IMG 20230418 144246

Середньострокова конференція IndustriAll Europe завершилася сьогодні в Салоніках, Греція, впевненим схваленням нового Стратегічного плану на 2023-2025 роки, що стало потужним проявом солідарності та рішучості посилити профспілкову присутність.

450 національних профспілкових делегатів, в тому числі лідери 119 галузевих профспілок з 34 країн, зустрілися, щоб обговорити силу профспілок у часи промислової трансформації, війни в Європі та численних криз. Президент Майкл Васіліадіс відкрив захід, зазначивши, що нинішня ситуація в Європі є найскладнішою з часу заснування федерації у 2012 році.

Захід під назвою "Сила в єдиній федерації - сильний голос для індустріальних працівників Європи" став першою великою європейською зустріччю профспілкових лідерів та активістів членських організацій IndustriAll Europe з часів пандемії. Метою заходу було обговорення політичних пріоритетів федерації на наступні два роки, і делегати висловили рішучу підтримку Стратегічному плану 2023-2025, який визначає стратегічний напрямок діяльності IndustriAll Europe на наступні два роки до Конгресу в 2025 році.

Солідарність

Багато з основних моментів заходу продемонстрували, що солідарність глибоко вкорінена в основних цінностях профспілок.

Нові членські профспілки IndustriAll Europe з України отримали бурхливі овації на знак підтримки та солідарності. Українські виробничі профспілки нещодавно приєдналися до IndustriAll Europe і виступили на конференції з жахливими звітами про руйнування після повномасштабного вторгнення Росії в лютому. Мільйони робочих місць було втрачено, мільйони людей втекли, колишні робітники стали солдатами армії, а уряд використовує воєнний стан для послаблення прав працівників.

Делегати також висловили рішучу солідарність з профспілковими лідерами та активістами, ув'язненими в Білорусі внаслідок репресій проти демократичних профспілок з боку жорстокого і авторитарного режиму країни. На заході був присутній лідер Білоруської незалежної профспілки Максим Позняков, який наразі перебуває у вигнанні в Німеччині. Делегати зібрали 5007 євро на підтримку благодійної організації, яка працює над звільненням ув'язнених профспілкових діячів.

Першу нагороду IndustriAll Europe за різноманітність на робочому місці отримала Елізабетта Агрікола з FIOM-CGIL, Італія, за створення онлайн-служби підтримки для членів ЛГБТК+ спільноти в її компанії ST Microelectronics. Служба підтримки є легкодоступною та повністю конфіденційною. Нагорода відображає зростаючу участь профспілок у просуванні різноманітності та боротьбі з дискримінацією і неприйнятним ставленням до будь-якого працівника на робочому місці.

Місце за столом переговорів через силу профспілок

Стратегічне позиціонування європейських промислових профспілок відбувається за найскладніших обставин: тривала економічна криза, що загрожує соціально-економічній структурі ЄС, війна проти України, що триває, з серйозними соціально-економічними наслідками, інфляція та ціни на енергоносії на рекордному рівні. Політична невизначеність і зростання вартості життя по спіралі збільшують ризик соціальних заворушень.

У своєму новому Стратегічному плані на 2023-2025 роки європейські промислові профспілки мають намір зміцнити свою членську базу. Лише профспілки з сильним членством зможуть зайняти місце за столом переговорів і зробити так, щоб їхні голоси були почуті.

Тому діяльність IndustriAll Europe на період 2023-2025 років буде зосереджена на трьох основних стратегічних пріоритетах:

Розбудова профспілкового потенціалу для створення міцних, стійких робочих місць у промисловості в Європі

Розбудова профспілкового потенціалу для забезпечення справедливої оплати та умов праці

Розбудова профспілкової сили для європейської солідарності та миру

Пріоритети включають

Посилення соціального виміру "зеленого" та цифрового переходу і забезпечення того, щоб жоден працівник не залишився без уваги.

Соціальні умови: прив'язка державних коштів до компаній, які підтримують хороші робочі місця, колективні переговори та соціальний діалог.

Підвищення кваліфікації та перекваліфікація для забезпечення працівників навичками, необхідними для нових робочих місць у галузях, що трансформуються

Боротьба з поверненням до жорсткої економії та сприяння справедливому оподаткуванню

Захист купівельної спроможності працівників шляхом посилення колективних переговорів

Створення та підтримка сильної членської бази та охоплення молодих працівників

Сприяння участі трудящих в управлінні. Більше працівників приєднаються до наших профспілок, якщо до них прислухатимуться і якщо вони матимуть вплив.

Боротьба з популізмом і ультраправими

Боротьба за мир і солідарність

Щоб досягти цих пріоритетів, наші члени повинні ще більше інвестувати в зміцнення профспілок. Тому делегати тепло вітали команду IndustriAll Europe з 5 нових організаторів. Наші нові колеги надаватимуть практичну підтримку організаційним проектам членських організацій у Центральній та Східній Європі та допомагатимуть розбудовувати і зміцнювати профспілкову присутність на місцях.

Нарешті, досягнення наших пріоритетів значною мірою залежатиме від здатності наших членських організацій залучати та утримувати молодих членів. Зі свого боку, молодь IndustriAll Europe чекає на стартових майданчиках, готова долучитися до розбудови профспілкової влади.

 

Джерело:

https://news.industriall-europe.eu/Article/912