342975313 735674198302212 2213297940771454879 n
Українські біженці теж відчувають на собі.
.
Згідно з новими даними Євростату, основні витрати на життя, як-от житло та комунальні послуги, минулого року зросли в чотири рази швидше, ніж зарплати в Європейському союзі .
Так, згідно даних, опублікованих статистичним агентством ЄС, у 2022 році середня заробітна плата зросла на 4,4% у всьому ЄС.
Зважаючи на рівень інфляції в ЄС минулого року на рівні 9,2%, це означає, що зростання зарплати минулого року становило лише половину зростання вартості життя.
Розрив ще більший, коли йдеться про найнеобхідніші витрати на життя: витрати на житло та комунальні послуги (18%) зростали в чотири рази швидше, ніж зарплати, а транспорт і продукти харчування (12%) зростали втричі швидше. Нижче наведено дані для всіх країн-членів ЄС.
РЕАЛЬНА ЗАРОБІТНА ПЛАТА після врахування інфляції, впала в кожній країні-члені ЄС цього року на 9%.
Для порівняння : реальні прибутки бізнесу зросли на 1%.
Крім того, дані Єропейського центрального банку показують, що зростання норми прибутку в 2021 і 2022 роках було більшим, ніж зростання витрат на робочу силу на одиницю продукції, що означає, що зміни норми прибутку приносять більшу значущість у стимулюванні інфляції.
Коментуючи ці цифри, ГЕНЕРАЛЬНИЙ СЕКРЕТАР ЄВРОПЕЙСЬКОЇ КОФЕДЕРАЦІІ ПРОФСПІЛОК ЕСТЕР ЛІНЧ сказала:
«Сьогоднішні цифри є ще одним доказом того, що працівники є жертвами інфляції, а не її причиною.
«За цими цифрами стоять справжні люди, яким важко надати їх на стіл, обігріти свої домівки і навіть дозволити собі транспорт до власного місця роботи.
«Це результат того, що компанії, особливо в енергетичному та харчовому секторах, скористалися проблемами з постачанням, щоб підвищити свої ціни та отримати рекордні прибутки.
«Настав час політикам перестати карати жертву інфляції, стримуючи заробітну плату, і боротися зі справжньою причиною інфляції за допомогою додаткових податків на надприбутки».