IMG 3b4823c96c3330ddb71e8bf4aaa0f34a V

Дуже не просто людині без душевних почуттів та емоцій, які дарує їй зустріч зі справжнім мистецтвом.

У цьому переконались глядачі балету «Білосніжка та семеро гномів», що відбувся у «Жовтневому палаці» 21 лютого. У залі було багато діточок з батьками. А на сцену вийшли Народні артисти України: прима-балерина Національної опери Катерина Кухар та її партнер по сцені і подружньому життю Олександр Стоянов.

Балет був благодійний. Зібрані кошти підуть на заміну підлоги сцени великої зали Жовтневого палацу, яка вже протягом багатьох десятиліть слугує театральними підмостками для кількох поколінь талановитих артистів. Ініціатор благодійної акції - зірка світового балету Олександр Стоянов.

Він виступав тут з Катериною Кухар під час новорічних свят і запропонував адміністрації Міжнародного центру культури і мистецтв профспілок України допомогти відновити сцену одного з ведучих концертних майданчиків Києва.

IMG f09c1b89457a3126c97380ae28aebce3 V

- Благодійність – невід’ємна частина нашої творчої діяльності, - говорить Олександр Стоянов. - Ось ми і подумали, а чому б нам не допомогти Жовтневому? Нещодавно ми виступали тут зі спектаклем «Лускунчик» і, відверто кажучи, - це було небезпечно. Артисти балету танцюють на пуантах, а підлога така, що можна і травмуватись. Тому ми вирішили – зробимо гарну справу. Нас підтримали усі артисти, наші колеги, і нам дуже приємно допомогти, адже, Жовтневий палац - це один з храмів мистецтв, як і інші театри, де ми можемо виступати та демонструвати людям свою творчість. Тут все має бути на рівні! Культуру потрібно у нашій країні підтримувати, - переконаний Олександр.

Це не перша благодійна вистава яку він ініціював. Вже декілька років поспіль, з 2017, Олександр Cтоянов проводить на день балету благодійну виставу «Лускунчик», а всі виручені від продажу квитків гроші спрямовуються до благодійного фонду, який купує необхідне для лікування дітей. Так, за ці кошти було придбано апарат штучної вентиляції легень для маленьких пацієнтів «Охматдиту», обладнання для палат трансплантації кісткового мозку в дитячому відділенні Національного інституту раку, що істотно скоротило чергу для діточок, які потребують лікування та ін.

IMG f964c94b663d4a86756013b3ee7d8b36 V

Директор МЦКМ ПУ Юрій Бобир з вдячністю Катерині і Олександру за їх пропозицію допомогти розповів, що у період пандемії коронавірусу, коли відбувається мало концертів, провести таку благодійну акцію та поділитись коштами, - це насправді благородний вчинок і дуже потрібний для Жовтневого палацу.

- У нас проходять багато виступів танцювальних колективів, як народного танцю, так і класичного та сучасного балету. Це і творчі колективи, що діють при самому палаці, зокрема ансамбль народного танцю «Горлиця», а також професійні артисти: Національний ансамбль танцю ім.Вірського, «Київ-Модерн-балет» Раду Поклітару, відомі закордонні артисти. А підлога сцени не ремонтувалась дуже давно.

- Ще у 90-х роках минулого століття, коли Національний академічний театр опери та балету України ім. Т. Г. Шевченка став на ремонт, його трупа протягом 4-х років працювала у Жовтневому. І тоді нам на сцену поклали оту підлогу, що була в Національній опері, якій вже і тоді було більша ста років. Так вона і лишилась. Тепер ми сподіваємось, що з допомогою наших меценатів нам вдасться відремонтувати сцену і вже влітку ми проведемо усі необхідні роботи з монтажу.

IMG 5de601186175d6ea2adfeaca502332aa V

- А ми знову виступимо перед вашими глядачами, - запевнив Олександр Стоянов. - У грудні цього року на сцені Жовтневого вже заплановано проведення спектаклів «Лускунчик», «Білосніжка», «Снігова Королева», де ми станцюємо з Катею. Також плануємо зробити святковий гала-концерт для діточок, так що у нас великі плани.

– Це буде сім днів балету - попередньо з 24 по 30 грудня, - говорить Юрій Бобир. – Ми плануємо започаткувати Сезони балету, які б традиційно проходили в нашому палаці перед Новим роком та називались на честь неперевершеної балетної пари Катерини і Олександра, умовно кажучи - «Сезони Кухар-Стоянов». Сподіваюсь, це буде мати популярність та отримає визнання в усьому світі. На ці Сезони ми могли би запрошувати відомих майстрів балету, в тому числі із-за кордону.

 20210221 174740

Від щирого серця бажаємо втілення в життя усіх творчих задумів!

Олексій Корецький,

прес-центр ФПУ