Luca2

 

Від України до кризи вартості життя та пандемії – соціальні проблеми сучасності вимагають солідарної відповіді - ЛУКА ВІСЕНТИНІ, генеральний секретар Європейської конфедерації профспілок (ETUC).

 

Тепер вони залежать від підтримки трудящих в інших країнах – першотравневий марш у більш щасливі часи у Києві (home for heroes/shutterstock.com)

Міжнародний день трудящих, 1 травня, є днем ​​святкування в усьому світі. Але в 2022 році він проходить під тінню - тінню війни в Європі, кризи вартості життя для працівників і шкоди для здоров'я і зайнятості в результаті пандемії. Може здатися, що святкувати особливо нічого.

Проте ніколи ще солідарність, що лежить в основі профспілкового руху – головна тема Першотравня – не була продемонстрована краще, ніж реакція європейських профспілок на жорстоку війну в Україні. Ця солідарність та самовідданість виявлялися вже під час пандемії. Трудящі опинилися на вістрі однієї кризи за іншою, із втратою робочих місць, зниженням вартості заробітної плати та падінням рівня життя.

Наразі Європейський Союз та національні уряди мають проявити ще більшу активність у захисті майбутнього соціальної Європи. Необхідні величезні інвестиції, щоб забезпечити стійке та інклюзивне відновлення економіки, гарантувати доходи трудящих, домогтися справедливого переходу від російської нафти, газу та вугілля, а також зберегти соціальні та екологічні стандарти перед безпрецедентними викликами.

Європейська конфедерація профспілок закликала вжити надзвичайних заходів для зниження цін на енергоносії та захисту домогосподарств, робочих місць та підприємств від впливу санкцій. Повернення до катастрофічної політики жорсткої економії не повинно бути.

Масова мобілізація

Війна викликала масову мобілізацію профспілок: демонстрації за мир, страйки та спонтанні бойкоти російських товарів та перевезень. Профспілки розпочали переговори з роботодавцями та владою, щоб пом'якшити вплив санкцій на працівників по всій Європі та інтегрувати українських біженців у національні ринки праці. Гуманітарна допомога у величезних масштабах досягла переміщених осіб в Україні та мільйонів біженців, які рятуються від путінського вторгнення.

Українські профспілки відкрили свої будівлі, щоб розмістити тисячі людей, за підтримки румунських залізничників, які допомогли доставити в країну матраци та постільні речі. У Польщі профспілки створили центри прийому та консультування та надали нічліг сотням біженців.

Угорські та молдавські профспілки створили фонди допомоги, а в Молдові та Словаччині профспілки безкоштовно надають ліжка у власних готелях та санаторіях. У Литві профспілки вчителів ведуть прямі трансляції уроків історії для українських школярів, а грецькі журналісти відправили обладнання українським колегам, які намагаються протистояти російській брехні та розповісти правдиву історію війни.

Це лише кілька прикладів того, як профспілки реагують на конфлікт та виступають проти нього. На європейському рівні ми пишаємось цим проявом солідарності. ЄКП голосно і чітко закликала до припинення війни та зробила свій внесок у зусилля з надання гуманітарної допомоги.

Порушення прав

Увага всього світу прикута до України, але 1 травня ми не забуваємо людей в інших країнах, де порушуються права трудящих. У Білорусі нещодавно було затримано щонайменше 14 профспілкових лідерів та працівників. У Колумбії життя профспілкових активістів наражаються на небезпеку, а в Бразилії внаслідок неправильного управління пандемією з боку президента Жаїра Болсонару загинула величезна кількість людей. У Туреччині нестримна інфляція призводить до зростання труднощів, а діяльність профспілок піддається нападкам.

Стати членом Соціальної Європи

ЄС відповідає за захист прав людини та прав трудящих у всьому світі. Саме тому ЄКП бореться за ухвалення сильного закону ЄС про належну турботу про права людини, щоб гарантувати, що компанії, які працюють у Європі, будуть поважати права працівників та профспілок у кожній країні. Необхідно більше, ніж у пропозиції Європейської комісії, опублікованій у лютому, притягнути працівників та профспілки до формування та моніторингу сильних стійких бізнес-планів, притягнути компанії до відповідальності та змінити їхню поведінку.

Минулого тижня виповнилося дев'ять років від дня катастрофи в Рана Плаза в Бангладеш, де загинуло понад 1000 робітників. Життя більше не повинні приноситись у жертву заради прибутку.

Ціни стрімко зростають

У Європі працівники йшли на величезні жертви, щоб зупинити поширення Covid-19. Але тепер навіть ті, хто ризикував життям у цій битві, бачать, як падає їхній рівень життя через війну, пандемію та глобальну логістичну кризу. Ціни стрімко зростають, а зарплати не встигають за ними.

ЄКП вимагає створення більш справедливої ​​Європи з колективними переговорами для всіх та адекватною мінімальною заробітною платою. Факти показують, що колективні переговори профспілок пов'язані з вищою заробітною платою. Пропонована директива про справедливу мінімальну заробітну плату повинна не тільки покласти край зростаючій нерівності в оплаті праці в більшості країн ЄС, але й зобов'язати держави-члени просувати та підтримувати високий рівень колективних переговорів відповідно до позиції Європейського парламенту.

Енергетична криза різко загострила необхідність більш швидких дій щодо відмови від викопних видів палива і переходу на відновлювані джерела. Останні тривожні дані наголошують, що впоратися зі зростаючою загрозою зміни клімату можна лише за допомогою глобальної солідарності. Профспілки вимагають соціально справедливого переходу до "зеленої" та кліматично безпечної економіки, наголошуючи на підтримці тих, чиї спільноти та засоби до існування найбільш уразливі.

Рівні права

Як профспілкові активісти ми боремося за рівні права чоловіків і жінок. Однак через 65 років після того, як у Римському договорі було закріплено принцип рівної оплати праці, ґендерний розрив в оплаті праці, як і раніше, становить близько 14 відсотків. Директива про прозорість оплати праці, що давно відкладається, може стати важливим кроком до вирівнювання ситуації, але вона повинна поширюватися на всі компанії і давати представникам профспілок інструменти для вжиття заходів, щоб покласти край несправедливості.

Профспілки на європейському та національному рівнях також борються за покращення оплати праці та умов для зростаючої кількості людей, що працюють у компаніях-платформах. Часто співпрацюючи між собою, вони заперечують твердження компаній, що працівники, якими вони управляють, є самозайнятими. В результаті багато працівників платформ отримали нові права на безпеку та гідну заробітну плату та умови праці, а комісія запропонувала законодавство, яке має підтвердити, що компанії платформ є роботодавцями.

1 травня 2022 може стати днем ​​як для роздумів, так і для святкування. Але одне можна сказати напевно: потреба у профспілковій та робочій солідарності ніколи не була такою великою.

ЛУКА ВІСЕНТИНІ

Джерело:

https://socialeurope.eu/on-may-1st-need-for-solidarity-greater-than-ever