e18db6b92d43bccfa2c3b2e084277a36

Як повідомило ІА "УНІАН" на своєму сайті, Федерація профспілок України просить владу повернути державне регулювання цін на газ і пільговий тариф на електрику, оскільки доходи громадян, які у період коронакризи істотно знизилися, не дозволяють оплачувати комунальні послуги.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив голова Федерації профспілок України Григорій Осовий.

«Федерація профспілок зробила однозначну оцінку: державна політика в енергетичному секторі сфери комунальних послуг не працює на користь громадян і потребує кардинального перегляду. Ми виставили свої вимоги президентові, прем'єр-міністрові і голові Верховної Ради. По-перше, ми вважаємо, що поки не сформовано цивілізований ринок сфери енергозабезпечення ресурсів, необхідно відновити державне регулювання цін як на ринку природного газу, так і на ринку електроенергії. Як мінімум, до завершення карантину», - сказав він.

Голова федерації заявив, що в разі невиконання владою зазначених вимог до 1 лютого, ФПУ мобілізує своїх прихильників і вдасться до масових протестних дій.

Присутній на прес-конференції голова Профспілки залізничників і транспортних будівельників України Вадим Бубняк зазначив, що за значного зростання комунальних тарифів у більшості галузей зарплата виросла на 5-7%. За його словами, у транспортників зарплата залишилася на рівні 2019 рік, а у залізничників зарплата впала на 5%.

«Такої деградації оплати праці я ніколи не спостерігав. Ми хотіли б, щоб при формуванні тарифів враховували думку профспілок. Адже в більшості випадків всі наші рекомендації ігнорують. Ми готові виводити людей, щоб захищати їх права. Всі підвищення тарифів на газ і електроенергію повинні бути обгрунтованими. Кожен має розуміти, навіщо це робиться», - підкреслив він.

Голова Профспілок виробників і підприємців Наталія Землянська зазначила, що собівартість видобутку українського газу становить не більше трьох гривень за 1 куб. м, але при цьому громадяни змушені платити за газ по десять гривень за кубічний метр.

На її думку, держава має повернути собі контроль над держхолдингом «Нафтогаз України» і контролювати виконання програм з нарощування видобутку українського газу.

Представник громадської організації "Соціальний рух" Олексій Громов сказав, що необхідно повернути контроль над наглядовими радами державних енергокомпаній.

«Замість Наглядових рад необхідно ввести робочий нагляд. Суспільство повинно мати контроль над наглядовими радами та керівниками держкомпаній, щоб знизити корупційну складову», - сказав Громов.

Заступник голови Федерації профспілок України Олександр Шубін вважає, що регулятори в особі Антимонопольного комітету, а також Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), неефективно виконують свої функції контролю конкуренції, якості і цін послуг, які надаються енергокомпаніями.

«Тому ми звертаємося до уряду, щоб він застосував свої повноваження щодо регулятора - НКРЕКП. Ми звертаємося до Антимонопольного комітету, вимагаючи від нього ефективного регулювання», - сказав Шубін.

Детальніше читайте на УНІАН: https://press.unian.ua/press/federaciya-profspilok-ukrajini-11293241.html?_ga=2.262453324.131821516.1611302129-2027195690.1611069588

 

Прес-центр ФПУ