2022012910325122333

28 жовтня  2023 EPSU

Йоланда Діас, другий віце-президент уряду Іспанії, міністр праці та соціальної економіки, виступила на засіданні Виконавчого комітету ЄКПО 28 вересня в Мадриді.

 

(2 жовтня 2023 р.) Підкресливши роль іспанських профспілок у зміцненні демократії та висловивши рішучу підтримку прав трудящих і профспілок, міністр праці Іспанії, яка нині головує в ЄС, Йоланда Діас отримала овації після свого виступу перед Виконавчим комітетом ЄКП. Цитуючи Грамші, посилаючись на свою участь у заході 1 травня і вітаючи присутність президента США Байдена на пікеті та мітингу Об'єднаних працівників автопрому Америки, вона розкритикувала політику ЄЦБ щодо підвищення процентних ставок. Така політика б'є по робітничому класу. А робітники не є причиною інфляції. Це, сказала вона, посилаючись на кілька досліджень, компанії, які збільшують свої прибутки. Міністр також розповіла про роботу іспанського головування з доопрацювання низки законодавчих актів у сфері соціальної політики, в тому числі щодо захисту працівників Платформи від експлуатації.

Виконавчий комітет ЄКП, який вперше очолив Вольфганг Катціан, розглянув велику кількість питань:

Оновлення профспілок. Члени профспілки взяли участь у стратегічних дебатах, які будуть продовжені. Зростання членства має вирішальне значення.

Вимоги та кампанії на європейських виборах у 2024 році - Забезпечення справедливої угоди для працівників.

Відповідь ЄКП на другий етап консультацій щодо Директиви Європейської ради з питань праці.

Канцерогени, мутагени, репродуктивні токсини - перегляд 6. Позиція ЄКП піднімає питання для пожежників, а також про те, що ЄС повинен вирішити проблему небезпечних медичних виробів.

Позиція щодо Стратегії економічної безпеки та Платформи стратегічних технологій

Охоплення - Європейська комісія повинна припинити зволікання і зайнятися хімічними речовинами назавжди (PFA).

Ми розглянули фінанси, правила постійних комітетів ЄКП та статус спостерігача для албанських конфедерацій.

Демонстрація ЄКП 13 грудня в Брюсселі

Виконавчий комітет розглянув кампанію ЄКП проти політики жорсткої економії та  заходи з подолання кризи вартості життя. 13 жовтня французькі профспілки вітатимуть профспілкових діячів з Європи в Парижі. 13 грудня ЄКП та бельгійські профспілки запрошують всіх приєднатися до демонстрації в Брюсселі перед початком засідання Європейської Ради. Європейські робітники очікують Європу, яка допомагає нам, а не Європу, яка діє в інтересах корпоративної жадібності та акціонерної вартості.

Засідання Виконавчого комітету ЄКП відбулося 27-28 вересня 2023 року в Мадриді. У ньому взяли участь віце-президент ЄФПГО Франсуаза Генг і Генеральний секретар ЄФПГО. З виступом Йоланди Діас можна ознайомитися за посиланням. https://www.etuc.org/system/files/document/file2023-09/Yolanda%20Diaz%20-%20intervencion%20CES%20comit%C3%A9%20ejecutivo.pdf

Джерело:

https://www.epsu.org/article/inspiring-intervention-spanish-labour-minister-etuc-executive-committee

Переклад -

Департамент міжнародних зв’язків апарату ФПУ