200224 02

Всесвітній день соціальної справедливості в Україні відзначається з 2011 року з ініціативи Федерації профспілок України й відповідно до Указу Президента України.

Генеральна Асамблея 26 листопада 2007 року проголосила 20 лютого Всесвітнім днем соціальної справедливості, і починаючи з 2009 року він відзначається щорічно.

Соціальна справедливість – одна з найголовніших цінностей демократичного суспільства, що забезпечує громадянам рівні права і можливості. Соціальна справедливість декларує повагу до кожної людини, нації і держави і є запорукою її стабільності й благополуччя.

Відзначення на державному рівні Всесвітнього дня соціальної справедливості сприяє акцентуванню уваги суспільства, органів державної влади, суб’єктів господарювання, громадських організацій на вирішенні питань соціальної справедливості та соціального захисту, подолання бідності, забезпечення повної зайнятості, гідної праці, гендерної рівності, соціального добробуту і в цілому в соціальній справедливості для всіх громадян України.

На жаль, ще й досі соціальна справедливість залишається недосяжною мрією для величезної частини людства. Крайня бідність, голод, дискримінація та порушення прав людини досі завдають болючих ударів по моральності суспільства.

Соціальний розвиток і соціальна справедливість також необхідні для забезпечення та підтримання миру і безпеки всередині самої країни. На жаль, у час війни, питання соціальної справедливості поки що залишається недосяжною мрією для нашого суспільства. Але ми переконані, що за умови постійної взаємодії і співпраці влади, бізнесу, громадянського суспільства досягнення в Україні соціальної справедливості є цілком реальним завданням.

Пресцентр ФПУ