c9f817c65da3bef74d08579ed8a75fb7

 

Профспілки закликають Президента України Володимира Зеленського захистити трудові права і гарантії громадян України та підтвердити послідовну політику правової держави на шляху до євроінтеграціі . Про це зазначено у листі СПО об'єднань профспілок:

 

"Шановний пане Президенте України!

Спільний представницький орган репрезентативних всеукраїнських об’єднань профспілок (далі - СПО об’єднань профспілок) засвідчує Вам  повагу та звертається до Вас як гаранта додержання Конституції України, прав і свобод людини і громадянина, з приводу наступного.

12 травня 2022 року Верховна Рада України прийняла у першому читанні законопроєкт № 5371 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо спрощення регулювання трудових відносин у сфері малого і середнього підприємництва та зменшення адміністративного навантаження на підприємницьку діяльність».

Цей законопроєкт запроваджує крайні форми лібералізації трудових відносин шляхом значного обмеження трудових права і гарантій мільйонів працівників, які працюють на підприємствах чисельністю до 250 осіб.

Проти таких новацій, застерігали керівництво української держави Соціально-економічний комітет ООН і Міжнародна організація праці.

Наукові експерти та провідні правники у сфері трудового законодавства у своїх висновках вказують, що положення законопроекту № 5371 суперечать Конституції України, Конвенціям МОП, Директивам ЄС та на практиці призведуть до:

- дискримінації працівників за умовами праці, як серед працюючих на одному підприємстві, так і серед працюючих на підприємствах різних розмірів підприємництва;

- обмеження можливостей профспілок захищати інтереси працівників;

- до погіршення умов праці працівників.

Тому, протягом останніх років, національні профспілкові об’єднання і багаточисельні організаціі працівників закликали урядовців та парламентарів України (у тому числі на масових акціях протесту) зняти з розгляду законопроєкт № 5371.

Нажаль, голос мільйонів громадян України не був почутий народними обранцями.

При цьому, велике занепокоєння викликає поточний момент обраний парламентарями для прийняття законопроєкту № 5371, в умовах воєнного стану, коли як ніколи потрібна консолідація суспільства для протидії російській агресії проти України .

Нам не відомо, з яких міркувань виходили народні обранці приймаючи рішення, яке буде:

-             по-перше, викликати протестні настрої в трудових колективах , які в складних умовах самовіддано  працюють  на оборону країни і життєзабезпечення населення; ;

-             по-друге, шкодить швидкому вступу України до ЄС.

Однак ми переконані, що це хибне рішення.

З огляду на викладене закликаємо Вас, пане Президенте, захистити трудові права і гарантії громадян України і тим самим підтвердити послідовну політику правової держави на шляху до євроінтеграціі .

З повагою та сподіванням на реагування

Голова СПО                      

об’єднань профспілок України                                          Григорій ОСОВИЙ"