6d10dd91 c1c6 4e4a 8327 57bd2221d8f2

28 липня відбулось засідання Українського союзу промисловців і підприємців (УСПП) і Антикризового штабу стійкості економіки в умовах воєнного стану.

 

До заходу долучилися представники Мінекономіки, Мінсоцполітики, Верховної Ради України, роботодавці, профспілки, науковці з Національної академії наук тощо. Від Федерації профспілок України у роботі взяв участь та виступив заступник Голови ФПУ Олександр Шубін, голова Профспілки трудящих металургійної і гірничодобувної промисловості України, член Антикризового штабу Олександр Рябко.

 

Мова йшла про те, що кількість зареєстрованих у країнах світу українських біженців (згідно з даними ООН) становить 6,3 млн осіб.  За експертними розрахунками, в країнах Європи зараз перебуває від 3,7 до 4,8 млн осіб.  

Половину вимушених мігрантів  за кордоном складають діти, а більшість дорослих – жінки 25-49 років. Згідно з різними прогнозами, від  40% до 60% мігрантів можуть лишитися за кордоном (з плином  часу схильність мігрантів до повернення поступово знижується). 

937ebbf5 8b9f 4185 b48b 6959c6ac215f

За оцінкою Міністерства економіки, протягом наступних десяти років Україні доведеться додатково залучити 4,5 мільйона співробітників  на ринок праці. 

Отже, розробка державної політики повернення вимушених мігрантів поряд із стимулюючими заходами для подолання майбутнього дефіциту робочої сили мають стати невід’ємною складовою повоєнного відновлення, що  реалізовуватиметься в рамках Плану відновлення від наслідків війни.  

За словами президента УСПП, голови Антикризового штабу Анатолія Кінаха, від швидкості створення умов для розвитку бізнесу, зростання рівня добробуту та якості життя громадян залежить процент тих «втікачів від війни», хто повернеться в Україну – зараз або вже після перемоги.

Пропозиції, висловлені під час засідання, будуть акумульовані в Рішення Антикризового штабу, яке спрямують в Парламент і Уряд для продовження спільної роботи в цих напрямках.

Зокрема, УСПП пропонує прийняття окремої Стратегії збереження і розвитку людського потенціалу, що враховувала б реалії воєнного стану та вже озвучені прогнози повоєнного відновлення. Вона має корелюватися із Планом відновлення України, який, до слова, так і не фіналізований. Ділова спільнота наполягає на його прийнятті і доповненні галузевими програмами розвитку.

432aa096 9b8c 4806 908e b46eaa4d7390.734660cb

 

Детальніше: https://uspp.ua/news/ostanni-novyny/2019/depopuliatsiia-nemynucha-eksperty-obhovoryly-potrebu-zberezhennia-liudskoho-kapitalu-zadlia-vidnovlennia-ukrainy-pislia-peremohy

 

Довідково:

Український союз промисловців і підприємців є потужним  громадським  об'єднанням, куди увійшли представники великого, середнього та малого бізнесу, традиційні для країни підприємства,  заводи зі столітньою історією та еліта новітніх високих технологій,  експортери та  виробники продукту для внутрішнього ринку. Союз веде свою історію з 15 лютого 1992 року.

У складі УСПП - 25 регіональних відділень, 73 філії та 24 представництва, 39 комісій з різних питань. Щорічно лави організації поповнюються десятками нових членів (джерело: https://uspp.ua/pro-uspp/z-istorii-uspp).

 

Український союз промисловців і підприємців