03 04 08 Illus billets 2 RESIZED L 0

Найменш оплачувані працівники Європи цього року зазнали падіння вартості своєї заробітної плати на 19%, що є найбільшим падінням реальної мінімальної заробітної плати в цьому столітті, як показав аналіз даних Євростату, проведений ЄКП. 

 

У 21 країні ЄС, які мають законодавчо встановлену мінімальну заробітну плату, вона зросла в середньому на 7,6% за останній рік. Але в цих же країнах рівень інфляції зріс в середньому на 12,4%.

Це означає, що реальна вартість встановленої законом мінімальної заробітної плати знизилася в середньому на 4,8%, в результаті чого мільйони працівників не можуть дозволити собі найнеобхідніші витрати на харчування, оренду житла та енергоносії.

Вдруге з 2000 року зростання реальної мінімальної заробітної плати опустилося нижче нуля, і це падіння є значно більшим - у розпал жорсткої економії у 2012 році зростання реальної мінімальної заробітної плати становило -0,7%.

Реальна мінімальна заробітна плата найбільш різко впала з літа минулого року в Латвії (-19%), Чехії та Естонії (-10%) і Словаччині (-8%). 

Ці події серйозно погіршили умови праці працівників з мінімальною заробітною платою по всій Європі, які і без того занадто часто не могли звести кінці з кінцями. Вже до початку кризи вартості життя майже кожен десятий працівник в ЄС-27 перебував під загрозою бідності, а 7 з 10 працівників з мінімальною заробітною платою повідомляли про труднощі у зведенні кінців з кінцями.

18 країн-членів ЄС, де реальна мінімальна заробітна плата знизилася в період з 2 кварталу 2021 року по 2 квартал 2022 року.

 

Детальніше.

Джерело: https://etuc.org/en/pressrelease/record-fall-value-statutory-minimum-wages