IMG 20231003 160429

3 жовтня у Києві в «Укрінформі» відбулась пресконференція на тему: «Про підтримку українських профспілок європейськими соціальними партнерами».         

 

У ній взяли участь члени місії європейських соціальних партнерів на чолі з генеральними секретарями Європейської конфедерації профспілок і Об’єднання роботодавців SEI Europe, керівники ФПУ і КВПУ.

Організатором виступила Федерація профспілок України.

Під час заходу були підбиті підсумки перебування місії європейських соціальних партнерів в Україні, обговорено питання щодо проведення трудової реформи в Україні, щодо  захисту прав працівників під час воєнного стану, а також стосовно гуманітарної допомоги та підтримки українських профспілок з боку європейських партнерів.

IMG 20231003 160236

Григорій Осовий, голова ФПУ від імені українських профспілок висловив щиру подяку ЄКП, особисто Генеральному секретарю Естер Лінч за моральну підтримку і гуманітарну допомогу членам профспілок, які опинилися у скрутному становищі в зв’язку з російською агресією.

Він нагадав, що Українські профспілки починаючи з Майдану 2014 року активно виступали за євроінтеграцію і в своїх програмних цілях поставили завдання – виконати високі вимоги та умови за яких країна стає рівною серед європейських країн.  При цьому дуже важливо, засвоїти досвід національних профоб’єднаннях, які є сталими учасниками ЄС і працюють на різних платформах в європейських структурах. А ФПУ як членська організація ЄКП працюючи на національному рівні має брати активну участь у роботі, яку проводять європейські профспілки. І таким чином крок за кроком відбуватиметься інтеграція до європейської профспілкової сім’ї.

«Я можу сказати ще про один виклик, який ми тільки починаємо осмислювати, як на нього реагувати, і що потрібно зробити. Це повернення  наших військових, і не тільки після війни, а й зараз,  нажаль, з різними фізичними вадами,  травмами, пораненнями. І маючи потужну матеріальну санаторно-курортну базу, відповідний  кадровий потенціал ми вважаємо своїм обов’язком  долучитися до допомоги нашим військовим адаптуватися знову до цивільного життя,  до роботи в трудових колективах  із урахуванням їх можливостей і здатності виконувати трудову функцію. Ми маємо створити для них відповідні умови соціалізації, в колективних договорах забезпечити додаткові гарантії для підтримки таких людей через перекваліфікацію, перепідготовуи, набуття нових спеціальностей. І звичайно буде потреба в лікуванні і реабілітації, і маючи матеріальну базу, профспілки хочуть, щоб вона слугувала людям в інтересах усього суспільства, - наголосив Григорій Осовий. 

IMG 20231003 160318

Це питання обговорювалося під час зустрічей в органах державної влади, і за словами голови ФПУ, запропоновані ініціативи знайшли відгук і можуть бути підтримані органами державної влади, і зокрема ЄКП.

Говорячи про соціальну справедливість Григорій Осовий навів приклад повоєнної Німеччині, де було укладено соціальний пакт, коли бізнес зобов’язався не підвищувати ціни, а працівники утримуватися від радикальних дій щодо підвищенню зарплати. В Україні доходи банківського сектору за минулий рік зросли у 37 разів, поляризація колосальна, а працівникам доводиться вибивати кожну копійку із свої заробітної плати через ті інструменти, які є у профспілок, і вони обмежені в умовах воєнного стану. Тобто потрібно, щоб суспільство солідаризувалося на взаємоприйнятних поступках один одному, а обмеження у трудових прав не стало нормою післявоєнного часу. 

За підсумками перебування місії, проведених зустрічей з профспілковим активом членських організацій ЄКП від України, Федерації профспілок України та Конфедерації вільних профспілок України, профспілковою молоддю, представниками українських організацій роботодавців, законодавчої та виконавчої гілок влади сторони вважають, що подальша співпраця на підтримку українських профспілок може бути побудована таким чином.

  IMG 20231003 160512

ЄВРОПЕЙСЬКА КОНФЕДЕРАЦІЯ ПРОФСПІЛОК

 

  • сприятиме консолідації європейської та світової профспілкової громадськості, а також, через своїх соціальних партнерів на рівні Євросоюзу та країн-членів, об’єднанню владних і ділових кіл навколо питання політичної, фінансової, гуманітарної та інших необхідних видів підтримки України та відповідних українських інституцій і громадянських рухів з метою забезпечення якнайшвидшого забезпечення миру на засадах та умовах, запропонованих військово-політичним керівництвом України та підтримуваних українським суспільством;
  • вживатиме всебічних заходів з підтримки процесів інфраструктурної, економічної та соціальної відбудови України на засадах Сталого економічного розвитку та виходячи з принципів Гідної праці;
  • із залученням наявних та перспективних механізмів міжнародної технічної підтримки надаватиме підтримку інституційного зміцнення незалежного демократичного профспілкового руху в Україні, поглибленню соціального діалогу, реалізації євроінтеграційних реформ у сфері праці, соціального та економічного розвитку, прискореної адаптації членських організацій від України у ЄКП до умов роботи за найкращими зразками європейського профспілкового руху.

 IMG 20231003 160710

ФПУ ТА КВПУ, ЯК ЧЛЕНИ ЄКП ВІД УКРАЇНИ

 

  • здійснюватимуть постійний громадський моніторинг за дотриманням міжнародних та європейських норм і стандартів під час розробки та впровадження реформ у трудовій, соціальній та економічній сферах в Україні, проводитимуть оцінку соціально-економічного розвитку держави на предмет дотримання основних європейських гарантій для працівників та їх представницьких організацій;
  • посилюватимуть заходи, спрямовані на забезпечення зміцнення демократії, дотримання прав людини, забезпечення соціальної справедливості, недопущення дискримінації, боротьбу із корупцією, ксенофобією, насильством та тіньовою економікою;
  • вживатимуть заходи щодо стимулювання процесів повернення до України біженців та їх повноцінної соціальної і трудової реінтеграції в українське суспільство, сприяння реабілітації постраждалих від війни захисників України та цивільних громадян, впроваджуватимуть заходи, спрямовані на збереження та зміцнення миру, суспільної злагоди та попередження конфліктів.

IMG 20231003 160609

Сторони на регулярній основі проводитимуть обговорення ефективності реалізації співпраці з  використанням робочих зустрічей в рамках заходів, що проводяться Європейською Конфедерацією профспілок та її членськими організаціями від України.

 

Відео запис пресконференції можна переглянути за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=OTrC0oLRAdk

 

Довідково:

Європейська конфедерація профспілок об’єднує 93 національні конфедерації з 41 країни, 10 європейських галузевих профспілкових федерацій, які представляють 45 млн членів.

IMG 20231003 160158

Пресцентр ФПУ