IMG 06dab90e486dc0e46981213a630170c4 V

Тема: «Досвід роботи переможців Всеукраїнського конкурсу на кращий колективний договір».

Круглий стіл провели в приміщенні Комунального закладу «Запорізький обласний краєзнавчий музей», який є переможцем обласного та Всеукраїнського конкурсів на кращий колективний договір в номінації «Кращий колективний договір у бюджетній сфері». (Профспілка працівників культури України).

Вів засідання круглого столу голова Запорізької обласної ради профспілок Віталій КАПЛІЙ.  В роботі круглого столу брали участь представники обласних галузевих профспілок та представники первинних профспілкових організацій області. Також в засіданні взяла участь заступник директора Департаменту соціального захисту населення Запорізької обласної державної адміністрації Ірина РАЗУВАЄВА.

Досвідом  роботи щодо розвитку соціального партнерства, конструктивної взаємодії профспілкової організації і роботодавця щодо забезпечення трудових, соціально-економічних прав та інтересів працівників поділились директор КЗ «Запорізький обласний краєзнавчий музей» Юрій СПІЦИН, та голова профспілкового комітету закладу Вікторія ВОДОПЯН.

 Про проблеми в колективно - договірному регулюванні, питання соціальної захищеності працівників, головні завдання профспілок при укладанні колективних договорів говорили Олена БОЙКО – голова обласної організації  профспілки працівників культури України; Ірина БАЛЬЧЕНКО - голова обласної організації  профспілки працівників охорони здоров’я України. Вони поділились практичним досвідом щодо роботи з питань колективно-договірного регулювання.

IMG b6e7923d0f07d9e2a308ca3f43ff1e5b V

Про вирішення питань соціального захисту працівників розповів  голова комісії профкому з персоналу, охорони праці та навколишнього середовища ПАТ «Запоріжсталь» Олександр МОРОЗ. Це підприємство визнане переможцем обласного та Всеукраїнського конкурсів на кращий колективний договір в номінації: «Кращий колективний договір у виробничій сфері» (Профспілка трудящих металургійної та гірничодобувної промисловості України).

У своєму виступі заступник директора Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Ірина РАЗУВАЄВА проаналізувала стан справ щодо організації роботи з соціального діалогу на територіях області, у тому числі на рівні територіальних громад. Вона підкреслила важливість проведення сьогодні колективно-договірних переговорів у трудових колективах області, для своєчасного реагування на потреби працівників, виходячи із сучасної економічної ситуації. Звернула увагу представників профспілок, що Кабінетом Міністрів України видано доручення для активізації роботи на всіх рівнях щодо ведення соціального діалогу. Цей документ спрямовано на виконання рішення Національної тристоронньої соціально-економічної ради, яка вперше за останні три роки, провела своє засідання 23 грудня 2021 року.

На сьогодні в області, як і в Україні економічна ситуація залишається складною, що призводить до соціальної напруженості в суспільстві. За таких умов особливого значення набуває розвиток соціального діалогу на всіх рівнях. Діалог – це єдиний реальний шлях до пошуку ефективних рішень в основі яких має бути баланс інтересів.

Заступник голови Запорізької обласної ради профспілок Тамара БЕЛЕСКОВА підвела підсумки роботи та акцентувала увагу на необхідності збереження напрацьованого досвіду всіх учасників соціального партнерства та наголосила, що пріоритетним напрямом роботи профспілкових організацій в 2022 році повинна стати захисна функція щодо забезпечення трудових і соціально-економічних прав та інтересів працівників. Колективні договори повинні враховувати та забезпечувати життєво важливі потреби працівників –збереження робочих місць, гідну заробітну плату та недопущення її заборгованості, безпечні умови праці, розширення соціальних гарантій та визначення конкретного механізму їх реалізації.

IMG 56429ad2dff6f278aa86565cb6a7528e V

Усі побажання та пропозиції, які прозвучали у ході засідання круглого столу, будуть узагальнені та обговорені на черговому семінарі - навчанні профспілкових лідерів.

Після завершення роботи круглого столу для його учасників була проведена оглядова екскурсія  по залах обласного краєзнавчого музею.

Запорізька обласна рада профспілок