a7c47b1297a705e5b52fe640b953bfef

Звістка про судовий арешт ряду майнових об’єктів, які належать Федерації профспілок України, не тільки викликала суспільний резонанс, а миттєво була оскаржена  кваліфікованими  юристами.

 

До переліку арештованих зненацька потрапили ті об’єкти, на які у ФПУ є всі необхідні правоустановчі документи, і право власності на них вже неодноразово підтверджувалось державою.

Одним з таких об’єктів є Міжнародний центр культури і мистецтв профспілок України «Жовтневий палац» у м. Києві.

Директор підприємства Юрій Бобир переконаний, що дії Печерського районного суду м. Києва, який наклав арешт на Жовтневий, вочевидь, з метою його подальшого відчуження, – є просто абсурдними та повністю безпідставними.

Ще 14 років тому Господарський суд м. Києва (постанова № 39/222 від 6 жовтня 2006 року) іменем України визнав, що Жовтневий палац на праві власності належить ФПУ. Тоді Суд зобов’язав Головне управління комунальної власності м. Києва Київської державної адміністрації оформити за ФПУ майнові об’єкти МЦКМ. На цю постанову у встановленому порядку не було подано апеляції і вона не була оскаржена. Тому, здавалось, що у цьому бажанні «заграбастати» чуже було остаточно поставлено крапку. - Ніколи, за увесь час свого існування будівля Жовтневого палацу не перебувала у власності держави, - говорить Юрій Бобир та демонструє документи, які підтверджують, що Жовтневий палац після його руйнації у період війни з німецько-фашистськими загарбниками, був відбудований  у 1957 році на кошти промкооперації.

Отже, це була кооперативна власність. Потім у 1960 році у зв'язку з ліквідацією промкооперації будівля Палацу була передана від однієї громадської організації до іншої – Федерації профспілок України (про що існують усі документаційні свідчення).

IMG f8b10d4c1ca9440c86be80e3f80c0d8c V

IMG aaae7a9e5d87fd50d7ad28a83171a4df V

Спеціально наводимо аргументацію судій, що міститься  у Постанові № 39/222, для того, щоб довести, що судді Господарського суду м. Києва, які є колегами судій Печерського районного суду, вже зробили на законних підставах висновок: «...майновий комплекс Підприємства Федерації профспілок України «Міжнародний центр культури і мистецтв профспілок України» належить на праві власності Федерації професійних спілок України, яка набула право власності на зазначене майно в порядку правонаступництва внаслідок документально оформленого переходу права власності.».

(Повний текст постанови Господарського суду м. Києва № 39/222 від 6.10.2006 р. доступний для ознайомлення в Єдиному державному реєстрі судових рішень за посиланням: https://reyestr.court.gov.ua/Review/253202).

Які після цього потрібні ще аргументи, або докази??? Чи у нас в державі не зважають на рішення суду? Тоді це вже можна назвати «правовим безпределом».

У ФПУ дії Печерського суду про арешт профспілкового майна відразу були кваліфіковані як юридична безграмотність, або команда зверху («Профспілкові вісті», № 48 від 3 грудня 2020 року). Юристами було складено та у встановленому порядку подано апеляційну скаргу на це рішення і очікується призначення її судового розгляду.

- Ми будемо захищати Жовтневий палац до кінця, і ми його відстоїмо, - впевнений Юрій Бобир. – Адже наш культурний заклад не фінансується державою і ми знаходимося на повній самоокупності. В умовах коронавірусу, починаючи з березня 2020 року, коли Урядом було заборонено проведення концертів, а тепер дозволено лише 50-відсоткову наповненість залів, - завдяки проведеним нами антикризовим заходам, ми все одно працюємо і не маємо боргів по зарплатам, по податках та обов’язковим платежам. Доречі, у Жовтневого є досвід роботи в подібних екстремальних умовах. Так, під час революції Гідності 2013-14 років ми не функціонували як палац культури. Але після цього все одно відновились, зробили  ремонт за власний кошт, розпочали концертну діяльність і поступово вийшли на належні господарчі показники. Сьогодні також, не зважаючи ні на що у нас продовжують функціонувати усі наші самодіяльні дитячі ансамблі і творчі колективи. Хоча до цього часу ми, як підприємство, вже могли би і зупинитись.

IMG 20201208 143905 1

За період карантину галузь культури дуже постраждала. Однак, від держави допомоги ми допоки не відчули. Наведу такий факт: ще у серпні ц.р. ми подали до Українського культурного фонду документи на отримання гранту для компенсації Жовтневому палацу витрат на комунальні послуги. Конкурс ми виграли, уклали відповідний договір, однак, держава до сих пір коштів нам так і не перерахувала нібито через дірку у бюджеті. При цьому УКФ нагадує нам листами, що грантові кошти нам необхідно витрати до 31 грудня 2020 року і до 15 січня 2021 року вже відзвітувати.

- Вони що з нас глузують? Що ж це за турбота про сферу культури з боку держави?, - запитує директор МКЦМ і наголошує: в умовах, що склались, нашою основною метою є  збереження підприємства, в тому числі, і трудового колективу. Потрібно пережити усі ці негаразди та розпочати  повноцінно працювати. Найближчим часом - 25, 26 і 27 грудня, в Жовтневому палаці заплановано проведення новорічних вистав для дітей. 28 і 29 грудня відбудуться святкові гала-концерти Київського театру оперети. А 30 і 31 грудня – балет «Лускунчик» Раду Поклітару.

Приходьте! Очікуємо на нові зустрічі!

Адреса Жовтневого палацу: м. Київ, Алея Героїв Небесної Соті, 1.

Прес-центр ФПУ