unnamed 21

У зв´язку із карантином Фондом соціального страхування України готуються зміни до Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян,

затвердженої наказом МОЗ від 13.11.2001 № 455

Як відомо, Кабінетом Міністрів України карантин продовжено до 24 квітня, а на території всієї країни запроваджено режим надзвичайної ситуації на 30 днів.

На період його дії Фонд соціального страхування України здійснюватиме виплати за листками непрацездатності за розширеним переліком страхових випадків.

Наразі  Міністерством охорони здоров’я, Міністерством соціальної політики та Фондом готуються зміни до Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затвердженої наказом МОЗ від 13.11.2001 № 455, які мають надійти на погодження СПО профспілок.

 Змінами буде визначено порядок видачі лікарняних листків особам на період перебування їх у закладах охорони здоров’я, а також на самоізоляції під медичним наглядом у зв’язку з проведенням заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), а також локалізацію та ліквідацію її спалахів та епідемій.

Право на компенсацію втраченого заробітку від Фонду матимуть усі працюючі не тільки на період перебування в спеціалізованих закладах охорони здоров'я, а також на самоізоляції під медичним наглядом. Допомога від Фонду за цим страховим випадком складе 50% від середньої заробітної плати застрахованої особи незалежно від тривалості страхового стажу та буде фінансуватись, починаючи з шостого дня непрацездатності (перші п'ять днів оплачуються за рахунок коштів роботодавця).Наведені виплати здійснюватимуться Фондом у разі самоізоляції підмедичним наглядомабо перебування в лікарні у зв’язку з проведенням заходів, спрямованих на запобігання виникнення та поширення COVID-19, а також локалізацію та ліквідацію її спалахів та епідемій.

Разом з тим, фінансування матеріального забезпечення і страхових виплат за загальними підставами продовжується у штатному режимі. Поки що, не зважаючи на такий кризовий період у роботі Фонду – за результатами перевірки Офісу Омбудсмена Денісової Л.Л. станом на 11 березня п.р. залишалась не профінансованою прострочена заборгованість лише за 2 дня у розмірі 89,4 млн.грн.

Наразі на фінальному етапі знаходиться запровадження Електронного реєстру листків непрацездатності як результат співпраці Фонду із Міністерством соціальної політики, Міністерством охорони здоров’я та Пенсійним фондом України. Процедура отримання лікарняних буде спрощена і стане прозорою.

Управлінні соціального страхування та пенсійного забезпечення