IMG 20240122 120636

22 січня 2024 року у Києві у Будинку профспілок відбулась двостороння консультативна зустріч керівництва Спільного представницького органу об’єднань профспілок і СПО сторони роботодавців на національному рівні.

Сторони обговорили позиції щодо актуальних питань, які потребують консолідації зусиль профспілок і роботодавців, образно кажучи виникла необхідність «звірити годинники» та визначити шляхи подальшої співпраці.

Зокрема, це стосується:

- визначення позицій сторін та подальшої спільної роботи над проєктом нового Трудового Кодексу;

IMG 20240122 120858

- про хід роботи з оновлення законодавства про соціальний діалог в Україні в рамках робочої групи, утвореної при НСПП;

- про збереження трудового потенціалу України під час воєнного стану в умовах мобілізації та проходження військової служби;

- про координацію дій сторін з надання допомоги працівникам та їхнім сім’ям, які постраждали при виконанні трудових обов’язків через збройну агресію росії.

IMG 20240122 124019 

Відкриваючи зустріч Голова СПО об’єднань профспілок, Голова ФПУ Г.Осовий підкреслив, що важливою складовою збереження трудового потенціалу країни під час воєнного стану, є робота, пов’язана з відновленням здоров’я працівників, які постраждали під час виконання службових обов’язків внаслідок ракетних обстрілів і бомбардувань. Він зазнаив, що трагічних випадків багато і потрібно відпрацювати спільний алгоритм дій по лінії: профспілка – роботодавець. Також потребує ухвалення рішення СПО профспілок і роботодавців щодо допомоги сім’ям і безпосередньо працівникам, які отримали поранення або ушкодження, щоб відновити їхнє здоров’я і дати їм можливість продовжити трудову діяльність.

Сторони обговорили урядовий проєкт Трудового кодексу України, розроблений Мінекономіки, та надісланий соціальним партнерам на розгляд, як це вимагає чинне законодавство.

IMG 20240122 122343

Після конструктивної дискусії зроблено висновок, що цей законопроєкт потребує суттєвого доопрацювання, як структурного так і змістовного та адаптованого до законодавства ЄС.

Над новим трудовим законодавством потрібно працювати у форматі тристоронньої робочої групи, до якої мають увійти профспілки, роботодавці і урядова сторона. Метою такої співпраці має стати формування в Україні системи трудових відносин, яка буде конкурентною в умовах єдиного ринку праці ЄС, щоб ми не втрачали наш трудовий потенціал.

IMG 20240122 122330

За висновком профспілкової сторони, проєкт ТК потребує узгодження багатьох термінів, які в ньому містяться, та приведення їх до вимог Конвенцій і Директив МОП. До роботи над Кодексом необхідно залучити широке коло експертів, у т.ч. закордонних. Цей документ також потребує опрацювання на майданчику НТСЕР.

У підсумку було вирішено розпочати спільний процес роботи над проєктом ТК, підготувати пропозиції до нього зі сторони роботодавців і профспілок. Для  визначення спільної позиції по окремих  новаціях, запропонованих у проєкті ТК, сторони домовились провести тематичні наради.

Голова ФПУ поінформував колег про міжнародну профспілкову зустріч, заплановану на 22 лютого ц.р. У ній візьмуть участь представники ФПУ і КВПУ, які є членськими організаціями МКП і ЄКП.

Мета - обговорення проблем воєнного часу, нашої боротьби з агресором, підтримка України профспілками і організаціями громадянського суспільства зарубіжних країн.

IMG 20240122 125113

У обговоренні взяли участь: перший заступник Голови СПО об’єднань профспілок, заступник Голови ФПУ Олександр Шубін, заступник Голови СПО об’єднань профспілок, голова Конфедерації Вільних профспілок України Михайло Волинець , заступник Голови СПО об’єднань профспілок, голова Всеукраїнської профспілки Збройних Сил України Валерій Добровольський, заступник керівника Об’єднання всеукраїнських профспілок і профоб’єднань «Єдність» Галина Колосюк, заступник голови Профспілки залізничників і транспортних будівельників України Олександр Мушенок.

З боку роботодавців: Анатолій Кінах, 1-й заступник голови СПО роботодавців, Сергій Біленький, заступник голови СПО роботодавців, Костянтин Марчук, - заступник голови Об’єднання організацій роботодавців України.

IMG 20240122 123207

Пресцентр ФПУ