заміни керівництва підприємства, яке ігнорує соціальний діалог, належного забезпечення матеріалами та дотримання охорони праці, повернення шахтарським професіям можливості пільгового виходу на пенсію за Списком 1 та Списком 2.

«Ми підтримуємо своїх братів і сестер – робітників підземних професій, рівень оплати праці яких далекий і від соціальної справедливості, і від достатності для гідного життя,» - йдеться у Резолюції, - «і закликаємо роботодавця відмовитись від тиску, залякування і покарання членів профспілок, які борються за свої трудові і економічні права! Наполягаємо на відкритому і змістовному соціальному діалозі навколо вимог працівників ПАТ «КЗРК», відсутність якого досі довела робітників до крайніх заходів – акції непокори та страйку під землею».

20200930 123440

Виступаючи перед делегатами з’їзду, Голова ФПУ Г.Осовий від Президії ФПУ привітав усіх присутніх з 30-річчям діяльності Профспілки будівельників і наголосив, що Профспілка працює результативно і цілеспрямовано рухається обраним шляхом.

Програмні цілі та завдання Профспілки будівельників Голова ФПУ охарактеризував як креативні та сучасні. За його словами, трансформації, що відбуваються з профспілковим рухом, засвідчують про потребу виходити за межі традиційних площадок роботи.

- Треба працювати по-новому, - наголосив лідер українських профспілок, - вважаю, що програмні документи, прийняті сьогодні, можуть  стати базовими для наступного, VIІІ-го з’їзду ФПУ. – Останнім часом нам вдалося відновити тристоронні партнерські стосунки з роботодавцями та урядовцями і зміцнити соціальний діалог. Ми маємо й надалі рухатись по шляху верховенства права та підвищення продуктивності праці та захисту прав працівників.

IMG 20200930 103503

- Наша солідарна праця запобігла карколомному наступу на профспілки і права трудящих, що останнім часом чиниться владою, - сказав Г.Осовий. – Нам вдалося привернути велику увагу міжнародних партнерів до проблем українських трудящих і профспілок. Однак, поки що ми лише призупинили наступ на профспілки, але ще не перемогли. Влада буде й надалі намагатись провести реформування трудового законодавства, змінити закони про профспілки, колективні договори і угоди, про соціальний діалог тощо. І всі ці зміні, нажаль, не спрямовані на підвищення блага працівників. Профспілки з цим не можуть змиритись, і ми не поступимося правами працівників, гарантованими міжнародними актами, ратифікованими Україною! Г.Осовий подякував спілчанам за участь у акціях протесту і наголосив, що завжди бачить прапор Профспілки будівельників на всіх мітингах, що проводяться як у Києві так і в регіонах.

- Сьогодні профспілки і влада перебувають у конфлікті, який потрібно розв’язати, тому єдність і солідарність і дієвість - наша сила, щоб не допустити погіршення становища працівників, - наголосив профспілковий лідер.

З’їзд шляхом відкритого голосування Головою Профспілки працівників будівництва і промисловості будівельних матеріалів України на наступний термін одноголосно обрав Андрєєва Василя Миколайовича.

Вітаємо та бажаємо йому подальших успіхів в роботі!

IMG 20200930 113313

Прес-центр ФПУ