1281686375

 

Проект розпорядження Кабінету Міністрів України «Про деякі особливості стипендіального забезпечення осіб, які навчаються у навчальних закладах, розташованих на території Донецької та Луганської областей», розроблений Міністерством освіти і науки України, був зумовлений суспільно-політичною ситуацією, яка на сьогодні склалася в Донецькій і Луганській областях у зв'язку з проведенням там антитерористичної операції.

Документ обговорювався на урядовому засіданні 27 серпня ц.р. і покликаний забезпечити студентам вишів доступ до подальшого навчання, а також зберегти мережу навчальних закладів, розташованих у названих регіонах.

Проектом зокрема передбачається:

- збереження стипендії особам, які навчаються у навчальних закладах, розташованих на території Донецької та Луганської областей, та з незалежних від них обставин не пройшли останній семестровий контроль 2013/2014 навчального року. Для них стипендія зберігається у розмірі, встановленому за результатами попереднього семестрового контролю 2013/2014 навчального року, на період до визначення результатів наступного семестрового контролю;

- для забезпечення навчального процесу керівникам вищих навчальних закладів, розташованих у Донецькій і Луганській областях, надається право самостійно визначати як дату початку 2014/2015 навчального року, так і порядок проведення конкурсного відбору абітурієнтів;

- студентам, аспірантам, докторантам, які навчаються у навчальних закладах, розташованих на території Донецької та Луганської областей, і які були вимушені виїхати з цих регіонів, надається право тимчасово продовжити навчання в інших вишах України, а керівникам навчальних закладів на основі заяв таких студентів, що надаються ними до приймальної комісії вишу, рекомендується видавати накази про їх зарахування як таких, що тимчасово допущені до занять.

Голова ФПУ, керівник СПО профспілок Григорій Осовий назвав такі заходи кроком на зустріч студентам, науково-викладацькому персоналу вишів, що знаходяться в зоні бойових дій.

Проект Постанови має соціальний характер, тому профспілки його підтримують, - зазначив профспілковий керівник, - наразі документ направлений на доопрацювання, однак, ми впевнені, що він допоможе забезпечити права людей на навчання, а також сприятиме збереженню життя і здоров’я вимушений переселенців.

 

ІАЦ