visual 2 WMD 28 April 2021 950 px web

 

Як показує кількість випадків захворювання COVID-19 на робочих місцях, провали в охороні праці можуть мати катастрофічні наслідки не тільки для працівників та їхніх сімей, але й для окремих підприємств і навіть цілих економік.

В інтересах працівників, роботодавців та урядів зробити охорону праці основоположним принципом МОП та правом на працю.

Саме тому профспілки - глобальні, галузеві, національні, на заводах, у будинках для людей похилого віку та офісах - відзначають Міжнародний день пам'яті трудящих у четвер, 28 квітня, вимагаючи, щоб тристороння Міжнародна конференція праці в червні цього року зробила цей давно назрілий і життєво важливий крок.

Дев'ять мільйонів працівників померли через професійні захворювання та травми - дві третини з них від хвороб - відколи МОП вперше вирішила зробити цей крок на Сторічній конференції 2019 року, і тепер нам необхідно зробити його реальністю.

Урядам необхідно ратифікувати і, що важливіше, виконувати Конвенцію МОП № 155 про гігієну та безпеку праці та Конвенцію МОП № 161 про служби гігієни праці (нині вони охоплюють лише 20% робочої сили), оскільки в них викладено практичні кроки, необхідні для вирішення проблем, з якими працівники та роботодавці стикаються щодня.

В них викладено правила, засновані на здоровому глузді, які допоможуть зберегти життя та гроші. Катастрофи, подібні до обвалу фабрики Rana Plaza в Бангладеш 24 квітня 2013 року, в результаті якого загинули більше тисячі робітників і ще більше отримали поранення, погано позначаються на бізнесі, завдають шкоди репутації і зведуть до довгострокових збитків економік усіх країн. Якщо зробити охорону праці одним з основоположних прав МОП, це допоможе запобігти подібним катастрофам і принесе користь усім.

Генеральний секретар МКП Шаран Барроу сказала: «Немає жодного виправдання тому, що ми більше не можемо ухилятися від ухвалення цього рішення. Це погано для працівників і погано для бізнесу, і це обходиться економіці у мільярди у вигляді відсутності через хворобу, допомогу з непрацездатності та втрат на виробництві.

Нам потрібні представники з охорони праці на робочих місцях, спільні з роботодавцями комітети з охорони праці та п'ятикратне збільшення доступу до служб гігієни праці, щоб кожна людина на роботі була захищена.

Право на відмову виконувати небезпечну роботу корисне як для бізнесу, так і для працівників. Відповідальний бізнес має зробити крок уперед та врятувати життя, а також гроші, зробивши охорону праці фундаментальним правом для працівників.

Давайте зробимо так, щоб Міжнародний день пам'яті працівників цього року став останнім роком, коли працівникам відмовляють у цьому фундаментальному праві»

https://www.ituc-csi.org/IWMD22-Unions-workplace-health-and-safety?lang=en