52925347313 d0471869fc c 

Василь Шилов, керівник Департаменту міжнародних зв’язків ФПУ з Берліну:

 

Хоча ЄС прийняв Директиву про рівну оплату праці в 1975 році, все ще існує 13% розрив у гендерній оплаті праці в ЄС, розрив між принципом і практикою.

Профспілки за заявили, що вони будуть боротися за допомогою Президента Європейської Комісії  Урсули фон дер Ляєн за реалізацію нової  Директиви ЄС про прозорість оплати.

Сьогодні в конгрес-холі пройшов  енергійний паралельний захід Жіночого комітету , який підтвердив, що ЄКП «стоїть на місці" в питаннях гендерної рівності.

В Декларації ЄКП від липня 1975 року з нагоди Міжнародного жіночого року сказано «Профспілкова та жіноча боротьба "повинна бути спрямована на усунення глибоко вкорінених економічних, соціальних і культурних причин, які створили ситуацію неприйнятної нерівності для жінок, і зокрема для жінок-працівниць".

Конкретні причини цієї нерівності вивчалися з моменту створення 16 червня 1973 року "Консультативного комітету з питань жінок-працівниць" ЄКП: професійна орієнтація, умови праці, робочий час, дискримінація та нерівність в оплаті праці.

Боротьба за рівне ставлення на робочому місці здійснювалась за допомогою європейських директив. Але оскільки нерівність зберігається, її необхідно буде доповнити стратегіями рівних можливостей, позитивних дій та гендерного мейнстримінгу.

Підпишіться, щоб зупинити жорстку економію

Нещодавно запущена петиція про зупинення жорсткої економії. Вона запущена в той самий день, коли Європейська комісія виклала фіскальні рекомендації для країн-членів, які вимагатимуть значних скорочень.

Комісія заявила, що скорочення необхідні для боротьби з інфляцією - хоча вона була викликана мегаприбутками корпорацій. 

ЄКП не просто виступає  проти жорсткої економії, вона пропонуємо позитивну альтернативу - інвестиції в якісні "зелені" робочі місця, необхідні для справедливого переходу до "зеленої" економіки та високоякісних громадських послуг.

Потрібно гарантувати, що ЄС буде ставити людей і планету вище довільних обмежень.

Профспілкова діяльність не є злочином

В Тунісі членів Загальної профспілки Тунісу (UGTT), які виступають проти заходів жорсткої економії, які змушують бідних платити за помилки багатих, заарештовують і звільняють з роботи, за ними шпигують.

Генеральний секретар ЄКП на власному досвіді відчула авторитарну тактику, що використовується проти профспілкових активістів у Тунісі, коли їй наказалипокинути країну протягом 24 годин, в противному випадку їй загрожувала  в’язниця.  Її "злочин" - виступ на демонстрації UGTT.

І це лише верхівка айсберга в переслідуванні профспілок на державному рівні, про яке делегати дізналися з виступу від Генерального секретаря UGTT Нуреддіна Таббубі.

Делегати Конгресу  послали владі Тунісу гучний і чіткий сигнал: профспілкова діяльність не є злочином

Міжнародна солідарність

Найбільш пам'ятними моментами стали овації, якими стоячі зустріли зворушливі виступи керівників делегацій з України.

Як справедливо заявила генеральний секретар ОНП Ясмін Фахімі, справжня солідарність вимагає дій.

І саме тому було важливо побачити відео, яке продемонструвало практичну солідарність, яку профспілки надали нашим сестрам і братам в Україні, що включала в себе доставку всього, від одягу до дитячого харчування, а також тисячі євро.

Надзвичайні резолюції

Відповідно до Регламенту Конгресу, Керівний комітет провів сьогодні вранці засідання (четвер, 25 травня 2023 року) та проаналізував проекти надзвичайних резолюцій, поданих на розгляд Конгресу.

Керівний комітет вирішив подати на розгляд Конгресу з рекомендацією прийняти низку надзвичайних резолюцій, зокрема

«Відновлення та реконструкція України» (подана ЛО-Н, ФПУ, КВПУ).

Ці надзвичайні резолюції будуть обговорені та проголосовані завтра (п'ятниця, 26 травня) вранці, відповідно до прийнятого порядку денного Конгресу.

Виступ Президента Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн на Конгресі ЄКП

"Настав час, коли робота повинна оплачуватися. І робота повинна оплачуватися для всіх: як для чоловіків, так і для жінок. Немає жодного аргументу, чому за однакову роботу жінка повинна отримувати меншу зарплату, ніж чоловік. Жодного аргументу, жодного. Саме тому ми зараз маємо Директиву про прозорість оплати праці. Це базовий принцип рівності, він нарешті закріплений у законі. Рівна праця заслуговує на рівну оплату",  - заявила Президент Єврокомісії, виступаючі на конгресі, більша половина делегатів якого це жінки.   

 Генеральний секретар ЄКП Естер Лінч в зв’язку з цим закликала до повного та швидкого впровадження на національному рівні Директиви про прозорість оплати праці. За словами Естер Лінч: "Жінки-працівниці занадто довго чекали на те, щоб обіцянка рівної оплати праці стала реальністю. Для цього ми повинні забезпечити, щоб усі частини пазлу рівної оплати праці були зібрані разом. Це означає сильне законодавство, а також сильні профспілки, які можуть впроваджувати його на робочих місцях". Як показує постійний гендерний розрив в оплаті праці в Європі, одне без іншого не має сенсу. "Разом з Президентом Комісії ми надіслали потужний сигнал про те, що з нерівною оплатою праці потрібно покінчити".

Директива включає заборону на положення про таємницю оплати праці, які дозволяли зберігати нерівну оплату праці, а також заходи, що розширюють можливості профспілок боротися з дискримінацією в оплаті праці шляхом укладення колективних договорів з роботодавцями.

Аналіз, проведений дослідницьким центром ЄКП, Європейським інститутом профспілок, показав, що якщо гендерний розрив в оплаті праці залишиться на нинішньому рівні, то щороку це коштуватиме жінкам більше, ніж чоловікам:

- кожен рік без дій коштуватиме жінкам в середньому 4,256 євро недоотриманої заробітної плати;

- жінки втратять від 1 872 до 36 334 євро, якщо уряди чекатимуть до 2026 року, щоб імплементувати директиву;

- жінки в Австрії, Данії та Німеччині втратять найбільше, якщо гендерний розрив в оплаті праці збережеться

На полях Конгресу

Сьогодні відбулися зустрічі Голови ФПУ та членів делегації  з делегацією  на чолі з недавно обраним Генеральним секретарем Загальної конфедерації праці Франції (CGT) Софі Бінє, виконуючим обов’язки Генерального секретаря МКП Люком Тріангелом. Йшлося про продовження надання Україні гуманітарної допомоги,  допомоги українським профспілкам, візиту до України місії МКП-ЄКП наприкінці вересня.  Голова ФПУ висловив щиру подяку за надану підтримку, разом з тим він зазначив, що Україну все ще чекають важкі часи, і в цих умовах , а також у зв’язку зі вступом до ЄКП, ФПУ доведеться перебудовувати свою структуру та діяльність, щоб відповідати новим вимогам, зокрема, пов’язаним з членством в ЄКП. Піднімалося також питання щодо привернення уваги членів Генеральної ради МКП, яка відбудеться в Женеві,  до участі делегації країни агресора -  росії на засіданні Міжнародної конференції праці. Голова ФПУ закликав до бойкоту працівниками  виступів представників профспілок  в першу чергу ФНПР та Білорусі.  Члени української делегації також зустрілися  представниками Європарламенту -Габріелою Бішофф, яка обіймає посаду заступниці голови групи S&D під керівництвом голови Іратксе Гарсії та  з Агнес Йонгеріус, депутатом Європарламенту з питань зайнятості та соціальних питань. Під час зустрічі євро- парламентарі  були поінформовані про ситуацію в Україні, необхідності включення в угоди з зарубіжними компаніями, які будуть брати участь у  відбудові України соціального параграфу.

Відбулося також обговорення з бельгійськими та польськими профспілками  проведення в липні у Варшаві семінару з питань євроінтеграції та   зміцнення потенціалу профспілок.

 

26 травня 2023 року