IMG 2278

 

         Запорізькою обласною радою професійних спілок спільно з її членськими організаціями щорічно проводяться заходи присвячені Всесвітньому дню дій за гідну працю  та Міжнародному дню боротьби з бідністю. У поточному році у Запорізькій обласній раді профспілок  11 жовтня під головуванням Тамари Белескової, виконуючої обов’язки Голови Облпрофради, відбулося засідання „круглого столу”  під гаслом ««Настав час підвищувати заробітну плату!».

 

У засіданні ”круглого столу” участь взяли голови обласних членських організацій Запорізької облпрофради, їх первинних профспілкових організацій та соціальні партнери:

Євген Мироненко - заступник голови Запорізької обласної державної адміністрації;

Михайло Волков - представник Уповноваженого Верховної Ради України в Запорізькій області;

Вікторія Герасименко – заступник  директора Департаменту соціального захисту населення Запорізької облдержадміністрації;

Світлана Жмурко, начальник Головного управління Пенсійного фонду України в Запорізькій області,                        

Ганна Житницька - заступник виконавчого директора ЗОСППР   „Потенціал”;

Сергій Натахін - заступник начальника управління інспекційної діяльності у Запорізькій області – начальник відділу з питань праці центрального регіону Південно-Східного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці;

Тетяна Заліпяцька - начальник управління реалізації політики зайнятості Запорізького обласного центру зайнятості;

Вадим Зубко - начальник Управління з питань праці Запорізької міської ради;

Тетяна Циганок - начальник відділу праці Управління з питань праці Запорізької міської ради;

Оксана Клепач – виконуюча обов’язки начальника відділення Національної служби посередництва і примирення в Запорізькій області.

IMG 2257

Спілкуючись з учасниками засідання «круглого столу», Євген Мироненко запевнив, що керівництво Запорізької облдержадміністрації готове сприяти вирішенню питань щодо забезпечення своєчасних виплат заробітної плати працівникам та соціального захисту людей праці Запорізької області.

Тетяна Заліпяцька розповіла про цілеспрямовану роботу Запорізького обласного центру зайнятості по сприянню працевлаштуванню населення області, особливо тимчасово переміщеним особам.

Про проводжувану Головним  управлінням Пенсійного фонду України в Запорізькій області аналітичну роботу і моніторинги рівнів оплати праці працівників усіх сфер трудової діяльності в області та заходи, що плануються здійснити у 2024 році щодо збільшення розміру пенсій поінформувала Світлана Жмурко.

Михайло Волков розповів про проводжувану роботу щодо реагування на звернення жителів області стосовно захисту їх прав, гарантованих Конституцією України..

Світлана Житницька повідомила, що ЗОСППР „Потенціал” пропонує проведення дуального навчання з підвищення кваліфікації працівників підприємств області.

Сергій Натахін поінформував про методи, які дозволяють розпізнати примусову працю та як її уникнути.

Голови первинних профспілкових організацій ПМГУ ПрАТ «Запоріжвогнетрив» Олена Логунова і „Дніпроспецсталь”  Ігор Аскольдов та КП «НВК «Іскра» Олена Бірюкова розповіли про складні умови праці на виробництві, що склалися в наслідок військової агресії, та вживані заходи по забезпеченню виплати заробітної плати працівникам і їх соціального захисту.

Голова Запорізької обласної організації Профспілки працівників освіти і науки України Надія Гринь поінформувала присутніх про те, що в окремих вищих навчальних закладах  Запорізької області, зокрема у Бердянському педагогічному університеті, Мелітопольському педагогічному університеті, Запорізькому національному університеті, Національному університеті „Запорізька політехніка”, виникла велика заборгованість з виплати стипендій, що є порушенням конституційних прав студентів.                          

Крім цього, у Вознесенівській громаді Мелітопольського району Запорізької області має місце грубе порушення конституційних прав працівників закладів освіти. Так, в Олександрівській і Констянтинівській загальноосвітніх школах вже рік не виплачується заробітна плата працівникам зазначених навчальних закладів з тієї причини, що до цього часу не відбулося призначення голови військової адміністрації зазначеної громади та узв’язку з цим заблоковані рахунки.

У відповідь на інформацію Надії Гринь, заступник голови Запорізької обласної державної адміністрації Євген Мироненко та представник Уповноваженого Верховної Ради України в Запорізькій області Михайло Волков пообіцяли вникнути в ситуації, що склалися та вжити заходів щодо врегулювання виниклих проблем.

IMG 2288

Учасники «круглого столу» прийняли звернення до роботодавців та місцевих органів влади щодо підвищення заробітної плати працівникам регіону.

Хорова група «Калинка» привітали учасників засідання «круглого столу» короткою концертною програмою з нагоди Всесвітнього дня дій за гідну працю та Міжнародного дня боротьби з бідністю.

 

Запорізька обласна рада профспілок