IMG 16961

У нараді, що відбулась 8 квітня, взяли участь 150 редакторів друкованих ЗМІ, генеральний директор АТ «Укрпошта» Ігор Смілянський, Голова ФПУ Григорій Осовий і голова Профспілки працівників зв’язку України Миколи Стародуб. Модератором заходу виступив Голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко.

Під час наради були розглянуті важливі питання діяльності друкованої преси, зокрема  тарифи на передплату і доставку періодичних видань, початок передплати на друге півріччя 2021 року,  умови та виконання договорів між «Укрпоштою» та редакціями газет, ситуація з доставкою періодичних видань тощо.

У своєму виступі Голова ФПУ Григорій Осовий поінформував, що  відповідно до Меморандуму про співпрацю з Національною спілкою журналістів України,  ФПУ постійно тримає на контролі питання захисту соціально-економічних, трудових прав і свобод журналістів та інших працівників ЗМІ, підвищення рівня правової інформованості громадян і трудових колективів з питань реалізації та захисту їхніх прав і свобод, вироблення узгодженої позиції Сторін щодо роботи національного оператора поштового зв’язку АТ «Укрпошта» в частині доставки друкованої преси.

А головною умовою СПО профспілок погодити наказ Мінінфраструктури «Про затвердження тарифів на приймання та доставку вітчизняних періодичних друкованих видань за передплатою», восени минулого року, було направити Укрпоштою отримані кошти від зростання тарифів на підвищення зарплати поштарям, які доставляють періодику споживачеві.

Керівник АТ «Укрпошта»  поінформував, що у 2021 році додатково на фонд оплати праці основної професії спрямовано 557.1 млн. грн. у т.ч. і за рахунок доходів від зростання тарифів на доставку періодичних видань, а також про рішення Укрпошти не підвищувати тарифи на доставку періодичної преси за діючими тарифами у 2-му півріччі.

Голова ФПУ також звернув увагу, що Укрпошта брала на себе зобов’язання провести широке обговорення з громадськістю та затвердити комплекс заходів щодо її розвитку та покращення якості послуг поштового зв’язку, зокрема доставки періодичних видань за передплатою. І підкреслив, що участь профспілок, редакторів друкованих видань, експертів, представників громадських організацій допомогла б визначити найбільш оптимальний вектор розвитку підприємства, а очікування були  більш реалістичними.

Григорій Осовий чітко окреслив завдання, які стоять перед соціальними партнерами, - це уникнути масового закриття газет і втрати робочих місць, не допустити позбавлення українців доступу до джерел інформації у повсякденному житті.

І зазначив, що ФПУ розраховує на подальшу спільну роботу з АТ «Укрпоштою» і НСЖУ за підтримки галузевої Профспілки працівників зв’язку в інтересах передплатників і читачів друкованих видань.

nara1

Прес-центр ФПУ