FB IMG 1665822802428

З 12 по 17 жовтня 2022 року у м.Болонья (Італія) відбувся XVIII виборний Конгрес Союзу праці Італії (СПІ), у роботі якого у складі профспілкової делегації України взяв участь заступник Голови ФПУ Олександр Шубін.

 

 У роботі Конгресу, окрім профспілкової делегації України взяли участь біля 100 міжнародних гостей, що представляли профспілкові делегації з понад 70 країн світу. Робота Делегації України розпочалась участю у Міжнародній профспілковій конференції, в ході якої керівництво СПІ, а також Європейської конфедерації профспілок представили поточну проблематику розвитку профспілкового руху в Італії та Європейському співтоваристві.

Окремо було обговорено поточну економічну ситуацію в світі, регіоні та країні, що характеризується масовими кризовими явищами спричиненими як глобальною пандемією 2019-2021 років, так і жахливою агресивною війною росії проти України, активна стадія якої розпочалась наприкінці лютого поточного року. Окрему увагу було приділено ситуації із ринком енергоносіїв, товарів першої необхідності, питанню збереження робочих місць.

Наголошувалось, що цьогорічний Конгрес СПІ відбувається під слоганом «Жодної смерті на робочому місці. Генеральний Секретар Європейської конфедерації профспілок Люка Вісентіні та Конфедеральний секретар ЄКП Ліна Карр інформували міжнародні делегації про сучасні виклики на Європейському континенті, окремо зупинившись на питанні справедливого розподілу доходів, недопущення їх перерозподілу на користь прибутку корпорацій, за рахунок скорочення темпів зростання доходів найманих працівників. Присутніх було ознайомлено із юридичними новелами у ЄС у питаннях встановлення мінімальної заробітної плати, а також поточними профспілковими компаніями щодо розвитку соціального діалогу. Учасники дискусії від італійської сторони поінформували присутніх про поточну ситуацію із виробничою смертністю і травматизмом.

В ході роботи Конгресу, члени української делегації мали змогу дати інтерв’ю для профспілкової преси, записати звернення до делегатів Конгресу та членів СПІ, а також виступити зі словом з трибуни Конгресу. У своєму виступі заступник Голови ФПУ від імені Федерації, а також Української сторони Платформи громадянського суспільства Україна-ЄС (УС ПГС), яку він на даний час очолює, поінформував делегатів про безпрецедентно важку безпекову та соціально-економічну ситуацію в Україні, яку спричинила агресивна повномасштабна війна росії проти України, що набула теперішніх критичних масштабів після 24 лютого 2022р. Виступ було побудовано навколо основних цифр втрат, зокрема, через загибель та поранення людей, руйнування житлової, соціальної, медичної, освітньої, виробничої, транспортної та іншої інфраструктури, громадських, зокрема, профспілкових об’єктів, інформовано про критичний рівень внутрішньої та зовнішньої міграції громадян України, зокрема, членів профспілок, різке скорочення зайнятості, критичне падіння рівня доходів населення тощо.

IMG dc1c131972eb9b89a5c03164fad207df V

О.Шубін повідомив про заходи, які вживаються профспілковим рухом з метою гуманітарної підтримки внутрішньо переміщених осіб, захисту прав та свобод членів профспілок в Україні, недопущення обмеження трудових та інших соціально-економічних гарантій, забезпечення інтеграції України у ЄС. Окремо було наголошено на тому, що на даний час в Україні відбувається просування низки законодавчих ініціатив, які, на думку профспілок, можуть становити загрозу збереженню рівня захисту соціально-економічних прав та потребують окремого вивчення та патронату європейських експертів, з метою забезпечення дотримання вимог європейського законодавства в ході відбудови української економіки. Крім того, О.Шубін висловив слова вдячності від ФПУ профспілковій громаді Італії, Європи за постійну і цілеспрямовану політичну, економічну, гуманітарну підтримку України та її профспілкового руху.

В ході Конгресу беззастережну підтримку спілчан отримав чинний Голова СПІ Пьєрпаоло Бомбардьєрі, якій, зокрема, у своєму виступі подякував профспілковцям і народові України за мужність та наголосив на беззастережності подальшої підтримки організацією України. Також на з’їзді було затверджено нову програму конфедерації, центром якої має стати член профспілки та його добробут.

В ході Конгресу були проведені консультації з керівниками профспілкових об’єднань Італії (щодо надання українським профспілкам технічної допомоги яка, до прикладу, може бути спрямована на розробку та впровадження «системи Єпрофспілка у смартфоні» за прикладом комунікаційної платформи СПІ https://terzomillennio.uil.it/), Австрії та Франції (щодо продовження програм гуманітарної підтримки та технічної співпраці з Україною), Угорщини та Польщі (щодо можливого розвитку співпраці з підтримки українських мігрантів, що рятуються у країнах ЄС від загроз війни) та ін.

FB IMG 1665822820203

Також було проведено декілька раундів консультацій з керівництвом ЄКП щодо забезпечення позитивного розгляду у період 26-27 жовтня Адміністративною Радою ЄКП заявки ФПУ, поданої щодо приєднання до цієї організації. В ході консультацій були напрацьовані практичні домовленості, що вже реалізовані у практичні рішення колегіальних органів ФПУ та будуть предметом співпраці у майбутньому.

Від Української сторони у роботі Конгресу взяли участь представники Конфедерації вільних профспілок України.

Пресцентр ФПУ