IMG 20201106 125804 1

 

6 листопада ц.р. в агенції "Інтерфакс-Україна" відбулася ініційована Атомпрофспілкою прес-конференція, присвячена критичній ситуації у ядерній галузі.

 

  Голова Атомпрофспілки Валерій Матов та заступник Голови Атомпрофспілки, голова ППО ДП НАЕК «Енергоатом» Олексій Лич зазначили, що унаслідок того, що атомну енергетику уряд використовував для збалансування тарифу на електричну енергію, як для населення, так і для промисловості, шляхом покладення на Компанію «Енергоатом» спеціальних соціальних зобов’язань продажу електроенергії собі у збиток (до 90 відсотків), склалася катастрофічна ситуація з фінансуванням програм: поточної експлуатації атомних електростанцій, виконання комплексної зведеної програми підвищення безпеки, інвестиційних програм і програм капітального будівництва.

«Вивчивши фінансовий план на 2021 рік, ми зрозуміли, – повідомив Олексій Лич, – прогнозний баланс не дозволить виконати виробничі програми, і повстало питання про зниження рівня заробітної плати працівників. Це не могло не спричинити невдоволення у трудових колективах. Працівники вимагають від Уряду виконання взятих на себе зобов’язань. Але механізмів реалізації Закону «Про заходи, спрямовані на погашення заборгованості,  що утворилася на оптовому ринку електричної енергії», прийнятого у червні 2020 року, досі немає. Цьогоріч  ніхто не обіцяє виконання положень цього закону.

На прес-конференції було оголошено: якщо Уряд не ухвалить механізми виведення державного підприємства НАЕК «Енергоатом» з кризи, Атомпрофспілка має намір вдатися до радикальних заходів –  безстрокової акції протесту з дотриманням усіх обмежень, пов’язаних з корона вірусом. У містах-супутниках будуть розміщуватись наметові містечка.

Відповідного листа направлено до Прем’єр-міністра україни з проханням зустрітися, обговорити питання і розробити конкретну програму виходу з надкризової ситуації, в якій опинилося ДП НАЕК «Енергоатом». «Ми будемо пропонувати Прем’єр-міністру, якщо така зустріч відбудеться, заходи щодо виходу з кризи ДП НАЕК «Енергоатом». Передусім, виконати всі ті законодавчі акти, укази, що вже видані», - наголосив голова Атомпрофспілки Валерій Матов.

 

Детальніше

Атомпрофспілка