180522 18052222

17 травня 2022 року відбулося засідання Спільного представницького органу репрезентативних всеукраїнських об’єднань профспілок на національному рівні у режимі ZOOM-конференції.

У ході засідання СПО об’єднань профспілок було розглянуто:

- питання про подальші дії СПО об’єднань профспілок у зв’язку із прийняттям 12 травня 2022 року Верховною Радою України за основу у першому читанні законопроекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо спрощення регулювання трудових відносин у сфері малого і середнього підприємництва та зменшення адміністративного навантаження на підприємницьку діяльність» (реєстр.№ 5371).

СПО прийнято рішення про направлення відкритого листа до всіх народних депутатів України із зазначенням обґрунтованої правової позиції щодо неприйнятності зазначеного законопроекту як такого, що передбачає обмеження основоположних конституційних трудових прав та гарантій працівників.

Положення законопроекту № 5371 суперечать Конституції України, Конвенціям МОП, Директивам ЄС та на практиці призведуть до погіршення умов трудового договору для працівника порівняно з чинним законодавством, дискримінації працівників і нівелювання ролі профспілок, як їх законних представників.

- звернення Національної служби посередництва і примирення щодо деяких особливостей застосування порядку оцінки відповідності критеріям репрезентативності та підтвердження репрезентативності суб’єктів сторін профспілок та організацій роботодавців в умовах воєнного стану.

З усіх розглянутих питань прийнято відповідні рішення.

Управління соціального діалогу та

колективно-договірного регулювання Федерації профспілок України