2508774

Шахтарі та керівництво державного вугільного підприємства на заході України оголосили страйк через те, що, за їхніми словами, є спроба захопити контроль над шахтою. Страйк на шахті № 9 у місті Нововолинськ продовжує перший великий протест робітників в Україні з моменту вторгнення росії 24 лютого і оголошення українським урядом воєнного стану, який забороняє будь-які акції протесту.

Минулого місяця шахтарі не допустили нового директора до виконання своїх обов'язків, посилаючись на його ймовірний зв'язок зі скандалом з розкраданням коштів на іншій вугільній шахті в регіоні. Вони також стверджували, що його призначення було зроблено з подачі місцевих "смотрящих" - так в українському вугільному секторі називають мережу корумпованих неофіційних наглядачів. Цей директор заперечив будь-які правопорушення і заявив, що не перебуває під слідством.

Зараз, за їхніми словами, спроби взяти під контроль шахту вийшли на новий рівень, і шахтарі оголосили страйк, щоб захистити свої робочі місця та умови праці. Вони описують сувору послідовність подій. 9 вересня на шахту № 9 прибув новий керівник з адвокатом і десятком приватних охоронців.

Поки в.о. директора Володимир Юрків проводив нараду, запропонований новий керівник Сергій Троцко намагався вивести Юрківа та інших з кабінету. Троцько заявив, що він був нещодавно призначений Міністерством енергетики України, але, за словами Юрківа, не показав копію наказу про призначення. (Міністерство підтвердило OpenDemocracy 14 вересня, що воно призначило Троцька).

Це призвело до конфронтації між шахтарями та Троцьком і його охороною, згідно з відеозаписами подій, які бачила OpenDemocracy. Юрків, якого міністерство понизило в посаді до головного інженера після попереднього протесту в серпні, каже, що призначення Троцка не було здійснено за належною процедурою. Крім того, він сказав, що Троцько прибув без доказів наказу міністерства.

У розмові з OpenDemocracy Троцько сказав, що привів на шахту № 9 юриста, тому що він "не знає тонкощів права", і що він сам найняв адвоката і приватну охорону.

Керівництво шахти № 9 та Михайло Волинець з профспілки гірників висловили розчарування тим, що вони не змогли зв'язатися з міністерством з приводу кризи. Волинець навіть подав офіційну заяву до правоохоронних органів України за фактом спроби захоплення підприємства Троцьком. Він вважає, що це пов'язано з оголошенням українського уряду про виділення 2,5 мільярдів гривень (58 мільйонів фунтів стерлінгів) на закупівлю вугілля для зимового сезону, що, ймовірно, спричинить значне навантаження на опалювальні системи країни.

Крихке майбутнє

На початку роботи адміністрації Володимира Зеленського український президент дав обіцянку викорінити корупцію у вугільній галузі. Працівники шахти №9 пов'язують останні призначення з можливим поверненням корупційних практик. Обіцянка Зеленського дала працівникам шахти №9 надію на майбутнє, каже Юрків, додавши, що шахтарі хочуть повернутися до роботи "за умови, що [Троцько] піде".

Він сказав OpenDemocracy: "Я не намагаюся триматися за свою роботу - це було б неправильне враження. Я хочу, щоб [Шахта № 9] залишалася на плаву і, найголовніше, працювала".

За його словами, лише п'ять днів простою шахти №9 обійшлися їй у 1,5 мільйона гривень (близько 35 000 фунтів стерлінгів). Це не перший раз, коли Троцько намагається зайняти посаду керівника вугільної галузі в умовах опору. Три роки тому він намагався зайняти посаду директора ДП "Львіввугілля", державної вугільної компанії у Львівській області, за допомогою адвоката, який виїжджав на підприємство. Йому це не вдалося після того, як працівники шахти не пустили його на територію підприємства.

Троцько розповів місцевому виданню "Буг", що він пройшов шлях від електрика до директора шахти "Надія" у Львівській області, і що він привів приватну охорону на шахту № 9 у Нововолинську, "щоб проти нього не застосовували фізичну силу". У розмові з OpenDemocracy він сказав, що приніс копію наказу про своє призначення, підписаного міністром енергетики, в день початку роботи - яку, за словами Юрківа, йому не показали.

Він стверджує, що протести на шахті №9 були спровоковані "певною групою шахтарів", для яких зміна керівництва означала б кінець їхньої роботи. "Більшість працівників шахти все розуміють, але перебувають під впливом своїх керівників", - сказав Троцько.

За даними Міненерго, шахта №9 майже вичерпала свої прогнозні запаси вугілля. Шахта має бути закрита у 2023 році - і працівники занепокоєні, що зміна керівництва може призвести до її закриття раніше. Троцько каже, що його призначили, щоб підвищити прибутковість шахти, а також дати міністерству підстави для скасування закриття шахти. України Андрій Синюк, директор департаменту вугільної промисловості міністерства, повідомив OpenDemocracy, що він і його департамент "не мають ніякого відношення" до ситуації на шахті № 9. Синюк раніше супроводжував запропонованого нового керівника, Віктора Геращенка, до Нововолинська 2 серпня - але робітники заблокували їм шлях до шахти.

На запитання, чи пов'язана зміна керівників на шахті №9 з рішенням керівництва міністерства, Синюк відмовився від коментарів. Цього разу разом з Троцьком на шахту не приїхав представник Міненерго, щоб представити його колективу.

За словами Павла Голоти, помічника директора з антикорупційної діяльності шахти №9, керівництво шахти не було поінформоване про призначення нового директора навіть під час ранкової зустрічі з чиновниками міністерства 9 вересня. Шахтарі колективно висловили недовіру Троцьку на загальних зборах 9 вересня у присутності нового керівника. У відповідь Троцько викликав поліцію, щоб написати заяву про перешкоджання його роботі.

У головному управлінні національної поліції у Волинській області повідомили OpenDemocracy, що поліція розпочала розслідування за фактом перешкоджання законній господарській діяльності на шахті № 9. Мобілізація на шахті № 9 - не єдиний протест на західноукраїнських вугільних родовищах під час вторгнення Росії в країну.

На початку вересня працівники шахти "Надія" у Львівській області вийшли на акцію протесту після того, як Троцько, який пропрацював на цій шахті 17 років, прийшов представити нового керівника. У відповідь на це група з шести шахтарів три дні відмовлялася підніматися на поверхню.

Автор:

Катерина Семчук Томас Роулі