s1

14 липня відбулося чергове засідання виконкому Об’єднання профспілок Харківської області під головуванням Сергія Тесленка, Голови ОПХО. Перед початком засідання привітали членів виконкому, які були нагороджені Грамотами ФПУ та Харківської облдержадміністрації.

Перше питання порядку денного: «Інформаційна робота – важливий чинник мотивації профспілкового членства» довів до присутніх начальник відділу організаційно-статутних відносин та зв’язків з членськими організаціями ОПХО Голєніщев А.О., який зауважив, що систематичне й комплексне висвітлення роботи обласних організацій, їх первинних профспілкових організацій – це важливий напрям діяльності як Об’єднання профспілок Харківської області, його членських організацій так і кожної їх структурної ланки,головними принципами напрямом якого є об’єктивність, максимальна оперативність, гласність у пропаганді профспілкових ідей і завдань, спрямованих на підвищення мотиваційного чинника членства в профспілці. Були наведені приклади висвітлення діяльності ОПХО в теле-радіо та друкованих засобах масової інформації: Інтер, ICTV, АТН, Харковские известия, Об’єктив, Статус-Кво, Харьковские новости, Р-1, Влтава, Обласне харківське радіо, газета «Время» та ін.. Об’єднання профспілок Харківської області на офіційному ВЕБ-сайті та в газеті «Солідарність» поширює актуальні матеріали про діяльність ОПХО, її членських організацій у форматі прес-релізів, аналітичних матеріалів, інформаційних повідомлень інформує громадськість про гострі проблеми в соціально-трудовій сфері та реальних досягненнях профспілок у боротьбі за права трудящих - від масштабних загальноукраїнських колективних акцій до повсякденної роботи первинних профспілкових організацій.

s2

За 5 років на нашому сайті було опубліковано понад 5000 відповідних матеріалів, понад 250 матеріалів про ОПХО було розміщено на сайті Федерації профспілок України та в газеті «Профспілкові вісті». Традиційною в газеті «Солідарність» стала рубрика «На допомогу первинці», де читачі знаходять відповіді на запитання щодо змін у новітній законодавчій базі, пенсійної, медичної реформи, заробітної плати тощо.

Разом з тим інформаційна робота, на жаль, не утвердилася окремими профспілковими організаціями в числі пріоритетних напрямків. У профспілковому середовищі інформаційні ресурси використовуються недостатньо результативно. Ще не всі членські організації мають електрону пошту що суттєво стримує оперативність інформаційного обміну з цими організаціями.

Членами виконкому були озвучені слушні пропозиції щодо покращання інформаційної роботи ОПХО, які були взяті до відома та втілення в життя.

Голова Об’єднання профспілок Харківської області Тесленко С.А. підкреслив, що інформаційна робота є одним найважливіших напрямків роботи, але охопити своєю увагою всі новітні інформаційні технології у апарату немає можливості. Тому ми запрошуємо до цієї справи всі без винятку членські організації, адже тільки масово та постійно проводячи відповідну роботу, профспілки зможуть достукатися до громадянського суспільства та влади, яка сьогодні дуже відокремилася від людини праці.

Виконком постановив: з метою формування у суспільстві позитивного сприйняття діяльності профспілок, висвітлення профспілкової позиції: пріоритетним завданням в інформаційній роботі профспілок області вважати застосування новітніх телекомунікаційних технологій; вибудовувати нову сучасну систему комунікацій з урахуванням зміненої суспільної реальності, налагодити стійкий зворотний зв’язок від обкому до первинки; активізовати роботу в Facebook і на відеосервісі YouTube А також, з метою підвищення професійного рівня профспілкових працівників у третьому кварталі 2020 року провести семінар-навчання з практичного застосування в роботі сучасних комунікаційних технологій.

З другим питанням «Про роботу та завдання Харківської обласної організації Профспілки працівників хімічних та нафтохімічних галузей промисловості України в умовах значної конкуренції на фармацевтичному ринку» виступала Чудновська Н.К., голова профспілки. Вона окреслила роботу як галузі так профспілки в умовах пандемії COVID -19 і карантину, назвала основні орієнтири в роботі організації на майбутнє.

«Про стан охорони праці на підприємствах, установах та виконання заходів до відзначення всесвітнього дня охорони праці» - таким було наступне питання на липневому засіданні виконкому ОПХО. В цьому питанні головний технічний інспектор праці ОПХО Шутяєва І.Д. познайомила членів виконкому з роботою ОПХО щодо недопущення нещасних випадків на виробництві в трудових колективах та дотримання вимог нормативно-правових актів з охорони праці та промислової безпеки. Незважаючи на оголошений карантин у зв’язку з пандемією коронавірусу та особливості роботи, профспілкові організації постійно опікуються, крім тих заходів, що повинні захищати працівників від можливого захворювання, поліпшенням умов і підвищенням безпеки праці робітників. Ці питання перебувають у постійному пріоритеті профспілок. Були відзначені членські організації, в яких на високому організаційному рівні проведено заходи з нагоди Всесвітнього дня охорони праці.

s5

Продовжити проведення профспілкового контролю за дотриманням роботодавцями та їх посадовими особами законодавства про працю і охорону праці та взаємодію з органами нагляду і контролю при здійсненні перевірок стану умов і охорони праці на підприємствах, в установах та організаціях і усунення виявлених порушень. Вживати заходів щодо недопущення інфікування коронавірусом COVID-19 працюючих та дотримання режиму праці і відпочинку працівників, організовувати оздоровлення працівників та їх дітей створювати умови для занять фізкультурою та спортом, проводити серед працівників інформаційно-консультативну та навчальну роботу щодо формування культури, профілактики у сфері безпеки та гігієни праці та інші організаційні заходи. Такі заходи одностайно підтримали члени виконкому ОПХО.

Виконком Об’єднання профспілок Харківської області підтримав пропозицію голови Молодіжної ради ОПХО Артеменка Р.С. щодо проведення Міжгалузевого турніру з міні-футболу серед профспілкової молоді 19 вересня 2020 року, затвердивши склад оргкомітету турніру та доручивши йому провести відповідну організаційну роботу щодо проведення першості. Постановою виконкому було також відтерміновано проведення Фестивалю майстрів народного мистецтва «Профспілки Харківщини мають таланти» до поліпшення ситуації на території Харківської області щодо пандемії короновірусу COVID-19.

Цього дня було затверджено перенесення дати проведення першого засідання Ради ОПХО, регламент роботи Ради та Виконкому ОПХО та план роботи ОПХО на ІІ-е півріччя 2020 р. Крім того розглядалися питання щодо клопотання про нагородження спілчан Почесними грамотами ФПУ та ОПХО, а також питання Підприємства «Палац Праці».

s4

Олесь Леміщенко

Об’єднання профспілок Харківської області