san poltava spalny korpus agava1 600x600

Санаторно-курортні заклади в системі Федерації профспілок України продовжують надавати безоплатні послуги з розміщення та харчування внутрішньо переміщених осіб, однак потребують державної підтримки, - на цьому наголошували учасники пресконференції в Укрінформі 18 липня 2022 року.

 

«Починаючи з 24 лютого Федерація профспілок України розгорнула всі свої заклади – і санаторно-курортні об’єкти, і туристичні готелі, і бази відпочинку, і всі наші навчальні центри — для прийому біженців. За період з 24 лютого і по сьогодні на цих об’єктах побувало понад 350 тис. громадян України. Наразі в наших закладах перебувають 6 тис. співвітчизників», — повідомив голова ФПУ Григорій Осовий.

Зокрема, до закладів ПрАТ «Укрпрофоздоровниця» щодня продовжують прибувати близько 5 тис. внутрішньо переміщених осіб.

«За час воєнних дій 17 наших курортно-лікувальних закладів надавали послуги з прийому ВПО. За цей період у нас знайшли прихисток близько 50 тис. переселенців. З них більше 10 тис. осіб перебували безкоштовно, а це приблизно 285 тис. ліжкоднів. Наразі близько 5 тис. осіб прибувають до наших закладів щодня, з них половина отримують послуги безкоштовно», — зазначила заступниця голови правління ПрАТ «Укрпрофоздоровниця» Ганна Гайдамака.

За інформацією ФПУ, загалом кожна п’ята особа, яка перебуває в об’єктах, що належать профспілкам, отримує безоплатно триразове харчування і проживання. Для інших встановлена гранично мінімальна ціна.

За попередніми підрахунками керівництва ПрАТ «Укрпрофоздоровниця», сума наданих безкоштовно послуг тільки їхніми суб’єктами господарювання становила понад 100 млн гривень.

Так само безоплатно надавали послуги 12 суб’єктів господарювання ПрАТ «Укрпрофтур». За словами президента компанії Сергія Стрільця, від початку активних бойових дій в їхніх закладах знайшли прихисток близько 20 тис. громадян.

«А це близько 70 тис. людиноночей, які скористалися благодійними послугами закладів Федерації профспілок. З цих 20 тисяч майже 5 тисяч отримали послуги абсолютно безкоштовно за рахунок коштів Федерації, Укрпрофтуру. Це майже 27,5 тис. людиноночей безкоштовного проживання в готельних комплексах, — підкреслив Стрілець.

У ФПУ наголосили, що профспілки активно продовжують роботу щодо акумуляції коштів гуманітарної допомоги від колег з ЄС, від міжнародних організацій з інших континентів. Але без активної допомоги держави коштів для подальшого надання безоплатних послуг з розміщення та харчування ВПО критично бракує.

«Ті кошти, яки ми залучили як гуманітарну допомогу, дозволяють нам сьогодні надавати безоплатні послуги, але лише по 15 серпня», — зазначив очільник ФПУ.

Приміром, якщо від міжнародних донорів закладам Укрпрофоздоровниці вдалося залучити 40 млн гривень, то витрати санаторно-курортних закладів становлять 60 млн гривень.

Тож, як наголосили учасники пресконференції, лікувально-оздоровчі заклади потребують державної допомоги. Адже профспілкові суб’єкти не включено до переліку тих, яким надається державна допомога і підтримка у формі компенсації комунальних витрат на розміщення ВПО.

«Ми зверталися до Прем’єр-міністра України, до керівництва НАК «Нафтогаз», до Міненерго з тим, щоб ціну на електроенергію та газ для профспілкових санаторіїв і туристичних об’єктів прирівняли до рівня, встановленого для об’єктів комунальної та державної власності, який в рази менший. Є певні комунікації щодо цього і з боку Прем’єр-міністра, і з боку Нафтогазу», — сказав Осовий.

Наголошувалося, що керівництво оздоровчих суб’єктів господарювання, що підпорядковуються Федерації профспілок України, розуміє соціальну відповідальність перед громадянами і державою і продовжить надавати послуги з розміщення ВПО. Однак у державі слід розробити відповідні механізмі з компенсації витрат санаторно-курортним закладам.

Як повідомлялося, Кабінет Міністрів виділив із резервного фонду державного бюджету майже 243,5 млн грн на компенсацію комунальних витрат громадам, які прихистили переселенців у будівлях комунальної та державної форми власності.

 

Укрінформ

https://www.ukrinform.ua/rubric-presshall/3529710-profspilki-dopomagaut-timcasovo-peremisenim-osobam.html