9b788a8 11388019 800x450

Новини європейських профспілок працівників громадського обслуговування про переговори, оплату та умови праці, права профспілок, страйки і протести

 

Травень 2023 року, № 11

 

Нідерланди: додаткове підвищення зарплат у сфері охорони психічного здоров’я

Румунія: протест працівників охорони здоров’я забезпечив зустріч з урядом

Фінляндія: профспілки проводять страйк у приватному секторі соціальної допомоги

Хорватія: зарплатні кампанії у сфері охорони здоров’я та правосуддя

Франція: профспілки готуються до 6 червня напередодні голосування щодо пенсій

Іспанія: сильна підтримка тотального страйку в міністерстві юстиції

Ірландія: водопровідники та пожежники визначили дати страйку

Німеччина: профспілка веде переговори про нову угоду для працівників Червоного Хреста

Великобританія: профспілки відхиляють пропозицію місцевої влади щодо підвищення зарплат, оскільки тривають інші суперечки

Швеція: медіація допомогла уникнути страйку працівників садівництва

Європа: ЄКП закликає до дій щодо низької оплати праці для подолання дефіциту робочої сили

Чехія: профспілки готуються до страйку, оскільки уряд погрожує жорсткою економією

Членські організації ЄФПГО та інші профспілки конфедерації CMKOS перебувають у стані страйкової готовності у відповідь на низку урядових пропозицій щодо консолідації державних фінансів, які становлять загрозу для державних службовців, а також для податкових пільг та інших виплат для всіх працівників. Потенційне скорочення витрат на персонал у державному секторі на 2% може мати серйозні наслідки для заробітної плати та робочих місць, оскільки інфляція за два роки сягнула 30%, а цього року заробітна плата державних службовців не підвищувалася. Профспілки громадського сектору, в тому числі OSSOO та OSZSP, висловили занепокоєння з приводу нездатності уряду вести соціальний діалог і проштовхувати значні зміни в законодавстві з вкрай обмеженими консультаціями.

Нідерланди: додаткове підвищення зарплат у сфері охорони психічного здоров’я

Профспілка FNV провела переговори про підвищення заробітної плати на 10% для 100 тисяч працівників сфери охорони психічного здоров’я на додаток до підвищення заробітної плати, вже встановленого в чинному колективному договорі. Самі працівники охорони психічного здоров’я підтримали вимоги профспілки, розпочавши петицію, яка за дуже короткий проміжок часу зібрала понад 10 тисяч підписів. У 2023 році відбудеться додаткове підвищення заробітної плати на 5% (мінімум 150 євро) на додаток до раніше узгоджених 2% (мінімум 60 євро). У 2024 році відбудеться підвищення заробітної плати на 2% (мінімум 60 євро), а потім ще на 5%, 4% з яких є структурними (мінімум 120 євро), а 1% – одноразовим і базується на кількості відпрацьованих годин у місяці виплати. Додаткове підвищення заробітної плати також буде перенесено на надбавки, такі як відпускні та премії за підсумками року.

Румунія: протест працівників охорони здоров’я забезпечив зустріч з урядом

Пікетування міністерства охорони здоров’я 23 травня, організована федерацією охорони здоров’я Sanitas, був ключовим для того, щоб змусити уряд зустрітися з профспілкою для обговорення низки питань, пов’язаних з оплатою праці, преміями, дотаціями на харчування та фінансуванням системи охорони здоров’я та соціальної допомоги. Зустрічі відбулися 24 та 25 травня, під час яких профспілка виклала свої ключові вимоги, а уряд пообіцяв відповісти на них на початку червня. Sanitas продовжить мобілізацію своїх членів і не виключає попереджувальних страйків і, можливо, національного страйку, якщо уряд не знайде рішення щодо її вимог.

Фінляндія: профспілки проводять страйк у приватному секторі соціальної допомоги

Профспілки медсестер і доглядальниць Tehy і SuPer разом з ЄФПГО проводять кампанію страйків, щоб чинити тиск на приватних роботодавців у секторі соціального забезпечення і вимагати від них покращення умов оплати праці. Профспілки наклали заборону на понаднормову роботу та позмінну роботу, а також організовують страйки з ключовою метою зменшити розрив між рівнями оплати праці в приватному та державному секторах. Tehy та SuPer стверджують, що працівники сфери догляду за людьми похилого віку, дітьми та інвалідами отримують на 150-400 євро на місяць менше, ніж їхні колеги в державному секторі. Вони стверджують, що на поточних переговорах пропозиція роботодавців не відповідає існуючим зобов’язанням щодо скорочення розриву. Тим часом профспілка JHL організовує страйк серед персональних помічників, які надають послуги інвалідам. Профспілка заявляє, що заробітна плата та умови праці для 20 тисяч працівників значно нижчі за середні в секторі охорони здоров’я та соціальної допомоги.

Хорватія: зарплатні кампанії у сфері охорони здоров’я та правосуддя

Нещодавня кампанія протестів профспілок охорони здоров’я HSSMS-MT та SSZSSH «Ми – це охорона здоров’я» призвела до зустрічі з урядом, на якій обговорювалися питання оплати праці та шляхи забезпечення того, щоб медсестри та інші працівники охорони здоров’я не програвали у порівнянні з лікарями та іншими медичними фахівцями. Обіцянки уряду, що нова угода про оплату праці у 2024 році вирішить це питання, виявилося недостатньо, щоб переконати профспілки, які заявили, що вони не можуть чекати на прогрес до наступного року. Наразі заплановані подальші переговори. Тим часом профспілка SDLSN закликала до посередництва щодо своєї вимоги про підвищення заробітної плати на 400 євро для працівників Міністерства юстиції. Профспілка стверджує, що вимога про підвищення заробітної плати для працівників міністерства існує вже давно, і що вона не виключає страйку, якщо медіація не дасть результатів.

Франція: профспілки готуються до 6 червня напередодні голосування щодо пенсій

Профспілковий рух, включаючи CGT, CFDT, FO, UNSA та CGC-CFE, продовжує об’єднану опозицію до урядової пенсійної реформи. Наразі вони готуються до акції протесту та страйку 6 червня напередодні 8 червня, коли законопроект про скасування реформ буде винесено на голосування в Національні збори. Профспілки підтвердили свою рішучість домогтися скасування реформ після двосторонніх зустрічей з урядом. Вони також створили вебсайт, щоб полегшити людям можливість писати своїм депутатам, щоб ті підтримали голосування 8-го числа.

Іспанія: сильна підтримка тотального страйку в міністерстві юстиції

Профспілки FSC-CCOO та FeSP-UGT повідомляють про збереження високого рівня підтримки загального страйку в Міністерстві юстиції. Профспілки закликають до переговорів з міністром юстиції щодо рівня оплати праці та впровадження закону про організаційну ефективність, який має серйозні наслідки для оплати праці та кар’єрного розвитку працівників. Поки що міністр відмовився від переговорів, і профспілки розпочали тотальну акцію після двох триденних страйків на початку цього місяця. Тим часом FSC-CCOO та FeSP-UGT продовжують свою акцію в Інспекції праці та соціального забезпечення, де вони оскаржують неспроможність роботодавця належним чином виконувати колективний договір, підписаний у 2021 році. Якщо поточна кампанія протестів і зупинок не призведе до прогресу, федерації розглядають можливість проведення тотальної акції в червні.

Ірландія: водопровідники та пожежники визначили дати страйку

Профспілка SIPTU оголосила дати проведення страйків працівників водного господарства та збережених (неповний робочий день) пожежників у червні. Працівники водоканалів, які наразі працюють у місцевих органах влади, стикаються з реструктуризацією у зв’язку зі створенням нової національної компанії з водопостачання. Суперечка пов’язана з нездатністю місцевої влади гарантувати збереження всіх умов оплати праці, якщо працівники вирішать залишитися в органах місцевої влади. Пожежники протестують через низьку заробітну плату та серйозну нестачу кадрів у секторі, що створює додатковий тиск на наявний персонал, який часто відмовляється від відпусток, щоб забезпечити покриття.

Німеччина: профспілка веде переговори про нову угоду для працівників Червоного Хреста

Після двох раундів колективних переговорів профспілка ver.di погодила нову 26-місячну угоду з Німецьким Червоним Хрестом, яка охоплює близько 50 тисяч працівників.  Члени профспілки мають час до 15 червня, щоб проголосувати за угоду, яка триватиме до 31 травня 2025 року. З 1 серпня цього року буде запроваджено неоподатковуваний платіж у розмірі 1200 євро, який роботодавці можуть здійснити п’ятьма частинами до кінця року. Крім того, працівники отримуватимуть 200 євро на місяць з вересня 2023 року до травня 2024 року включно. У червні 2024 року відбудеться підвищення зарплати на 200 євро плюс 6%. Різноманітні надбавки зростуть на 12%, а також передбачено підвищення заробітної плати для стажерів та практикантів. Для того, щоб збільшити набір кваліфікованого персоналу, угода гарантує вищу стартову зарплату для парамедиків швидкої допомоги.

Великобританія: профспілки відхиляють пропозицію місцевої влади щодо підвищення зарплат, оскільки тривають інші суперечки

Страйк може стати реальністю в органах місцевого самоврядування Англії та Уельсу, оскільки члени основних профспілок – UNISON, GMB та Unite – відкинули пропозицію щодо фіксованої заробітної плати у розмірі 1925 фунтів стерлінгів (2215 євро). Тим часом, в Національній службі охорони здоров’я Англії триває боротьба за підвищення заробітної плати, де профспілка Unite продовжує кампанію за відновлення переговорів з оплати праці, проводячи цільові страйки в лікарнях та службі швидкої допомоги. Профспілка медсестер RCN проводить голосування серед своїх членів в Англії щодо подальших дій, в той час як члени RCN в Уельсі також відкинули пропозицію про окрему оплату праці. У центральному уряді триває страйк профспілки PCS з питань оплати праці, робочих місць і пенсій, останньою метою якого є податковий департамент HMRC.

Швеція: медіація допомогла уникнути страйку працівників садівництва

Після медіації профспілка Kommunal підтримала нову угоду з організацією роботодавців Gröna Arbetsgivare, яка охоплює близько 3000 працівників садівництва. Профспілка планувала страйк після того, як роботодавці спочатку відмовилися підвищити мінімальну заробітну плату в угоді відповідно до загальної тенденції на ринку праці. Заробітна плата зросте на 4,1% з 1 травня 2023 року та на 3,3% з 1 травня 2024 року. Мінімальна заробітна плата буде збільшена на 1330 шведських крон (115 євро) до 1350 шведських крон (117 євро) у перший рік, а у 2024 році також буде здійснена додаткова виплата.

Європа: ЄКП закликає до дій щодо низької оплати праці для подолання дефіциту робочої сили

Європейська конфедерація профспілок (ЄКП) закликає роботодавців пропонувати більш високооплачувану роботу, щоб покласти край дефіциту робочої сили в Європі. Аналіз кількості вакансій та заробітних плат у 22 країнах ЄС, проведений Європейським інститутом профспілок (ЄІП), показує, що в галузях з найбільшим дефіцитом робочої сили заробітна плата в середньому на 9% нижча, ніж у секторах, де легше найняти працівників. ЄКП стверджує, що брак навичок часто розглядається як основна проблема, але новий аналіз показує, що низька заробітна плата є одним з головних чинників дефіциту робочої сили. Дослідження ЄІП показало, що в ЄС у галузях, де найважче найняти працівників, заробітна плата в середньому на 9% нижча, ніж у найменш постраждалих від дефіциту робочої сили, а в 13 з 22 держав-членів ЄС, щодо яких є дані, сектори, де дефіцит робочої сили найбільше зріс у період з 2019 по 2022 рік, також пропонували найнижчу заробітну платню.

 

EPSU Collective Bargaining Newsletter May 2023 No 11

Переклад -

Департамент міжнародних зв’язків апарату ФПУ