1557209683 33826951448 9d6265979b b

 

Травень 2023 року, випуск № 4, Європейські джерела

 

Інфляція призводить до зниження реальної заробітної плати та зростання податків на працю

 

Згідно з новим звітом ОЕСР, податки на працю зросли у 2022 році, оскільки зростання номінальної заробітної плати підштовхнуло працівників до вищих податкових ставок і зменшило їхнє право на податкові пільги та грошові виплати. Звіт присвячений порівнянню між країнами податкового клину на працю, який визначається як загальна сума податків на працю, що сплачується як працівниками, так і роботодавцями, за вирахуванням сімейних пільг, у відсотках від вартості робочої сили. У дослідженні розглядаються вісім різних типів домогосподарств, що відрізняються за рівнем доходу та складом домогосподарств. Оподаткування заробітної плати 2023 також показує, що хоча номінальна заробітна плата зросла, висока інфляція в країнах ОЕСР призвела до зниження заробітної плати в реальному вираженні, що стало подвійним ударом для працівників.

 

Номінальна погодинна заробітна плата в ЄС зросла на 4,4% у 2022 році

 

Згідно з даними Євростату, у 2022 році середня погодинна заробітна плата в економіці в цілому становила 22,9 євро в ЄС та 25,5 євро в єврозоні. Порівняно з 2021 роком вони зросли на 4,4% в ЄС і на 4,0% в єврозоні. Для країн ЄС за межами єврозони погодинна заробітна плата, виражена в національній валюті, також зросла у всіх країнах. У 2022 році порівняно з 2021 роком погодинна заробітна плата в єврозоні зросла на 2,9% у (переважно) непідприємницькій економіці та на 4,4% у підприємницькій економіці: +3,9% у промисловості, +4,9% у будівництві та +4,5% у сфері послуг. В ЄС погодинна заробітна плата зросла на 3,2% в (переважно) непідприємницькій економіці і на 4,9% в діловій економіці: +4,6% у промисловості, +5,2% у будівництві та +5,0% у сфері послуг. Незважаючи на зростання номінальної заробітної плати, реальна заробітна плата в ЄС знизилася більш ніж на 4%.

 

Зустріч інвесторів щодо захисту прав профспілок

 

Великі інвестори зібралися в Парижі, щоб обговорити, чому і як вони можуть сприяти повазі до свободи об’єднань і колективних переговорів. Захід, організований найбільшою європейською компанією з управління активами Amundi у своєму офісі в Парижі, був організований Глобальною профспілкою UNI та Французьким форумом сталого інвестування (French SIF), в якому взяли участь понад два десятки інвесторів, серед яких багато найбільших європейських гравців. Організатори заходу наголосили на нещодавно опублікованому звіті «Спільне процвітання: аргументи інвесторів на користь свободи об’єднань та колективних переговорів», який пояснює, як створюється вартість, коли працівники реалізують свої трудові права. Ключові концепції дослідження включають в себе впровадження корпоративного підходу до дотримання прав людини, покращення охорони здоров’я та безпеки на робочому місці, а також створення більш різноманітних та інклюзивних робочих місць.

 

Звіт про мобільність робочої сили всередині ЄС

 

Європейська комісія опублікувала щорічний звіт про мобільність робочої сили всередині ЄС за 2022 рік. У звіті визначено тенденції вільного пересування працівників та членів їхніх сімей на основі останніх доступних даних (2021/2020). Незважаючи на пандемію, кількість громадян ЄС працездатного віку, які проживають в іншій державі-члені, залишалася стабільною і становила 10,2 мільйона у 2020 році. Однак кількість осіб, які переїжджали, зменшилася відповідно до обмежень, запроваджених через пандемію. Очікується, що після завершення пандемії ці показники повернуться до рівнів, що існували до Covid.

 

Австрія

 

Нова угода для поштових працівників

 

Після кількох раундів переговорів керівництво та Профспілка працівників пошти та телекомунікацій (GPF) домовилися про підвищення на 10% заробітної плати працівників, на яких поширюється дія колективного договору від 2009 року. Для державних службовців та працівників за спеціальними контрактами підвищення становитиме 9,8%. Підвищення набуде чинності 1 січня 2024 року. У період з липня по грудень 2023 року кожен штатний працівник отримає неоподатковувану надбавку до заробітної плати у розмірі 300 євро на місяць у вигляді чистої виплати, що в сумі складе 1800 євро. З 1 січня 2024 року надбавка для учнів становитиме 10%.

 

Угода в хімічній промисловості

 

Після інтенсивних дискусій у другому раунді переговорів Асоціація австрійської хімічної промисловості (FCIO) та профспілки PROGE і GPA домовилися про нову колективну угоду. З 1 травня 2023 року заробітна плата більшості працівників хімічної промисловості буде підвищена на 9%, плюс додаткова, постійна надбавка у розмірі 48 євро. Мінімальна заробітна плата та заробітна плата учнів зросте на 9,9%. Новий колективний договір набуває чинності з 1 травня 2023 року терміном на 12 місяців.

 

Зарплатна угода в електротехнічній галузі

 

У третьому раунді переговорів в електротехнічній та електронній промисловості сторони уклали новий колективний договір, який набуває чинності з 1 травня. Для приблизно 60 тисяч працівників заробітна плата зросте на 9,9% і становитиме щонайменше 325 євро на місяць. Учні отримають підвищення на 10,5%.

 

Бельгія

 

Працівники сфери догляду за дітьми протестують за підвищення заробітної плати, робочі місця та фінансування

 

Профспілковий альянс за участю CNE, CSC Services Publics, CGSP, SETCA, CGSLB і SLPF координував демонстрацію, щоб висловити занепокоєння станом надання послуг по догляду за дітьми. Протест включав зустріч делегації з міністром у справах дітей та охорони здоров’я Федерації Брюссель-Валлонія з вимогами вирішити давні проблеми нестачі персоналу та нестабільної зайнятості, а також запобігти поширенню приватних, комерційних послуг у цьому секторі. Профспілки підтримали некомерційні постачальники послуг у цьому секторі.

 

Мережа супермаркетів намагається припинити страйк

 

Мережа супермаркетів Delhaize відправила судових виконавців, щоб знову відкрити 19 своїх закритих магазинів, оскільки працівники продовжують страйкувати на знак протесту проти планів компанії передати 128 торгових точок у франчайзинг. Незважаючи на ці зусилля, 46 магазинів все ще залишаються закритими, переважно у Валлонії та Брюсселі. Страйки тривають вже місяць, після того, як 7 березня Delhaize оголосила про намір передати магазини у франчайзинг, що вплинуло на близько 9 тисяч робочих місць. Працівники продовжують виступати проти моделі франчайзингу, побоюючись втрати робочих місць, скорочення заробітної плати, зменшення соціальних виплат і відсутності профспілкового представництва в запропонованих структурах.

 

Болгарія

 

Зростання рівня зайнятості

 

За даними Євростату, у 2022 році 75,7 % населення у віці 20-64 років були працевлаштовані. Це найвищий відсоток з початку відліку часових рядів у 2009 році. У 2009 році рівень зайнятості становив 68,2%, і відтоді він постійно зростає, хоча були невеликі спади у 2020 та 2021 роках, у перші два роки пандемії Covid-19.

 

Хорватія

 

Профспілка розпочала кампанію щодо оплати праці медичних працівників

 

Профспілка працівників охорони здоров’я HSMSS-MT розпочне серію протестів перед медичними установами в рамках своєї кампанії «Ми – це охорона здоров’я!». Профспілка не задоволена односторонніми рішеннями, прийнятими урядом, і вимагає вжиття заходів для вирішення питань щодо оплати праці працівників, зокрема, належного застосування колективного договору, який має забезпечити належний рівень оплати праці для працівників усіх галузей охорони здоров’я.

 

Реальна чиста заробітна плата зросла на 0,9%

 

Середньомісячний чистий заробіток на одну особу, зайняту оплачуваною працею, у лютому 2023 року становив 1106 євро, що є номінальним зростанням на 1,1% і реальним зростанням на 0,9% порівняно з січнем 2023 року. Середньомісячний брутто-заробіток на одну особу в лютому 2023 року склав 1 522 євро, що є номінальним збільшенням на 1,5% і реальним збільшенням на 1,3% в порівнянні з січнем 2023 року. Середньомісячний чистий заробіток за годину в лютому 2023 року був встановлений на рівні 6,81 євро, що на 10,9% вище, ніж в січні 2023 року, і на 11,8% вище в порівнянні з аналогічним місяцем попереднього року. Середньомісячна брутто-погодинна ставка за лютий 2023 року була встановлена на рівні 9,37 євро, що на 11,4% вище, ніж у січні 2023 року, і на 13,4% вище в порівнянні з аналогічним місяцем попереднього року.

 

Кіпр

 

Нове законодавство про оплачувані відпустки

 

Палата представників проголосувала за поправку, яка дозволяє працівникам подавати заяву на оплачувану відпустку з першого місяця роботи. Раніше, щоб отримати право на оплачувану відпустку, працівники повинні були пропрацювати на одного роботодавця щонайменше тринадцять тижнів, що суперечило Директиві ЄС від 1993 року. Поправки також вилучають положення про те, що якщо працівник не відпрацював 13 тижнів на одному роботодавцеві, то накопичена ним відпустка втрачається.

 

Чехія

 

Профспілки мобілізуються проти підвищення пенсійного віку

 

Профспілки приєдналися до загальнонаціональної демонстрації проти підвищення пенсійного віку, яку скликала найбільша профспілка країни OS KOVO. Профспілки стурбовані чутками про те, що уряд може підвищити пенсійний вік з 65 до 68 років. Вони вимагають не лише не допустити підвищення, але й вжити заходів, які дозволять виходити на пенсію раніше, особливо на важких і небезпечних роботах. Конфедерація профспілок CMKOS запустила петицію проти будь-якого підвищення пенсійного віку.

 

Данія

 

Затверджено нову колективну угоду для приватного сектору

 

Члени профспілок схвалили нову колективну угоду, яка забезпечує умови праці для близько 600 тисяч працівників приватного сектору на найближчі роки. Близько 79% членів профспілок, які проголосували, підтримали угоду, досягнуту представниками профспілок та конфедерацій роботодавців під час переговорів на початку цього року. За даними посередницької установи Forligsinstitutionen, явка на голосування склала близько 60%. Всі організації роботодавців проголосували за угоду, що свідчить про її 100% підтримку з боку роботодавців.

 

Естонія

 

Переговори про мінімальну заробітну плату

 

Профспілки та роботодавці попередньо планують досягти угоди наступного місяця, згідно з якою мінімальна заробітна плата цього року зросте більше, ніж зазвичай, і буде встановлена на рівні 60% від середньої заробітної плати протягом чотирьох років. Обговорення мінімальної заробітної плати зазвичай відбувається восени, але соціал-демократи (SDE) підняли це питання під час урядових переговорів минулого місяця. Партія хоче, щоб угода між профспілками та роботодавцями була укладена якнайшвидше, як щодо цьогорічного підвищення, так і щодо плану на наступні чотири роки. Однак Конфедерація профспілок Естонії та Конфедерація роботодавців Естонії скептично ставляться до можливості досягнення угоди про мінімальну заробітну плату на наступний рік наступного місяця.

 

Фінляндія

 

Нова колективна угода в енергетичному секторі

 

Профспілка JHL повідомляє, що в результаті переговорів було укладено дворічну угоду в енергетичному секторі до 31 березня 2025 року. Працівники отримають загальне підвищення на 3,5% з 1 серпня цього року, а також одноразову виплату в розмірі 415 євро з 1 липня. Наступного року загальне підвищення становитиме 2% з 1 червня та 0,5% на місцевому рівні.

 

Колективний договір з організацією роботодавців муніципальної компанії

 

Профспілки уклали угоду про оплату праці з організацією роботодавців Avainta, яка охоплює як муніципальні підприємства, так і приватні компанії, що надають послуги муніципалітетам. Зміни в оплаті праці відображають домовленості, досягнуті минулого року, коли було вирішено, що підвищення заробітної плати у 2023 році буде пов’язане з розвитком технологічного та хімічного секторів промисловості. Відповідно, з 1 червня відбудеться загальне підвищення на 2,2%, а ще 0,4% буде розподілено на місцевому рівні. Також до кінця серпня 2023 року буде здійснена одноразова виплата в розмірі 500 євро для штатних працівників і пропорційна виплата для осіб, які працюють неповний робочий день. Подальше загальне підвищення на 0,7% відбудеться 1 грудня 2023 року, а підвищення зарплат на 2024 рік буде узгоджено до 15 березня 2024 року.

 

Франція

 

Страйк профспілкового персоналу авіакомпаній

 

Профспілка SNPNC-FO, що представляє бортпровідників авіакомпанії Vueling Airlines (VY), запланувала страйк у Франції з 21 по 23 квітня. Страйк спрямований на підтримку підвищення заробітної плати своїм членам. Авіакомпанія скасувала близько 66 рейсів. Профспілка оголосила подальші дати страйків на травень.

 

Роздрібна група надасть 12 днів щорічної спеціальної відпустки

 

Група компаній Carrefour оголосила про запровадження оплачуваної відпустки за відсутності на роботі, що безпосередньо пов’язана з жіночим здоров’ям. Працівниці, які страждають на ендометріоз (в середньому кожна десята жінка), зможуть скористатися 12-денною відпусткою на рік за умови надання відповідних документів. Carrefour також надаватиме 3 дні відпустки у випадку викидня, а також один день відпустки жінкам, які вдаються до медикаментозної репродукції (під час перенесення ембріонів, уточнює компанія). Жодна з цих двох категорій не потребуватиме лікарняного листа.

 

Німеччина

 

Колективний договір для приватної медичної компанії

 

Профспілка Ver.di уклала дворічну угоду для 21 тисяч працівників медичної компанії Helios. Угода передбачає виплату одноразової неоподатковуваної суми в розмірі 2000 євро, а потім два підвищення заробітної плати на 4% (мінімум 150 євро) у липні 2023 року та липні 2024 року з остаточним підвищенням на 1% у листопаді 2024 року. Заробітна плата учнів зросте у вересні 2023 року та вересні 2024 року на 100 євро на місяць. Термін дії колективного договору –4 місяці до 31 грудня 2024 року.

 

Угода про заробітну плату для працівників державного сектору

 

Уряд, місцеві органи влади та профспілки досягли угоди про підвищення заробітної плати для 2,5 мільйона працівників державного сектору країни, запобігши можливості безстрокових страйків. Профспілка Ver.di закликала до значного підвищення зарплат, оскільки країна бореться з високою інфляцією. Серед іншого, угода передбачає неоподатковувані одноразові виплати на загальну суму 3000 євро в кілька етапів: перші 1240 євро будуть виплачені в червні 2023 року, а потім по 220 євро щомісяця з липня по лютий 2024 року. У березні 2024 року щомісячна заробітна плата всіх державних службовців зросте на 200 євро, а потім ще на 5,5%, з мінімальним підвищенням до 340 євро. Угода розрахована на 24 місяці. Компроміс значною мірою ґрунтується на пропозиції арбітрів, які були залучені після того, як переговори зірвалися минулого місяця.

 

Колективні договори підвищують зарплати на 11%

 

Компанії з колективним договором пропонують значно кращі умови праці, ніж аналогічні компанії без колективного договору. Наприклад, штатні працівники компаній без колективного договору працюють в середньому на 54 хвилини довше на тиждень і при цьому заробляють на 11% менше, ніж працівники компаній з колективним договором, які не відрізняються одна від одної за розміром компанії, галуззю економіки, кваліфікацією працівників та станом технічних систем. Таким чином, у часи різкого зростання вартості життя працівники компаній, охоплених колективними договорами, як правило, мають невелику фінансову «подушку безпеки». Це результат нового дослідження Інституту економічних і соціальних наук (WSI) Фонду ім. Ганса Бьоклера, в якому розвиток охоплення колективними договорами в Німеччині розглядається з використанням нових даних репрезентативної панелі установ IAB.

 

Угода в галузі виробництва мінеральної води та безалкогольних напоїв

 

Після кількох попереджувальних страйків профспілка NGG уклала колективну угоду для близько 3500 працівників галузі виробництва мінеральної води та безалкогольних напоїв у Гессені, Рейнланд-Пфальці та Саарланді. З 1 травня заробітна плата зросте на 250 євро. Це відповідає збільшенню на 7,7% для кваліфікованих працівників і до 10,2% для нижчих груп оплати праці. Надбавки за навчання збільшуються на 200 євро в усі роки навчання. З 1 квітня 2024 року заробітна плата зросте ще на 150 євро у всіх групах оплати праці, а надбавка за навчання – ще на 100 євро. Крім того, у травні 2023 року буде виплачена компенсаційна надбавка за інфляцію у розмірі 1500 євро нетто. У травні 2024 року буде виплачена додаткова компенсаційна премія за інфляцію у розмірі 750 євро нетто. Термін дії колективного договору закінчується не раніше 28 лютого 2025 року.

 

Греція

 

Страйк у міністерстві

 

24-годинний страйк, який відбудеться 25 квітня, оголосили працівники міністерства культури і спорту. Рішення про страйк було прийнято Профспілкою працівників міністерства культури і спорту у співпраці з Грецькою федерацією працівників Міністерства культури і спорту (POE-YPPO). Ця мобілізація спрямована проти закону, що змінює статус п'яти великих музеїв з державних на приватні. Музеї продовжуватимуть отримувати державне фінансування, але також будуть самостійно відповідати за збір коштів та проведення інформаційно-просвітницьких кампаній.

 

Водії автобусів страйкують після аварії

 

Водії автобусів і тролейбусів в Афінах 3 квітня протягом п’яти годин не виходили на роботу і проводили мітинг біля штаб-квартири Організації залізниць (OSY) на знак протесту проти прогалин у безпеці національної залізничної системи. На думку профспілки водіїв автобусів, вкрай важливо забезпечити безпечний громадський транспорт для пасажирів і персоналу шляхом оновлення автопарку та виконання колективного договору.

 

Угорщина

 

Середній валовий заробіток збільшився на 0,8%

 

У лютому 2023 року середній валовий заробіток штатних працівників становив 531200 форинтів (1 425 євро), а середній чистий заробіток з урахуванням податкових пільг досяг 366400 форинтів (983 євро). Середній валовий заробіток зріс на 0,8%, а середній чистий заробіток був на 1,2% вищим, ніж роком раніше. На зміну середньої заробітної плати суттєво вплинула виплата «надбавки за вислугу років» (так званих «грошей на вогнепальну зброю») військовослужбовцям та працівникам правоохоронних органів у розмірі шестимісячної заробітної плати в лютому минулого року. Без цього ефекту зростання середньої брутто-зарплати та середньої нетто-зарплати було б вищим на 14,8 та 15,2 відсоткових пункти, відповідно.

 

Ісландія

 

Колективний договір для державних службовців

 

Членські організації профспілки державних і муніципальних службовців BSRB досягли угоди про підвищення заробітної плати та пільг для державних службовців держави та міста Рейк’явік. Це короткострокові контракти, дійсні протягом дванадцяти місяців з 1 квітня 2023 року. Потім контракти були представлені секціям і винесені на голосування. Переважною більшістю голосів усі секції схвалили контракти.

 

Ірландія

 

Працівники швидкої допомоги голосують за страйк

 

Профспілка SIPTU провела голосування серед працівників швидкої допомоги щодо страйку у відповідь на неспроможність Виконавчої служби охорони здоров’я реалізувати план реструктуризації системи надання послуг та оплати праці. Профспілка брала участь у переговорах з Національною службою швидкої допомоги протягом декількох місяців, узгоджуючи пропозицію, яка передбачала нові посадові інструкції, рівні оплати праці та підвищення кваліфікації персоналу. SIPTU оскаржує аргумент про те, що зміни рівня обслуговування можуть бути досягнуті, але, очевидно, не можуть бути досягнуті покращення оплати та умов праці працівників. Голосування тривало до 4 травня.

 

Італія

 

Профспілки закликають до загальнонаціональних залізничних страйків

 

Профспілки Filt-Cgil, Fit-Cisl, Uiltrasporti, Ugl Ferrovieri, Slm Fast Confsal та Orsa Ferrovie закликали до загальнонаціонального залізничного страйку працівників Trenitalia 14 квітня. За словами профспілок, страйк відбувається на знак протесту проти «погіршення» умов праці залізничників, а також прибиральників і підрядників громадського харчування. Профспілки також закликали до «серйозної конфронтації» для вирішення «критичних питань», з якими стикаються працівники Trenitalia. Профспілки також закликали до загальнонаціонального страйку на залізничному транспорті 1 травня з вимогою скорочення робочого часу і підвищення заробітної плати відповідно до зростання вартості життя.

 

Конфедерації мобілізуються через зарплати, робочі місця та громадські послуги

 

Три профспілкові конфедерації – Cgil, Cisl і Uil – планують великі мобілізації в травні, щоб надіслати чіткий сигнал уряду і роботодавцям про необхідність термінових дій для підвищення заробітної плати працівникам і зміни економічної та соціальної політики. Основні вимоги профспілок включають захист зарплат і пенсій від інфляції як у державному, так і в приватному секторах, більш справедливе оподаткування, збільшення фінансування соціальної сфери та охорони здоров’я, заходи з охорони здоров’я та безпеки праці, реформу соціального забезпечення та інвестиції для вирішення проблем зеленого та цифрового переходу.

 

Латвія

 

План підвищення зарплат після страйку вчителів

 

Інтенсивний триденний страйк освітян, очолюваний Профспілкою працівників освіти і науки Латвії (LIZDA), змусив коаліційний уряд підвищити їм заробітну плату. LIZDA організувала великий марш протесту в столиці Латвії Ризі 24 квітня і оголосила триденний страйк до 27 квітня. Уряд схвалив поправки, запропоновані міністерством освіти і науки, виділивши додаткову суму на підвищення заробітної плати вчителям, щоб задовольнити вимоги страйкуючих вчителів. Однак, на думку LIZDA, рішення про виділення додаткового фінансування на підвищення заробітної плати вчителів не повністю задовольнило вимоги профспілки, висунуті під час нещодавнього страйку.

 

Ліхтенштейн

 

Задовільний раунд переговорів із заробітної плати

 

Профспілка LANV веде переговори з Економічною палатою щодо укладення угод про заробітну плату для 18 секторів під час щорічних раундів переговорів, які відбуваються восени. На 2023 рік профспілка домовилася про загальне підвищення заробітної плати з 15 секторами. У двох інших секторах заробітна плата зросте на 3%. Мінімальна заробітна плата зросте від 3% до 10% у дванадцяти секторах. У трьох секторах буде скорочено тижневу тривалість робочого часу, що призведе до підвищення погодинної заробітної плати. У двох інших секторах працівники у віці 50 років і старше можуть розраховувати на п’ять тижнів відпустки.

 

Литва

 

Профспілка підтримує план податкової реформи

 

Конфедерація профспілок Литви підтримує пропозицію уряду щодо агрегування доходів як позитивний прорив, але їй не вистачає зниження податкового навантаження, передбаченого планом податкової реформи для осіб з найнижчими та середніми доходами. Єдине занепокоєння викликає зниження 32% ставки прибуткового податку до 25% для людей, які заробляють понад 60 середніх заробітних плат на рік. Конфедерація профспілок Литви пропонує, щоб трудові договори з річним доходом до 35 тисяч євро обкладалися нижчим податком на доходи фізичних осіб у розмірі 15%.

 

Люксембург

 

Профспілки критикують вантажну авіакомпанію

 

Профспілкові конфедерації OGBL і LCGB спільно виступили з різкою критикою вантажної авіакомпанії Cargolux. Її небажання прийняти рішення Національної погоджувальної ради (ONC) є «новинкою в Люксембурзі», йдеться у спільній заяві профспілок, опублікованій 26 квітня. Cargolux фундаментально атакує модель соціального діалогу. OGBL і LCGB звернулися до арбітражної комісії після того, як переговори з Cargolux не досягли успіху: «Після 15 раундів переговорів щодо нового колективного договору для більш ніж 1800 працівників Cargolux, які тривали протягом десяти місяців, керівництво Cargolux продовжує відкидати будь-яке підвищення заробітної плати або стійке поліпшення умов праці та адекватну гарантію зайнятості».

 

Мальта

 

Страйкують медсестри

 

Через десять днів після початку загальнонаціонального страйку Профспілка акушерок і медсестер вирішила посилити директиви для місцевих медичних центрів і Головної лікарні Гозо. Директиви були надіслані понад 4000 медсестрам і акушеркам, в основному вони стосуються галузевої угоди, пов’язаної з впровадженням EVS, атестаційних звітів і роботизованої видачі ліків. За словами профспілки, «міністерство охорони здоров’я досі не доклало жодних зусиль, щоб представити галузеву угоду, яка б вирішила проблему нестачі персоналу, і наполягало на тому, що уряд не має достатньо грошей на медсестер і акушерок».

 

Нідерланди

 

Страйки в розподільчих центрах мережі супермаркетів

 

Працівники розподільчих центрів мережі супермаркетів Albert Heijn (AH) оголосили страйк через низьку заробітну плату, що може призвести до порожніх полиць супермаркетів. Працівники трьох розподільчих центрів та штаб-квартири AH поклали інструменти 23 квітня після відмови супермаркету погодитися на підвищення заробітної плати на 14,3% та додаткові чисті 100 євро на місяць. Albert Heijn не готовий йти далі 6% і ще 2% з січня. Профспілка FNV також хоче, щоб новим працівникам платили подвійну зарплату по неділях, тоді як AH хоче вдвічі зменшити недільну премію.

 

Члени профспілки погоджуються з колективним договором для банку

 

Співробітники ING отримали новий колективний договір. Протягом останніх тижнів члени профспілки FNV проголосували за остаточну пропозицію більшістю в 55% голосів. Всі співробітники банку ING отримають підвищення заробітної плати в межах від 14% для найнижчої тарифної сітки до щонайменше 4% для найвищої. Цей результат був досягнутий після того, як працівники банку протягом декількох місяців проводили кампанію і навіть вперше в історії ING оголосили страйк на початку квітня. Після страйку керівництво ING виступило з покращеною остаточною пропозицією. Банк запропонував 2-річний колективний договір з 1 січня 2023 року з підвищенням заробітної плати на 400 євро з 1 липня для всіх зарплат до 85 тисяч євро і 320 євро для тих, хто заробляє більше, з мінімальним підвищенням на 4%. З 1 липня 2024 року буде додано ще 3%. Також з 1 липня 2023 року буде здійснена одноразова виплата в розмірі 2000 євро, і буде підвищена надбавка за роботу вдома.

 

Нова угода для працівників лікарень

 

Понад 75% членів FNV в лікарнях і реабілітаційних центрах проголосували за новий колективний договір для лікарень. Колективний договір набуває чинності 1 лютого 2023 року і розрахований на два роки. Заробітна плата зросте в середньому на 15% протягом терміну дії колективного договору. Крім того, були досягнуті домовленості про зменшення навантаження, поліпшення балансу між роботою та особистим життям і надання пріоритету постійному персоналу при заповненні змін і списків. FNV очікує, що це підвищить привабливість для персоналу продовжувати роботу в секторі та залучить нових співробітників, у тому числі молодь. Колективний договір для лікарень поширюється на понад 200 тисяч медичних працівників у лікарнях і реабілітаційних центрах.

 

Страйки припинилися після укладення угоди щодо регіонального транспорту

 

Профспілки FNV і CNV досягли колективної угоди з організаціями роботодавців, яка може покласти край тривалому конфлікту у сфері регіонального транспорту. З осені минулого року відбулася серія страйків на громадському транспорті, оскільки профспілки та роботодавці не могли дійти згоди щодо заробітної плати, трудових договорів та навантаження на працівників після того, як 31 грудня 2022 року закінчився термін дії попередньої колективної трудової угоди. Через сім місяців після перших страйків, що відбулися у вересні минулого року, профспілки оголосили, що нова угода нарешті була узгоджена. Якщо члени профспілки погодяться з угодою, це означатиме, що робоче навантаження буде зменшено, а заробітна плата зросте на 15% протягом наступних 27 місяців. Крім того, буде здійснена одноразова виплата в розмірі 1000 євро. Ця угода поклала край багатомісячним протестам водіїв. Регіональна транспортна колективна угода охоплює близько 13 тисяч працівників.

 

Норвегія

 

Нова колективна угода для працівників приватного сектору

 

Після страйку профспілки, охоплені основною угодою приватного сектору з організацією роботодавців NHO, домовилися про підвищення погодинної оплати праці на 7,5 норвезьких крон (0,65 євро) для всіх працівників плюс додаткові 3 норвезькі крони (0,25 євро) для низькооплачуваних працівників. До низькооплачуваних працівників у колективних договорах відносяться працівники, середня заробітна плата яких становить 90% від середньої заробітної плати в галузі. Для працівників, чия заробітна плата нижча за 90% від середньої по галузі і де немає локальних переговорів, додаткове підвищення становитиме 4 норвезькі крони (0,35 євро). За даними профспілкової конфедерації LO, це одна з найкращих пропозицій за останні 20 років.

 

Польща

 

Заробітна плата зросте на 11,7%

 

Середньомісячна заробітна плата брутто у 2022 році становила 6 346,15 злотих (1386 євро). У порівнянні з попереднім роком вона номінально зросла на 11,7%. Це зростання було вищим, ніж у 2021 році порівняно з 2020 роком, коли воно становило 8,7%. У державному секторі заробітна плата була на 10,2% вищою за загальну середньомісячну брутто-заробітну плату, тоді як у приватному секторі вона була на 2,6% нижчою. Середньомісячна заробітна плата зросла в усіх секторах порівняно з аналогічним періодом попереднього року. Найбільше номінальне зростання було зафіксоване в транспорті та складському господарстві (на 23,6%) і добувній промисловості (на 22,3%), а найменше – в освіті (на 5,9%).

 

Португалія

 

Об’єднані у профспілку працівники адміністративного кордону страйкують

 

Об’єднаний у профспілку адміністративний персонал Служби у справах іноземців та прикордонників (SEF) оголосив загальнонаціональний страйк 5 і 6 квітня. До страйку приєдналися інспектори SEF, які є членами профспілки. Акція є ескалацією триваючої суперечки щодо підвищення заробітної плати. На кону інтеграція працівників SEF до судової поліції PJ, Інституту реєстрів і нотаріату (IRN) та APMA, Португальського агентства з питань міграції та притулку, яке перебирає на себе функції SEF з обробки імміграційних заяв.

 

Румунія

 

Новий колективний договір для дорожніх робітників

 

Дорожнє будівництво RADJP уклало новий колективний договір після переговорів, що тривали майже два місяці. Згідно з новим договором, працівники з досвідом роботи понад 5 років отримають додаткові 2 вихідних дні. Крім того, працівники, які працюють у важких, небезпечних або шкідливих умовах, отримають додаткову 3-денну відпустку. Роботодавець також надаватиме своїм працівникам щомісячні талони на харчування.

 

Жінки отримують майже на 500 євро менше, ніж чоловіки

 

Національний профспілковий блок виявив, що річна заробітна плата жінок в середньому на 468 євро нижча, ніж у їхніх колег-чоловіків з тієї ж компанії, на тій же посаді і з тим же стажем. У більш широкому масштабі розрив в оплаті праці між чоловіками та жінками становить 12,7%. Тому профспілка вимагає якнайшвидшої імплементації європейської Директиви про прозорість оплати праці, яка була прийнята наприкінці квітня і ключовою метою якої є подолання гендерного розриву в оплаті праці.

 

Сербія

 

Зарплати зросли на 16%

 

За даними Статистичного управління, середня заробітна плата брутто, розрахована за лютий 2023 року, склала 112212 динарів (957 євро), а середня заробітна плата нетто – 81359 динарів (694 євро). Зростання брутто-заробітної плати в період січень-лютий 2023 року в порівнянні з аналогічним періодом минулого року склало 16% в номінальному вираженні і 0,1% в реальному вираженні.

 

Словаччина

 

Номінальна заробітна плата зростає до 22%, але реальна заробітна плата падає

 

Середньомісячна номінальна заробітна плата в лютому 2023 року зросла в річному обчисленні у всіх десяти секторах економіки. Найменше, на 8,7%, вона зросла в секторі з найвищими зарплатами – в інформаційно-комунікаційній сфері (2322 євро), а найбільше – в секторі розміщення – на 22% (1002 євро). Заробітна плата зросла більш ніж на 15% в секторах з найнижчим рівнем оплати праці – у сфері громадського харчування (683 євро) і в будівництві (928 євро). В інших секторах заробітна плата зросла від 10,3% до 14,3%. Однак високі темпи зростання споживчих цін призвели до падіння реальної заробітної плати в більшості галузей у річному обчисленні. Найбільше вона впала в секторі інформації та зв’язку – на 5,8%, у промисловості – на 4,4% та у секторі окремих ринкових послуг – на 3%. Реальна заробітна плата зросла лише в трьох секторах: на 5,7% у сфері розміщення, до одного відсотка – у сфері громадського харчування та напоїв, а також у будівництві.

 

Словенія

 

Заробітки на 10,7% вище, ніж у 2022 році

 

Середній валовий заробіток за лютий 2023 року склав 2132,58 євро. Він був нижчим, ніж заробіток за січень 2023 року (в номінальному вираженні на 0,6%, а в реальному – на 1,3%), і вищим, ніж заробіток за лютий 2022 року (в номінальному вираженні на 10,7%, а в реальному – на 1,3%). Середній чистий прибуток склав 1391,65 євро. Порівняно з доходами за січень, вони були нижчими в номінальному вираженні на 0,5% і в реальному вираженні на 1,2%.

 

Іспанія

 

Заклик до демонстрації за підвищення заробітної плати

 

Профспілка UGT закликала працівників взяти участь у першотравневих демонстраціях з вимогою підвищення заробітної плати та зниження цін. Ціни все ще дуже високі, а купівельна спроможність сімей продовжує знижуватися. Заробітна плата, узгоджена в колективних договорах, майже на 2 відсоткових пункти нижче середньої інфляції на 2023 рік. Таким чином, якщо роботодавці продовжать зволікати з укладенням нової Угоди про зайнятість та колективні переговори на 2023 рік, профспілки розпочнуть процес мобілізації та страйків за ті колективні договори, які ще не укладені.

 

Правники оголосили страйк

 

Близько 8 тисяч суддів і прокурорів вимагають підвищення заробітної плати і страйкуватимуть доти, доки їхні вимоги не будуть задоволені. П’ять професійних асоціацій суддів і прокурорів оголосили про початок страйку з 16 травня. Професійні асоціації об’єднали зусилля, щоб чинити тиск на уряд з метою укладення угоди про оплату праці. Загроза нових страйків виникла після того, як адвокати та державні службовці протестували за підвищення зарплат, і їхні вимоги були задоволені на початку цього року.

 

Швейна та текстильна група обговорила з профспілками свій перший план рівності

 

Швейна та текстильна група Inditex обговорила з профспілками свій перший план забезпечення рівності. План включає близько сотні заходів, спрямованих на забезпечення рівних можливостей при прийомі на роботу та розвитку кар’єри. Зокрема, він включає заходи щодо забезпечення балансу між роботою та особистим життям, протоколи виявлення домагань та втручання, а також захист працівниць, які стали жертвами гендерного насильства. Група Inditex підписала цей знаковий глобальний план забезпечення рівності з профспілками CCOO та UGT. Починаючи з 13 квітня 2023 року, цей чотирирічний план є частиною юридичного зобов’язання компанії вести переговори щодо планів забезпечення рівності.

 

Швеція

 

Реальна заробітна плата знизилася на 6,5%

 

За даними Інституту посередництва, у лютому 2023 року заробітна плата зросла на 2,9%, тоді як висока інфляція призвела до зниження реальної заробітної плати на 6,5%. Темпи зростання заробітної плати стабільно тримаються приблизно на одному рівні з весни минулого року. Заробітні плати, які узгоджуються централізовано, зросли приблизно на 2% порівняно з попереднім роком і продовжують зростати такими ж темпами протягом березня. Але станом на квітень у кількох галузях промисловості в колективних договорах було узгоджено нові вищі ставки заробітної плати. Нові угоди в промисловості мають нормативний вплив, і очікується, що узгоджене підвищення заробітної плати приблизно на 4% в декількох галузях вплине на майбутню динаміку заробітної плати як в приватному, так і в державному секторах. Рівень інфляції в лютому склав 9,4%. Таким чином, середня реальна заробітна плата впала на 6,5% порівняно з попереднім роком.

 

Профспілки вимагають укладення колективного договору в Spotify

 

Три провідні профспілки «білих комірців» надіслали офіційний запит до музичного стрімінгового сервісу Spotify із закликом розпочати переговори про укладення колективного договору. Інженери Швеції, Unionen та Akavia надіслали запит до Spotify 12 квітня, попросивши компанію укласти перший колективний договір «якнайшвидше». Відповідно до закону про спільне визначення на робочому місці, компанії за законом зобов’язані розпочати переговори про укладення колективного договору якомога швидше після отримання запиту. Профспілки заявили, що угода стосуватиметься лише працівників компанії у Швеції.

 

Угода про оплату праці в промисловості

 

Галузеві профспілки та роботодавці домовилися про нові колективні угоди на два роки. Вони передбачають підвищення заробітної плати на 4,1% у перший рік і на 3,3% у другий рік. Крім того, в перший рік передбачені інвестиції в мінімальну заробітну плату, а в другий рік – інвестиції в низькооплачувані галузі для локальних профспілок. Правління конфедерації профспілок LO рекомендувало галузевій конфедерації підтримати ці вимоги. Це найвищий темп підвищення заробітної плати за рік, якого профспілки досягли за весь час свого існування. LO погоджується об’єднати зусилля, щоб досягти такого рівня в усіх галузевих угодах.

 

Швейцарія

 

Профспілка відхилила пропозицію про довший робочий день

 

Асоціація роботодавців Швейцарії хоче вирішити проблему нестачі робочої сили за допомогою збільшення тривалості робочого дня та інших стимулів для залучення людей на ринок праці. Близько 120 тисяч робочих місць у Швейцарії наразі залишаються незаповненими через брак кваліфікованих працівників. За даними асоціації роботодавців, ця цифра може зрости до півмільйона до 2030 року. Вона додала, що ситуація погіршується тим, що люди працюють менше годин через бум неповної зайнятості та різних форм відпусток. Конфедерація профспілок Швейцарії відкинула ідею працювати більше. Вона заявила, що умови праці та організація робочого середовища потребують покращення, щоб поєднати кар’єру та смію, а також щоб люди не працювали так важко, що хворіють на роботі. Профспілки також заявили про необхідність підвищення заробітної плати, особливо для тих, хто має учнівську кваліфікацію.

 

Туреччина

 

Журналісти розпочнуть страйк, якщо їхні вимоги не будуть виконані

 

Журналісти турецького інформаційного агентства Reuters вирішили оголосити страйк 10 травня, оскільки колективні переговори зайшли в глухий кут. Незважаючи на численні раунди переговорів, керівництво компанії відмовилося запропонувати підвищення заробітної плати більш ніж на 25%, хоча офіційний показник інфляції за березень склав 50,51%, а незалежна дослідницька група оцінює інфляцію на рівні 112,51%. Щоб чинити тиск на компанію, наприкінці квітня журналісти інформаційного агентства в Туреччині та члени Спілки журналістів Туреччини (TGS) зібралися перед турецьким офісом Reuters у Стамбулі.

 

Великобританія

 

Заклик до визнання профспілки в компанії онлайн-ритейлу

 

Працівники Amazon у Ковентрі вимагають визнання профспілки після багатомісячних страйків через зарплату. Профспілка GMB оголосила, що більше половини працівників заводу в Ковентрі є членами профспілки, що відповідає порогу обов’язкового визнання профспілки. Цей крок дасть працівникам право на колективні переговори щодо заробітної плати та умов праці. GMB проводила кампанію за те, щоб Amazon покращив оплату та умови праці для працівників усієї компанії, і цей останній крок знаменує собою значний крок вперед у кампанії. Профспілка закликала Amazon сісти за стіл переговорів і обговорити питання оплати праці з GMB після тижнів кампанії і 14 днів страйків на заводі в Ковентрі.

 

Королівська пошта і профспілка досягли домовленості щодо заробітної плати

 

Royal Mail та Профспілка працівників звязку (CWU) досягли запропонованої угоди щодо умов оплати праці та зайнятості, яка буде розглянута виконавчим комітетом профспілки перед тим, як за неї проголосують члени профспілки. Понад 110 тисяч поштових працівників Royal Mail, що належить компанії International Distributions Services (IDSI.L), провели кілька загальнонаціональних страйків у 2022 році, приєднавшись до працівників низки секторів – від вчителів до медсестер і залізничників – з вимогою підвищити заробітну плату, щоб впоратися зі зростаючою інфляцією і тиском на рівень життя.

 

Страйк у сфері громадського обслуговування

 

Члени UNISON в Агентстві з охорони навколишнього середовища провели страйк 14-17 квітня, оскільки роботодавці не відреагували на заклики до переговорів про покращення умов оплати праці. Після останнього дня страйку 31 березня працівники охорони здоров’я в Північній Ірландії припинили подальші дії в очікуванні відновлення переговорів про оплату праці. Ця ситуація відрізняється від суперечки про оплату праці в Англії, де профспілки очікують відповіді на свої консультації з членами профспілки щодо переглянутої пропозиції про заробітну плату. Однак молодші лікарі в Англії, які є членами профспілки BMA, і на яких поширюється дія окремої угоди, продовжували страйкувати у квітні. Останній етап цілеспрямованого страйку в центральних органах влади профспілки PCS розпочався 3 квітня з пікетування паспортних столів, Британської бібліотеки, Урядових цифрових служб у Лондоні та Агентства з охорони здоров’я тварин і рослин у Карлайлі.

Департамент міжнародних зв’язків ФПУ