Screenshot 20230419 001228 Teams

Профспілки продовжують здійснювати громадський контроль за додержанням законодавства про працю та охорону праці, створення безпечних і нешкідливих умов праці та навчання, належних виробничих та санітарно-побутових умов, забезпечення працівників і осіб, які навчаються, спецодягом, спецвзуттям, іншими засобами індивідуального та колективного захисту,  що  в умовах воєнного стану є досить нелегким завданням.

Щорічно 28 квітня в понад 100 країнах світу, з метою привернення уваги суспільства і, головне, влади — до проблеми безпеки людини на робочому місці, відзначають Всесвітній День охорони праці. Цього року його девіз: «Безпечне та здорове робоче середовище — основний принцип та право на роботі» (A Safe and healthy working environment as a fundamental principle and right at work). Враховуючи війну, масштабних заходів у цей день не планується, окрім вшанування загиблих на виробництві.

Тому Черкаським обласним комітетом Профспілки працівників освіти і науки України напередодні Всесвітнього Дня охорони праці,   18  квітня 2023 року в режимі онлайн проведено вебінар з охорони праці для голів міських, районних, об’єднаних організацій Профспілки, первинних  профспілкових організацій закладів вищої, фахової передвищої, професійної (професійно-технічної)  освіти. Усього до заходу приєдналися 36 осіб.

Відкриваючи захід, Анатолій Стеценко, голова Черкаської обласної організації Профспілки працівників освіти і науки України, привітав присутніх з прийдешнім Всесвітнім днем охорони праці, підкреслив важливість безпеки праці освітян, оголосив тему та основні завдання вебінару та представив поважних спікерів з Центрального комітету Профспілки і Федерації профспілок України. Також Анатолій Іванович познайомив присутніх із Світланою Чернобельською, новим консультантом з питань охорони праці Черкаської обласної організації Профспілки працівників освіти і науки України .

Рисунок9

Привітала учасників також  Любов Гарбаренко, заступниця голови ЦК Профспілки працівників освіти і науки України та наголосила, що напрям  безпеки та здоров’я працівників на роботі сьогодні актуальний, як ніколи.

Головна спікерка – Діана Казакова, провідна інспекторка з питань охорони праці Департаменту охорони праці ФПУ ознайомила учасників із законодавством у сфері охорони праці, перспективою його змін та адаптацією під умови воєнного стану. Зокрема, Діана Миколаївна  інформувала профспілкових лідерів про вдосконалення Порядку розслідування нещасних випадків та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві, про особливості розслідувань нещасних випадків в умовах воєнного стану. Окрема увага була приділена деяким положенням проєкту Закону України “Про безпеку та здоров’я працівників на роботі”, які не погоджені Профспілками. Доповідачка також зупинилася на основних  питаннях діяльності профспілок у сфері охорони праці та поділилася корисними посиланнями та інформаційними ресурсами з питань охорони праці.

Про діяльність галузевої Профспілки у сфері охорони праці проінформувала  Алла Негрієнко, завідувачка відділу з гуманітарних питань виконавчого органу ЦК Профспілки працівників освіти і науки України. Зокрема, Алла Олегівна розповіла про тісну співпрацю з Міністерством освіти і науки України, повідомила про те, що готуються спільні зміни до Положення  Всеукраїнського громадського огляду-конкурсу стану умов і охорони праці в закладах освіти Міністерства освіти і науки України; інформувала про порядок проведення навчання з питань охорони праці; проаналізувала щорічний звіт ТІ-2 та розповіла про участь у  Всеукраїнському конкурсі дитячого малюнка «Охорона праці очима дітей – 2023» від Державної служби України з питань праці та науково-виробничого журналу «Охорона праці».

Рисунок1

Експерти надали вичерпні відповіді на всі запитання від учасників вебінару, після чого модератор заходу Ніна Плясунова, заступник голови обласної організації Профспілки, провела підсумкову рефлексію.

Щиро дякуємо спікерам за якісно підготовлений матеріал та змістовну подачу інформації. Сподіваємось, що в закладах освіти області будуть створені належні умови для безпечної роботи спілчан.

Адже найвища цінність для Профспілки –  збереження життя та здоров’я  людини.

 

Черкаська обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України