семінар 020623 2

22 травня 2023 року - Тисячі бельгійських робітників вийшли на вулиці Брюсселя, щоб захистити свої профспілкові права

(31 травня 2023) Масова демонстрація за участю понад 25 000 людей була організована 22 травня трьома бельгійськими профспілковими конфедераціями (ACV-CSC, FGTB-ABVV і CGSLB-ACVLV) на знак протесту проти наступу на права на страйки, демонстрації та пікетування. Це основні права профспілки та функціонуючого демократичного суспільства. Дії проти страйкарів почастішали після того, як працівники Delhaize (великої мережі продовольчих супермаркетів у Бельгії) оголосили страйк, що тривав понад 10 тижнів.

Використання суддів для заборони пікетів і блокад не є чимось новим, але в останні кілька місяців роботодавці зловживають цим інструментом. Нинішній бельгійський уряд планує новий закон про протести і страйки, який зберігає тиск на організаторів і буде використовуватися проти профспілок і страйкуючих працівників. ЄФПГО вважає, що ці нові положення повинні бути відхилені і що обмеження права на демонстрації не відповідає основоположним правам. Цю позицію підтримують Вища рада юстиції Бельгії та Бельгійський федеральний інститут з прав людини, які висловили негативні висновки щодо законопроекту.

Працівники громадського сектору у в'язниці в Бельгії очікують суду через "незаконне" пікетування.

Того ж дня британські профспілки провели акцію протесту біля парламенту на знак протесту проти нового антипрофспілкового законопроекту.

ЄФПГО була присутня на бельгійській демонстрації, щоб захистити право на страйк і продемонструвати солідарність зі страйкуючими працівниками Delhaize.

Були присутні кілька французьких товаришів з CGT. Вони стикаються з такими ж репресіями і заборонами на пікети після 9 тижнів страйку в магазинах Verbaudet (супермаркет дитячого одягу). Ми висловлюємо нашу солідарність з цими працівниками та їх профспілковими організаціями, які страйкують.

 

Джерело: https://www.epsu.org/article/workers-take-streets-defend-right-strike-and-support-delhaize-strikers

Переклад -

Департамент міжнародних зв’язків апарату ФПУ