А12

Це сталося багато в чому завдяки зміцненню інституту соціального діалогу між працівниками та роботодавцями. При цьому 89% представників профспілок заявили про активну участь у процесі тристоронніх консультацій.

Про це йдеться в черговому випуску Міжнародного журналу трудових досліджень, який видає Міжнародна організація праці (МОП). Його тема - «COVID-19 і відновлення: роль профспілок у побудові кращого майбутнього». У презентації, яка відбулася минулого тижня, взяли участь автори, дослідники, науковці, представники МОП і лідери профспілок в Європі і Центральній Азії.

Велика увага в журналі приділяється проблемам гендерної нерівності в середовищі профспілок. Так, на думку експертів МОП, «профспілковим активістам-жінкам довелося брати на себе більш високе навантаження, адже вони зайняті і вдома, і на виробництві, і всередині профспілки».

За прогнозами, наведеними в журналі, пандемія може призвести до того, що близько 47 млн ​​жінок по всьому світу перейдуть в зону «крайньої бідності», чисельність такої категорії досягне 435 млн чоловік.

Експерти підкреслюють особливу важливість цифровізації в розвитку профспілкового руху в усьому світі. Зокрема, вона сприяє підвищенню охоплення молоді. 

Профспілка металургів і гірників України