IMG 8905

28 жовтня ц.р. в Українському кризовому медіа-центрі відбулася прес-конференція, де обговорювалися питання, які найбільш гостро стоять перед освітянською сферою і потребують свого вирішення.

Учасники прес-конференції народні депутати Інна Совсун від фракції «Голос» і Сергій Колібошин від фракції «Слуга народу» - представники профільного Комітету Верховної ради України, Любомира Мандзій, заступник міністра освіти і науки України, і голова Київської міської організації Профспілки працівників освіти і науки України Олександр Яцунь, експерти освітянської сфери.

Присутні обговорили широкий спектр проблемних питань пов’язаних із реформуванням освітянської галузі.

Відповідаючи на запитання щодо проведення 29 жовтня ц.р. акції протесту проти звуження прав та гарантій освітян біля Верховної Ради України, Олександр Яцунь підтвердив рішучість представників освітянської галузі м.Києва до відстоювання свої прав через мирний протест. Він підкреслив, що люди вийдуть у канікулярний період і зазначив, що у своїх вимогах до Уряду освітяни домагаються поетапного виконання статті 61 закону про освіту, 7 відсотків ВВП, а не 5,6 як подано в урядовому проекті Держбюджету, приведення першого тарифного розряду до рівня мінімальної оплати праці, тому що сьогодні велика кількість непедагогічних працівників отримує зарплату нижчу за мінімальну. А також:

- зберегти надбавки та доплати, у тому числі за вислугу років, престижність педагогічної праці, перевірку зошитів, завідування кабінетом, класне керівництво, вчене звання, науковий ступінь;

- зберегти можливість роботи за безстроковими трудовими договорами для працівників пенсійного віку;

- не запроваджувати 40-годинний робочий тиждень для педагогічних працівників;

- не запроваджувати обовязкову сертифікацію для педагогічних працівників.

IMG 8907

IMG 8916