332547115 3437806443142541 1792027740711004795 n

22 березня 2023 року на великій сцені Міжнародного центру культури і мистецтв профспілок України (Жовтневого палацу) відбулась феєрія ніжності, гармонії та краси у сукупності з духом незламності і українськості, яка є унікальним явищем світової культури.

 

Це незабутнє для кожного, кому пощастило  потрапити сюди, дійство, музично-пісенне свято влаштувала добре відома, улюблена багатьма українцями Христина Соловій.

 - Війна, що точиться на українській землі, є боротьбою за нашу культуру, ідентичність, за українську самобутність. Мова і музика — це наша зброя, яка завжди об’єднувала нас у націю. Має значення які пісні слухаємо та співаємо, які меседжі транслюємо, - сказала зі сцени ця тендітна, ще зовсім юна проте ж неймовірно талановита артистка, справжня патріотка і боєць Христина Соловій.

З надзвичайним натхненням, на грані самопожертви, не шкодуючи ані голосу, ані сил вона проспівала, нібито донесла до публіки свої романтичні, народні, патріотичні пісні, поділившись з нами частинкою душі, своїми думками, спогадами та мріями. Від цього в тих, хто був на концерті, додалось трішки сил, наснаги для подальшого життя і боротьби.

IMG 20230322 190831

Цього вечора під куполом Жовтневого неодноразово лунало багатоголосе «Слава Україні! Героям Слава!», «смерть ворогам!» та заклик до якнайшвидшої перемоги над ворогом, а також побажання миру як на нашій Батьківщині, так і в усьому світі!

Переконався, наскільки усі люблять і знають пісні цієї близької та для багатьох без перебільшення рідної людини. Христя, - так ніжно і з невимушеною симпатією її звуть діти й дорослі, захисники - військовослужбовці шанують як берегиню, а усі, хто хоч раз у житті, хоча б на мить почув її спів, відчув душевність та природною чарівність, стають її шанувальниками. Тому тисячний зал без жодного фальшивого звуку, в унісон підспівував такі пісні як «Хто, як не ти?», «Тримай», «Fortepiano» та ін. Думаю, це свідчить про те, що творчість Христі дуже нам потрібна у ці нелегкі часи, які ми зараз переживаємо.

IMG 20230322 191144

Квітів і щирої вдячності, посмішок та спонтанних обіймів на цьому концерті було вдосталь. Панувала атмосфера чогось дуже зворушливого та неповторного, навіть хотілось зупинити цю щасливу мить життя, щоб воно тривало і тривало. А ще виникло відчуття того, що усі ми належимо до єдиної нації, поважаємо один одного, а тому непереможні як для зовнішнього агресора, так і для внутрішній чвар.

До єдності із притаманною їй добротою та відвертістю закликала і Христина, коли говорила про Схід і Захід України, про наше етнічне розмаїття. Сама вона є представницею лемків і постійно під час виступів виконує мелодичні та здебільшого сумні пісні цієї етнографічної групи українців. З дитинства вона чула їх від мами та бабусі, від своїх рідних, а тепер передає усім, хто її слухає. Мабуть, в цьому також полягає місія обдарованої людини, - нести духовні скарби, культурні надбання попередніх поколінь та передавати їх наступним. І робити це так щедро, талановито, яскраво, як це вдається Христині Соловій, - гордості сучасної України.

300008812 5356912004426873 1052158579078591993 n

Критики визначають її стиль як поп-фолк нового покоління української музики, альтернативу традиційній поп-музиці. Та як би там не було, але потрапивши  на шоу Христини у супроводі її групи віртуозних музикантів, ви неодмінно поринете у фантастичний, казковий світ її особистості. А це незабутнє враження і спогади на все життя.

Отже, цього разу в Жовтневому все було неперевершено, патріотично і зворушливо!

Бажаємо артистам подальших творчих висот, а глядачам - нових жаданих зустрічей!

IMG 20230322 185528

Олексій Корецький,

Пресцентр ФПУ

фото - https://www.facebook.com/khrystyna.soloviy/photos?locale=uk_UA