01 IMG 20231002 094841

2 жовтня у Києві у Будинку профспілок відбулась зустріч членів Місії Європейської конфедерації профспілок і Об’єднання роботодавців SEI Europe з керівництвом ФПУ, всеукраїнських профспілок із підключенням керівників територіальних профоб’єднань, яка прибула, щоб підтримати українські профспілки.

Протягом двох днів перебування Місія проведе низку зустрічей з керівниками профільних міністерств та парламентських комітетів, УСПП і завершить свою роботу підсумковою пресконференцією в інформаційній агенції «Укрінформ», 3 жовтня з 15.45 до 17.00.

02 20231002 091631

У своєму вітальному слові голова ФПУ Григорій Осовий привітав членів місії і, зокрема зазначив, що такий робочий візит відбувається вперше, коли європейська профспілкова команда високого рівня відвідує Україну, ще й у розпал війни з росією. Він заявив, що ФПУ покладає значні очікування на співпрацю з європейськими партнерами та їх допомогу, а також розраховує на підтримку українських профспілок – членських організацій ЄКП та сприяння у налагодженні повноцінного соціального діалогу в Україні. Він підкреслив, що ЄКП є найбільш представницький майданчик для захисту прав працівників, соціального діалогу ЄС. У травні відбувся з’їзд ЄКП, на якому Естер Лінч була обрана Генеральним секретарем ЄКП і органічно перебрала на себе керівництво, сприяючи подальшому розвитку цієї потужної організації. Наше входження до ЄКП є дуже важливим.

Проблематику профспілкового руху в Україні і ринку праці та стан соціального діалогу в Україні, вміло проілюстрували в своїх презентаціях заступники голови ФПУ Євген Драп’ятий і Олександр Шубін.

20231002 091007

Виступаючи перед присутніми Генеральний секретар ЄКП Естер Лінч, зокрема зазначила: «для нас велика честь бути сьогодні з вами. Вважаю, що всі питання, які ми будемо сьогодні обговорювати на різних рівнях, мають відбуватись за участю представників профспілок України, оскільки ви знаєте, що саме потрібно українським трудівникам, завдяки чому ми зможемо говорити від їх імені. Саме тому ми тут – щоб засвідчити свою солідарність з вами і підтримку українців з боку працівників Європи. Запевняю, що ми й надалі готові вас підтримувати».

Далі відбувся обмін думками з важливих та актуальних питань розвитку профспілкового руху в Україні, присутні обговорили актуальні соціально-економічні питання, проблематику трудових відносин під час воєнного стану.

20231002 091818

Василь Андреєв, заступник голови ФПУ, голова Профспілки будівельників присвятив свій виступ темі повоєнного відновлення України за участі ЄС, залучення закордонних компаній до цього процесу і акцентував на тому, що для профспілок важливим є те, щоб умови і оплата праці при цьому були гідними. А за дотриманням справедливості в цих питаннях мають здійснювати контроль профспілки в усіх галузях.

Олександр Рябко, голова Профспілки трудящих металургійної і гірничодобувної промисловості України акцентував увагу на ситуації у галузі та питаннях необхідної фінансової підтримки з боку держави. Також він охарактеризував стан соціального діалогу в галузі і в країні в цілому як критичний і такий, що потребує покращення. «Ми віримо в нашу перемогу за допомогою наших партнерів, український народ вдячний вам», – наголосив він.

IMG 20231002 095301 09

Валерій Матов, голова Профспілка працівників атомної енергетики та промисловості України сказав, що енергетичний фронт на сьогодні є дуже важливим для України. Він розповів про роботу енергетиків в умовах війни. І зазначив, що сьогодні спостерігається тенденція наступу на права працівників у енергетичній галузі, а це не відповідає принципам діяльності профспілок у ЄС, до чого прагне Україна.

IMG 20231002 095940

Любов Гарбаренко, заступник голови Профспілки працівників освіти і науки України зазначила, що цей візит має велике значення для діяльності профспілок в Україні. Вона розповіла про особливості роботи освітян в умовах воєнного стану, підкресливши важливість забезпечення гідних умов праці та належного рівня зарплати для педагогів, а також подякувала міжнародним партнерам за всебічну допомогу Україні.

IMG 20231002 100534

У виступі Галини Дудки, секретаря з міжнародної роботи Профспілки військових було запропоновано за допомогою міжнародних партнерів створення центру реабілітації та соціалізації військових після демобілізації, щоб у кожному трудовому колективі вони відчули підтримку від профспілок. При ФПУ створити міжнародний центр сприяння цій роботі.

Наприкінці зустрічі Естер Лінч подякувала учасникам за надану інформацію і підкреслила важливість такого спілкування, особливо у контексті документування тих злочинів, які зараз чинить рф на території України. Винні в цьому мають бути притягнуті до відповідальності. ЄКП підтримує надання інвестицій у відбудову України після війни. Умова профспілок – ці інвестиції мають супроводжуватись укладенням між роботодавцями і профспілками колективних договорів та створенням гідних умов праці та її оплати. Будемо й надалі працювати з вами у цьому напрямку. Ми також підтримуємо ініційовані вами кампанії щодо підтримки тих, хто зараз воює.

IMG 20231002 101635

Пресцентр ФПУ