52918643707 48bfd7cb95 c1

15-й Конгрес Європейської конфедерації профспілок (ЄКП) відкрився 23 травня у  Берліні (Німеччина).

У заході беруть участь близько 600 профспілкових делегатів, серед яких генеральні секретарі та/або президенти 93 національних профоб’єднань з 41 європейської країни, представники 10 європейських галузевих профспілкових федерацій, а також запрошені високі гості.

З вітальними промовами на відкритті Конгресу до його учасників звернулися Президент Об'єднання профспілок Німеччини Ясмін Фахімі, Мер Берліну Кай Вегнер, Федеральний канцлер Німеччини Олаф Шольц.

Перед делегатами та гостями Конгресу виступив Голова ФПУ Григорій Осовий.

Шановний пане канцлере, шановні делегати та гості!

Нинішній Конгрес є знаковою подією не лише для європейського, але  й для міжнародного  профспілкового руху.

Адже Європейська конфедерація профспілок йде в авангарді боротьби за права та інтереси працівників в усьому світі.

Прийміть щирі вітання з нагоди цього чудового Ювілею!

Ми пишаємося тим, що стали  членською організацією ЄКП. Здійснилося давнє прагнення наших спілчан, яке виборювалися на майданах, увійти до єдиної європейської родини.

Однак і сьогодні українцям доводиться  проходити через жахливі випробування війною, платити надвисоку ціну, віддаючи життя кращих своїх синів і дочок за свободу, незалежність і європейські цінності.

Брутальна війна російської федерації проти України стала найбільш масштабною після Другої світової війни і призвела до колосальних руйнувань, безробіття, інфляції, міграції,  кризи вартості життя. Остання не обійшла і Європу

Немає і не може бути прощення агресору за цілеспрямовані обстріли й бомбардування житлових будинків, лікарень, шкіл, церков, гуманітарних коридорів, об’єктів критичної інфраструктури. Людство ніколи не забуде трагедій  у Бучі, Ізюмі, Маріуполі, які продемонстрували звіряче обличчя агресора.

Однак війна не зламала волю українського народу до свободи. Україна має найбільшу глобальну підтримку у своїй історії — в  антиросійську коаліцію увійшли держави з усіх континентів, кожна країна Європейського союзу . Адже українці захищають не лише свою незалежність, а й безпечне майбутнє всієї Європи та світовий порядок !

Тому відкриття Україні шляху до членства в ЄС — це справедлива відповідь українському народу.  Створення Офісу з підтримки адаптації українського законодавства до acquis (аквіс)  ЄС безумовно прискорить  впровадженню європейських стандартів.

Ми також  високо цінуємо включення до Програми дій Європейської конфедерації профспілок заходів щодо допомоги українським профспілкам у проведенні внутрішніх реформ,   трудовому і  соціальному законодавстві.

Ми вдячні Генеральному секретарю Естер Лінч за підтримку нашої ініціативи з проведення профспілкової «Конференції друзів України»  з питань миру та євроінтеграції. Пропоную провести її в Києві.

Зараз європейські держави визначаються, хто і  як буде допомагати у відбудові України. Створено Європейський альянс по відновленню міст і регіонів України.  Україна повинна стати, завдяки спільним зусиллям, країною з конкурентною ринковою соціальною економікою, «зеленими» робочими місцями і гідною працею та  умовами життя.

Важливо, щоб українські мігранти в країнах перебування, отримавши нові професійні навички, змогли після повернення застосувати їх на Батьківщині.

Маю також приємне доручення від членських організацій ФПУ та майже трьох мільйонів членів профспілок, які  на своїх робочих місцях  в Україні  наближають  Перемогу,  передати слова вдячності ЄКП, усім національним профцентрам за  допомогу і солідарну підтримку в цей важкий час .

Попереду  - втілення в життя Берлінського маніфесту і Програми дій ЄКП, як відповідь на виклики, що стоять перед профспілковим рухом. Спільна боротьба за новий Соціальний договір.

І хоч війна ще продовжується, ми впевненні що буде реалізована формула миру, запропонована  Президентом України Володимиром Зеленським, і зовсім скоро  прийде мир, який ми разом відзначимо в Києві, столиці звільненої України, повноправного члена Європейського Союзу

З  СОЛІДАРНІСТЮ І ПОВАГОЮ ДО ВАС  ФЕДЕРАЦІЯ ПРОФСПІЛОК УКРАЇНИ

52919610315 b0f215af47 c