659903e8107fde9e0df0c10895c97002 w640

 

На «гарячу профспілкову лінію» звертаються з питанням чи автоматично поновлюються доплати, надбавки, премії, що були скасовані у період введення воєнного стану, після його скасування.

Отже, якщо роботодавець обрав процедуру зміни істотних умов праці або вніс зміни до локальних актів підприємства, строк дії таких умов оплати праці роботодавець визначає самостійно.

Нагадуємо, що відповідно до ст. 103 КЗпП про нові або зміну діючих умов оплати праці в бік погіршення власник або уповноважений ним орган повинен повідомити працівника не пізніш як за два місяці до їх запровадження або зміни.

Якщо доплати, надбавки, премії скасовані через призупинення дії певних положень колдоговору у зв’язку з введенням воєнного стану, зміни діють лише у період воєнного стану.

Нагадаємо, що ст.1 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-IX (далі – Закон №2136) на період дії воєнного стану вводяться обмеження конституційних прав і свобод людини і громадянина відповідно до статей 43, 44 Конституції України.

У період дії воєнного стану не застосовуються норми законодавства про працю у частині відносин, врегульованих Законом №2136.

На період воєнного стану дію окремих положень колективного договору можна зупинити за ініціативою роботодавця (ст. 11 Закону №2136).

Згідно із Прикінцевими положеннями Закону №2136, цей Закон діє протягом воєнного стану, введеного відповідно до Закону України "Про правовий режим воєнного стану", та втрачає чинність з дня припинення або скасування воєнного стану, крім частини третьої статті 13 цього Закону, яка втрачає чинність з моменту завершення виплати державою, що здійснює військову агресію проти України, відшкодування заробітної плати, гарантійних та компенсаційних виплат працівникам.

Департамент правового захисту

апарату ФПУ