20230123 132552

На прохання Голови ФПУ, члена Виконкому ЄКП Григорія Осового напередодні позачергового засідання Виконавчого комітету ЄКП 23 січня відбулася  онлайн зустріч з Генеральним секретарем ЄКП Естер Лінч.

Під час зустрічі голова ФПУ Григорій Осовий вніс низку пропозицій щодо співпраці ФПУ і ЕКП у найближчій перспективі. Перш за все, він закликав до підтримки України, яка протидіє  збройній агресії росії за звільнення своїх територій, надання гуманітарної допомоги постраждалим від російської військової агресії  і запропонував своє бачення як перевести цю роботу в практичну площину, уклавши двосторонні чи багатосторонні угоди, наприклад, між профцентрами країн, які допомагатимуть у відновленні України, Луганській, Донецькій, Миколаївській, Херсонській областях. І повідомив, що проект такого меморандуму про співпрацю представники національних профцентрів нещодавно отримали під час Конгресу МКП, висловивши думку, що спільними зусиллями можливо довести його до такого практичного документа, який міг би бути підписаний на  конференції «Профспілкова зустріч друзів України».

А другу частину цієї конференції присвятити євроінтеграції України, проаналізувати як ми рухаємось цим шляхом, що робить уряд і наш парламент, громадянське суспільство, щоб завершити підготовчу роботу та вступити в переговорний процес щодо надання Україні статусу члена ЕС.  Підкресливши, що в цій частині ФПУ має свою стратегію «Європейський вибір», згідно з якою рухається вперед.

Він нагадав, що українські профспілки були активними учасниками Революції Гідності 2014 р. І сьогодні ФПУ працює в рамках платформи Громадянського суспільства, де також лобіює питання, пов'язані з імплементацією європейського законодавства, зокрема з питань зайнятості, соціальної політики, охорони праці, соціального забезпечення та відповідно цю роботу буде продовжувати. І тому для українців важливим є досвід країн, які пройшли цей шлях Польща, прибалтійські держави, як профспілки синхронізували свої зусилля в рамках соціального діалогу з парламентом, урядом, громадянським суспільством.

Ми сьогодні вже у складі Європейської конфедерації профспілок, а ЄКП вже як об'єднання патронує цей процес та працює як єдиний організм із питань роботи в системі ЕС. Думаю, що це також важлива ініціатива, яку треба обговорити. Тепер щодо часу її проведення можливо на кінець березня з урахуванням графіків роботи її учасників. Тепер місце. Ми хотіли б, щоб це було на території України. Щоб ті, хто приїдуть, побували на деяких об'єктах, завітали б до центрів, де розміщуються внутрішньо переміщені особи, ознайомилися з їхньою роботою. Побачили на місці ту шкоду, яку завдано російським агресором у Бучі, Ірпені та інших місцях понівечених війною. Візуалізація наслідків війни також має емоційне сприйняття. Можна поїхати і до Харкова і ближче до зони проведення бойових дій.

У підсумку, буде підготовлено проекти двосторонніх угод та дорожню карту з питання Євроінтеграції, зокрема з урахуванням досвіду членських організацій ЕКП.

Генеральним секретарем Європейської конфедерації профспілок Естер Лінч повністю підтримала внесену пропозицію і виявила готовність очолити делегацію до України. Вона наголосила, що буде зробимо все, щоб така зустріч відбулася і готовність виділити для цього ресурси і людей. А також запропонувала попередньо 25 лютого провести у віртуальному форматі всеєвропейську зустріч із українськими профспілками, яка стане підготовчим етапом для конференції, щоб розуміти специфіку питання, а також провести всю координаційну роботу.

Друге не менш гостре питання, яке було порушено під час зустрічі, - це продовження наступу на майнові права Федерації профспілок.

Голова ФПУ, зазначив, що у створюється загальний тиск на ФПУ, на керівництво. Мова йде про те, що ФПУ, на думку влади, неправомірно володіє своїм майном, причому це стверджується апріорі, коли з цього приводу ще не прийняті закони, які зараз перебувають у парламенті. І до завершення слідчих дій. Створено такий хаос. Якщо ці закони буде прийнято, то на вулицю буде викинуто і ФПУ з Будинку профспілок, який вона збудувала на власні профспілкові кошти, інші офіси, навчальні центри, які у нас є, це фактично заборона ФПУ. І причина полягає в тому, що ФПУ активно захищає трудові, соціальні права, коли проводилися відповідні реформи, протягувалися антисоціальні законопроекти, а профспілки виступали на боці трудящих, апелюючи до законодавства України, до існуючих міжнародних норм та трудових стандартів. Це не зовсім сподобалося владі, що хтось їй заперечує. Тобто, це вже політичний аспект цього процесу. Створити хаос, невпевненість у роботі профспілок тощо.

Такий стан речей потребує реагування міжнародного профспілкового руху, Європейської конфедерації профспілок, Єврокомісії та інших європейських та міжнародних інституцій.

Нажаль народні депутати, які б мали відстоювати право колективної власності працівників, навіть не цікавляться, а що залишиться членам профспілок з цього майна, якщо воно буде передано у державну власність і розпродано? А яку компенсацію за це отримають працівники, які сплачували внески, і своєю працею збудували більшість об'єктів, де проводиться санаторно-курортне лікування, фізкультурно-спортивні заняття, надаються туристичні послуги.  Це їх не турбує. Вони кажуть треба забрати у державну власність та крапку.

А де ж справедливість, а де врахування інтересів іншої сторони? Це підрив матеріальної основи профспілкової діяльності. Це, на думку, профспілкового лідера безпрецедентний випадок в історії профспілкового руху на пострадянському просторі. Тому що на всі майнові об'єкти видано акти приватної власності, профспілки їх використовують за призначенням, вони внесені до державних реєстрів і ФПУ не є підпільною організацією. Усі об'єкти відомі, їм присвоєно відповідний тип власності – приватну після певних змін законодавства (раніше це була колективна (профспілкова) власність). Я думаю, що суперечка відбулася на початку 90-х років, коли визначалися по всьому майну на території України, тоді громадські організації, за якими було оформлено права власності, користувалися цими об'єктами. Тепер ухвалено рішення їх забрати та й усе. Влада пішла на прискорення процесу у цьому питанні. Зокрема, вони вдаються до такої міри, як арешт профспілкового майна.

Генсек ЄКП завила, що такі дії у відношенні до профспілок є неприйнятними і пообіцяла підтримку ФПУ. Вона наголосила, що навіть під час війни законодавство має дотримуватись. ЕКП активно шукатиме шляхи привернення уваги до цієї ситуації. Особливо з боку різних інститутів Євросоюзу. Порушити це питання, щоб ще раз наголосити на незаконності тих претензій, які пред'являються українською владою найбільш численному національному профоб'єднанню, запустити соціальний діалог та залучити об’єднання організацій роботодавців на рівні Євросоюзу.

20230123 132528

Прес-центр ФПУ