5BUWSdlhacLN8Wa0FRzMqrRtEisfvQFxDQnw6W2g
На думку пошукачів, зараз роботодавці стали більш вимогливими до навичок кандидатів, а для успішного пошуку роботи потрібно проявляти більше активності самим шукачам — так вважають 18% респондентів.
 
Із 2400 опитаних 60% працюють в українських компаніях, 17% у міжнародному бізнесі.
71% респондентів мають досвід роботи більше 10 років, 6% опитаних — це молоді спеціалісти та студенти. 68% опитаних мають роботу, решта не працевлаштовані.
Про це йдеться в дослідженні GRC.
 
Основні складнощі, з якими стикаються українці під час пошуку роботи:
● 41% не можуть знайти роботу з гідною оплатою;
● 29% відмічають зменшення кількості вакансій у професії;
● 23% не можуть знайти роботу через дискримінацію за віком;
● 22% респондентів відмічають, що на пошук роботи витрачається більше сил і часу;
● 22% зазначили відсутність фідбеку від рекрутерів після співбесіди і при відгуках на вакансії і 21% кандидатів вказують на відсутність зворотного зв’язку після проходження співбесіди.
 
Вимоги до кандидатів на вакансії досить високі, майже 3 з 5 вакансій очікують розмовний рівень англійської мови, достатній досвід і підтверджені результати роботи. Роботодавець не має часу і ресурсів на навчання професійним навичкам.
Вимоги шукача до роботодавця. Змінились пріоритети, змінились витрати, тому на 1 місце виходить достойна заробітна плата.
За даними опитування, 63% українців не бояться скорочень у найближчі півроку, 17% працівників таки очікують скорочення.

Що з зарплатами

Щодо умов праці, то одним із ключових питань для працівників і кандидатів є розмір оплати праці: 28% респондентів відповіли, що отримують зарплату у повному розмірі, як і до війни; 12% відмічають її скорочення на 10−30%; 9% респондентів фіксують збільшення зарплати на 10−30%; 8% респондентів зазначили про скорочення зарплати більш ніж на 50%.