FiIMH GVsAIAUPz

У зв'язку із завтрашнім засіданням Генеральної ради МКП терміново потрібні відповіді на глибинні питання, порушені цією справою.

Генеральна рада МКП провела позачергове засідання 21 грудня 2022 року і вирішила призупинити повноваження Луки Вісентіні на посаді Генерального секретаря МКП до засідання 11 березня, на якому вона продовжить розгляд цього питання. Це жодним чином не означає жодної презумпції винуватості.

У світі миттєвої комунікації та тиску засобів масової інформації, які вимагають швидко реагувати на будь-які звинувачення, Міжнародна конфедерація профспілок не поспішає. Очевидно, їй потрібен час до березня, щоб вирішити, чи є підстави сумніватися в доброчесності її новообраного генерального секретаря.

Тим часом млин чуток працює понаднормово, а ризики нанесення величезної моральної шкоди всьому профспілковому руху зростають з кожним днем. Відомо, що Вісентіні отримав до 50 000 євро готівкою від італійського фонду, який, очевидно, отримав гроші з катарських та марокканських джерел.

З відкритих джерел нам також відомо наступне. 9 грудня Вісентіні був заарештований бельгійською поліцією в рамках розслідування справи про корупцію і звільнений через 48 годин. В інтерв'ю газеті "La Repubblica", опублікованому через чотири дні, він заявив, що "був причетний до "Катаргейту" лише тому, що брав участь у культурних заходах неурядової організації, визнаної Європарламентом". Він продовжив:

Я надав всю необхідну інформацію [бельгійській прокуратурі], а також пояснив, що на мою позицію щодо Катару ніхто і ніколи не впливав. Я неодноразово заявляв, що ця країна не вирішила свої проблеми з правами людини. Я засуджую будь-які форми корупції.

В іншій статті, опублікованій 15 грудня, він підкреслив:

Я невинний ... Я проти будь-якої форми корупції, я сам не корумпований і для мене репутація та інтереси МКП є найвищою цінністю.

19 грудня стало відомо, що Антоніо Панцері, голова неурядової організації "Боротьба з безкарністю", 10 жовтня передав Вісентіні конверти, на яких був зображений Санта Клаус. Конверти були наповнені готівкою. Розмова була записана поліцією, і Панцері сказав Вісентіні: "Ми схожі на тих хлопців з "Одинадцяти друзів Оушена".

Після цього одкровення Вісентіні зізнався, що взяв приблизно 50 000 євро готівкою від неурядової організації:

Я прийняв цю пожертву готівкою як благодійну пожертву та її некомерційний характер. Мене не просили, і я нічого не просив в обмін на ці гроші, і жодних умов не було поставлено для цієї пожертви. Ця пожертва не була пов'язана ні з будь-якою спробою корупції, ні з впливом на мою профспілкову позицію щодо Катару або з будь-яких інших питань. Я відкрито відкидаю будь-які можливі звинувачення з цього приводу як такі, що абсолютно не відповідають дійсності.

Вісентіні стверджує, що використав ці гроші для "відшкодування деяких витрат, понесених на фінансування моєї кампанії на конгресі МКП", на якому він був обраний у листопаді. Він також стверджує, що "перерахував суму до фонду солідарності МКП, щоб оплатити витрати на поїздку профспілковців" до Мельбурна. Очевидно, Вісентіні особисто спонсорував участь деяких делегатів у конгресі МКП, зробивши внесок до фонду.

Основні питання

У зв'язку з цим виникають деякі основні питання. Чи може НГО, зареєстрована як неприбуткова організація, надавати до 50 000 євро готівкою фізичній особі без будь-яких умов? Чи є прийнятним для МКП те, що третя сторона зробила внесок у виборчу кампанію її майбутнього генерального секретаря? Якими були "культурні заходи" фонду, в яких брав участь Вісентіні, і в якій мірі вони стосуються політики або діяльності МКП? Якщо гроші фонду, які він отримав, в кінцевому підсумку були катарськими грошима, то чому вони були надані? Чи вважала катарська влада необхідним інвестувати в безперервність політики МКП щодо Катару?

Наразі отримати відповіді на ці питання з відкритих джерел неможливо. Однак для міжнародного робітничого руху вкрай важливо показати, що ніхто, крім Вісентіні, жодним чином не причетний до боротьби з безкарністю, і що ні МКП, ні окремі профспілкові діячі не отримували жодної підтримки з катарських джерел.

Проблеми міжнародного робітничого руху, однак, не обмежуються можливими індивідуальними помилками. Як може бути так мало політичних дебатів по суті в міжнародному профспілковому русі? Як МКП може святкувати всілякі успіхи робітничого руху в Мельбурні, коли в дійсності він слабшає майже скрізь?

Чому в профспілковому русі так мало дебатів з приводу фундаментальної зміни позиції МКП щодо Катару - від найжорсткішої критики до звеличення Катару до небес?  Як можуть принципово різні оцінки Міжнародної організації праці і МКП, з одного боку, і оцінки дружніх до робітників кампаній і організацій з захисту громадянських прав або національних профспілкових організацій, таких як Британський конгрес профспілок, з іншого боку, не викликати дебатів в МКП?

Розвіяти сумніви

Вирішення цих проблем вимагає, перш за все, керівництва, чия доброчесність не викликає сумнівів. У цьому сенсі рішення Генеральної ради МКП провести ретельне розслідування щодо обрання Вісентіні та будь-яких пов'язаних з цим грошей третіх сторін може бути лише початком вирішення більш глибоких структурних та політичних питань.

У цій справі ніхто не може краще розвіяти будь-які сумніви щодо доброчесності МКП, ніж її колишній генеральний секретар Шаран Барроу. З огляду на останні події, її коментарі щодо Катару тепер розглядаються, справедливо чи ні, в іншому світлі, і робітничий рух повинен знати, чи знала вона про те, що її наступник, якого вона рішуче підтримувала, використовував гроші третіх сторін для перемоги на виборах.

Тому я запитав Барроу (яку я знаю більше 20 років), чи буде вона доступна для відеоінтерв'ю, або чи може вона відповісти письмово на деякі питання. Серед інших я поставив їй ці питання:

- У відкритому листі до Вас НГО "Справедлива площа" звинуватила МКП у перебільшенні прогресу, досягнутого Катаром, і закликала МКП "утримуватися від публічних заяв, які спотворюють ситуацію в Катарі". У додатках до листа міститься детальна інформація про збереження на практиці системи "кафала", невирішеність питань охорони здоров'я та безпеки, загибель трудових мігрантів, дискримінацію домашніх працівників тощо. Крім того, Human Rights Watch, Amnesty International, британські TUC та BWI були набагато більш критичними щодо прав працівників у Катарі, ніж МКП. Чи перебільшує МКП позитивні зміни в Катарі? Чому МКП не наполягала на свободі об'єднань як мінімумі, що не підлягає обговоренню, для трудящих-мігрантів у Катарі? Чи може уряд, який заперечує ці фундаментальні права, бути "цінним другом" МКП?

- Чи знали ви, що Вісентіні отримав гроші від "Боротьби з безкарністю" для фінансування своєї виборчої кампанії?

- Чи знали Ви, що Вісентіні зробив особистий грошовий внесок до фонду солідарності МКП?

- Чи знали Ви, як генеральний секретар, кому особисто в МКП Вісентіні зробив грошовий внесок?

- Хто вирішував, як витрачати кошти, і чи були члени Виконавчої ради МКП поінформовані про платежі Вісентіні до фонду солідарності напередодні його обрання на посаду Генерального секретаря?

Барроу відповіла, що вважає за краще утриматися від будь-яких публічних коментарів під час цього процесу. Для робітничого руху, однак, ці питання терміново вимагають відповідей.

Френк Хоффер

Френк Хоффер є невиконавчим директором Онлайн-академії Глобального університету праці.